Zo herken je kwaliteit (blog)
De kledingindustrie produceert veel, snel en goedkoop. Maar kwalitatief goed? Lang niet altijd, zelfs niet als er een hoog prijskaartje of een bekend label aan hangt. De naden, de afwerking, de stof en de pasvorm zijn betere indicatoren voor een houdbaar kledingstuk.
Een shirt dat na een wasbeurt twee maten is gekrompen, een spijkerbroek die te snel scheurt of een bikinibroekje dat na één vakantie al slap om je billen hangt. De kwaliteit van kleding holt achteruit.
We willen goedkoop, maar we willen er ook bij lopen volgens de laatste trends. Dat gaat niet alleen ten koste van mens en milieu, maar heeft ook gevolgen voor de kwaliteit van de kleding. Het resultaat: shirts en broeken die na een paar keer wassen en dragen bij het oud vuil belanden. Zonde! Want hoe langer we met onze kleren doen, hoe minder snel we nieuwe items kopen en dat scheelt CO2-uitstoot, water en kostbare grondstoffen.
Maar hoe weet je nu of die spijkerbroek of dat T-shirt lang meegaat? Helaas kun je sommige kwaliteitsrisico’s niet vanaf de buitenkant zien. Pas na twee keer wassen kom je er dan achter dat het shirtje een maat gekrompen is, of dat de kleur wel heel snel begint te vervagen.
1. Kijk naar de naden
De stiksels zijn een goede indicatie of een kledingstuk met zorg is gemaakt of niet. Aan de buitenkant kun je zien en/of voelen of de stiksels plat op de stof liggen of dat ze uitsteken. In het tweede geval stond de naaimachine waarschijnlijk niet op de juiste stand. Deze draden hebben grotere kans om los te laten; ze gaan sneller schuren tegen je huid waardoor ze slijten. Ook aan het soort stiksel kan je zien of de draad goed blijft zitten of niet. Hoogwaardige items hebben steken die dicht op elkaar zitten. Trek de naden strak en kijk wat er gebeurt. Als je gaten tussen de naad ziet, is het niet goed.