De bijzettafel van Johannes

Hoe oud weer nieuw kan worden

Circulair De term circulair hoor je steeds vaker. Maar wat wordt er nu eigenlijk bedoeld met circulair en waarom is het zo belangrijk? Lees meer
Spullen met emotionele waarde, dat hebben we bijna allemaal wel in huis. Deze spullen koester je en je wilt dat ze nog lang meegaan. Dat is ook het geval voor Johannes uit Woerden, die een oude salontafel omtoverde tot bijzettafel. “Vrijheid en lol, daar denk ik aan als ik de tafel zie”

Aan deze oude tafel kleven dierbare herinningen voor Johannes. “Mijn vrouw en ik huurden dertien jaar geleden een woning in een oude basisschool in het centrum van Woerden”, vertelt Johannes. “We raakten bevriend met twee vrouwen die naast ons woonden. Deze prachtige eikenhouten salontafel stond op onze gedeelde galerij. Die was van één van de buurvrouwen. Al snel werd dit onze vaste stek voor borrels op warme zomeravonden.”

Vrijheid en zorgeloosheid

De tafel was een plek waar borrels gedronken werden, over het leven gepraat en vriendschappen gesmeed. “Wij waren toen midden twintig en hadden veel vrijheid. We konden gaan en staan waar we wilden. Dat vrije gevoel en de mooie tijd, ja, daar hoort de tafel wel bij voor mij.”

Kijk hoe je oude spullen in een andere vorm een plek kan geven in je interieur.
Tip van Johannes
Foto's: Vincent Croce

Een tweede leven voor de tafel

Uiteindelijk verhuisden de twee buren naar een koophuis. “Rond dezelfde tijd kochten wij voor het eerst een huis. De buren lieten de salontafel voor ons achter”, vertelt Johannes. “Deze heb ik vervolgens in de lengte doormidden gezaagd en aan de muur bevestigd in ons nieuwe huis. Jarenlang diende hij als bankje voor bij de eettafel. Tegenwoordig hangt de televisie erboven. Het is een bijzettafel. Ik heb bewust de vlekken en kringen in het hout laten zitten: die horen bij het verhaal van de tafel.”

Goed zorgen

Het is onmiskenbaar dat de tafel emotionele waarde heeft voor Johannes. Ze zorgen niet alleen goed voor de tafel, ook vinden hij en zijn vrouw het belangrijk om zuinig te zijn op de meubels die ze hebben. “We hebben een tijdloos interieur. Daar kiezen we bewust voor: liever hebben we mooie spullen die lang meegaan dan steeds maar iets nieuws te kopen.”

"Ik heb bewust de vlekken en kringen in het hout laten zitten: die horen bij het verhaal van de tafel."

Een ander blij maken

Niet lang geleden had Johannes bijvoorbeeld ook een bankstel dat al tientallen jaren meeging. “We hebben die onlangs voor weinig geld aan een vrouw gegeven die er heel blij mee is. Ze stuurde zelfs berichtjes en foto’s van hoe de bank in haar huis staat. Echt zó leuk dat we op die manier iemand nog heel blij kunnen maken met een tweedehands bank.”

Nieuwe bewoners, oude tafel

De eikenhouten salontafel, die houdt Johannes het liefste nog heel lang in huis. “We hebben een vrij smalle woonkamer en daar is deze tafel ideaal voor. Het past echt bij het interieur en dit huis. Misschien als we hier ooit weggaan, geven de volgende bewoners de tafel er wel bij!”

Koester je goed

Dingen die je dierbaar zijn wil je koesteren. Tips om langer met iets te doen zodat je minder nieuw hoeft te kopen.