Repareren van apparaten

Nederlanders nemen jaarlijks afscheid van miljoenen kapotte apparaten, gescheurde kledingstukken en andere gesneuvelde spullen. Zonde, want repareren is meestal beter voor het milieu omdat er zo minder energie en grondstoffen nodig zijn voor nieuwe producten. Doorloop de stappen hieronder en ontdek hoe je spullen een tweede leven geeft.
Infographic waarmee je tot de keuze kunt komen om een apparaat te vervangen of te repareren. Repareren is vaak beter voor het milieu.
Vergroot afbeelding

1. Afstoffen en goed onderhoud

Spullen sneuvelen minder snel als je ze goed onderhoudt. Zo houden de meeste apparaten niet van stof. De motor van een föhn brandt bijvoorbeeld minder snel door als je de achterkant regelmatig stofvrij maakt. Check grondig of het apparaat echt gesneuveld is. Soms is slechts een onderdeel stuk of werkt iets niet door een vastzittend knopje. Sla de gebruiksaanwijzing er nog een keer op na voor tips. Je kunt de meeste gebruikershandleidingen ook online terugvinden.

2. Repareren of vervangen?

Repareren is meestal beter voor het milieu, omdat de productie van een nieuw apparaat energie en grondstoffen kost. Dat geldt niet voor sommige energieslurpers, zoals oude wasdrogers en koelkasten. Bekijk welke apparaten je beter kunt vervangen door een zuinige nieuwe dan repareren.

3. Garantie van de verkoper

Onderzoek voor je gaat sleutelen of de verkoper of fabrikant nog garantie geeft. De monteur van de fabrikant werkt met originele onderdelen en kent het apparaat beter. Ook als de garantie is verlopen, is een verkoper wettelijk verplicht om je apparaat te repareren of vervangen als het stuk gaat bij normaal gebruik, binnen een redelijke levensverwachting. Lees meer over de garantietermijn bij de Consuwijzer of de Consumentenbond.

4. Geen garantie? Probeer het zelf!

Als het lukt om iets te repareren geeft dat voldoening. YouTube barst van de handige instructievideo's en misschien wil een handige kennis een handje helpen. Op iFixit, Jafix en Fixje vind je reparatiehandleidingen met plaatjes voor allerlei apparaten. Let altijd op je eigen veiligheid en pas op met scherpe onderdelen en elektriciteit.

Heb je een los onderdeel nodig dan zijn er diverse webshops om deze te bestellen.

Ga je zelf aan de slag of schakel je een niet niet-erkende monteur in? Dan vervalt je oorspronkelijke garantie.

5. Lukt het niet zelf? Schakel hulp in!

Vraag vrienden of bezoek een Repair Café in de buurt. Hier staan vrijwilligers klaar om samen met jou (vaak gratis) spullen te repareren. Bij de Repair Cafés worden (in de categorie huishoudelijke apparaten) vooral koffieapparaten, stofzuigers, lampen, waterkokers en naaimachines gerepareerd.

Kies bij reparatie van smartphones en ICT bij voorkeur voor een erkend reparatiebedrijf, dat werkt met originele onderdelen. Zo’n bedrijf vind je in het Reparateursregister en op de website van Techniek Nederland.

Wil je snel een professionele monteur inschakelen voor reparatie van witgoed apparaten? Via Monteuropafstand.nl vind je monteurs die zonder voorrijkosten een oplossing bieden. De monteur kijkt via je smartphone mee naar het probleem en soms is een reparatie aan huis dan overbodig.

6. Niet kunnen repareren? Recycle de materialen

Lever je gesneuvelde apparaat in bij een inleverpunt voor elektrische apparaten. Deze vind je bij veel winkels of in de milieustraat. Zo kunnen veel materialen gerecycled worden. Kleinere apparaten kun je makkelijk kwijt bij inleverbakken in winkels en supermarkten, te vinden op de site van Wecycle. Overige elektrische apparaten mag je meegeven aan de leverancier van je nieuwe apparaat. Inleveren kan ook bij de milieustraat.

Wat je vooral niet moet doen: aan de weg zetten of naar een schrootbedrijf brengen. Bij een schroothandelaar weet je niet zeker of het goed gerecycled wordt.