De kerstspullen van Kristen

Cadeaus die je bijblijven

Uniek Wist je dat een mooie ervaring of bijzonder cadeau voor langer plezier zorgt? Geef eens iets om samen te doen of zoek een uniek cadeau. Lees meer
Spullen met emotionele waarde, dat hebben we bijna allemaal wel in huis. Deze spullen koester je en je wilt dat ze nog lang meegaan. Zo is Kristen elk jaar weer blij met de verzameling kerstspullen die van haar moeder geweest is. “Al die warme herinneringen die ik eraan heb.”

In de verzameling van de moeder van Kristen vind je allerlei bijzondere kerstspullen: van gouden kerstballen en sierlijke linten tot een beeldje van een notenkraker en een gouden rendiertje voor in de boom. “Mijn moeder vond kerst de belangrijkste periode van het jaar. Ze was heel serieus in het versieren”, herinnert Kristen. “Ze verzamelde van alles, ook wanneer ze bijvoorbeeld op reis was geweest, zoals de notenkraker. Die heeft ze bijvoorbeeld meegenomen uit New York. Elke versiering heeft zo een uniek verhaal.”

Maak van de spullen die je hebt een traditie om herinneringen te vieren.
Tip van Kristen
Foto's: Vincent Croce

Herinneringen

Kristen’s moeder overleed toen Kirsten 16 was. “Ik wist gelijk dat ik de kerstspullen graag dichtbij me wilde houden”, vertelt Kristen. “Al die warme herinneringen die ik eraan heb.”

“Vroeger thuis hadden wij twee kleine kerstbomen. Op een pilaar, zodat de hond er niet bij kon. De ene kerstboom mocht ik versieren en mijn moeder deed de andere. Dat deden we dan heel nauwkeurig”, vertelt Kristen. “Goed uitzoeken en onderhandelen over wie welke spulletjes in de boom mocht hangen en van een afstandje keken we of alles wel goed paste. Daar denk ik aan terug elke keer als ik de kerstspullen uitpak, aan die fijne momenten met haar.”

Traditie

Nadat haar moeder overleden was, zocht Kristen met haar vader een nieuw item voor de verzameling uit. “We kozen toen een kerstster die me aan haar deed denken”, vertelt ze. “Zo zetten we de traditie voort, ook zonder haar. Rond de kerst komen mijn zus en vader graag bij mij thuis, omdat ze dan haar spulletjes nog even kunnen zien. Het is een dubbel gevoel. We missen haar natuurlijk ook, maar het voelt goed om haar zo even dichtbij te hebben.”

"Het is een dubbel gevoel. We missen haar natuurlijk ook, maar het voelt goed om haar zo even dichtbij te hebben.”

Erfstukken

Kristen is heel voorzichtig met de spullen van haar moeder. “Na de feestdagen berg ik alles weer netjes op in een papiertje. Wanneer het uitgestald staat in de kamer geef ik alles een veilige plek zodat het niet kan vallen of breken.” Vanwege de herinneringen, maar Kirsten doet het ook omdat ze de traditie graag op een dag voortzet als ze zelf kinderen heeft. “Dat zou toch heel gaaf zijn als deze kerstspullen erfstukken worden?”

Duurzaam

Wat haar betreft is het sowieso belangrijk om zuinig te zijn op je spullen. Ze vindt het belangrijk om  emotionele waarde te koesteren en tegelijkertijd ook duurzame keuzes te maken. “Waarom zou je nieuw kopen als je oude spullen nog prachtig zijn?”, redeneert ze. “Bijna alles in mijn huis is tweedehands of nog wel ouder. Ik maak niet alleen tijdloze keuzes in mijn interieur, maar bijvoorbeeld ook in mijn kleding. En als iets kapot gaat, knap ik het liever op dan dat ik het weggooi. Je moet je mooie spullen koesteren.”

Dierbare Dingen

Koester je goed Benieuwd naar andere verhalen over Dierbare Dingen? Lees alle verhalen

Koester je goed

Dingen die je dierbaar zijn wil je koesteren. Tips om langer met iets te doen zodat je minder nieuw hoeft te kopen.