Carpoolen

Duurzame alternatieven

Samen in plaats van alleen in de auto zitten, is een goede keuze. Maar heb je wel écht een auto nodig? Ontdek in vier vragen welke duurzame alternatieven er zijn voor het kopen van een auto.
Veel mensen die naar hun werk rijden, zitten alleen in hun auto. Door te carpoolen rijdt je samen met anderen naar je plek van bestemming. Dat is gezellig, scheelt geld én auto's op de weg.

Wat is carpoolen?

Carpoolen houdt in dat meerdere mensen met één auto rijden, vaak naar het werk. Nu zitten de meeste autorijders nog alleen in de auto naar hun werkplek. Als in alle auto's die voor woon-werkverkeer wordt gebruikt vier mensen zaten, zouden er in de spits 50 procent minder auto's rijden.

De voordelen van carpoolen

Carpoolen is slim je auto gebruiken. Het levert milieuwinst en een flinke kostenbesparing op, door gedeelde brandstof- en parkeerkosten. Het zorgt ook voor minder auto’s op de weg, wat helpt tegen files en parkeerdrukte.

Carpoolen en het milieu

Elke passagier die meerijdt betekent een auto minder op de weg, en dus minder CO2-uitstoot en andere vervuiling. Ga je samen met een collega naar je werk, in plaats van alleen, dan bespaar je al 45 procent CO2-uitstoot. Stap je met drie andere collega’s in de auto, dan loopt het zelfs op tot 65 procent minder

Geld besparen door carpoolen

Carpoolen kan je geld opleveren. Als je de benzinekosten verdeelt tussen de bestuurder en meerijders, kun je jaarlijks honderden euro’s besparen. Maak daar samen goede afspraken over, dat voorkomt gedoe achteraf. Let op: alleen als je het carpoolen zelf organiseert, kunnen alle inzittenden de reiskosten  Organiseert jouw werkgever het carpoolen, dan mag alleen de chauffeur de kosten indienen. Op de site van de Rijksoverheid lees je meer over de reiskostenvergoeding.

Besparing per inzittende bij woon-werkverkeer

Aantal inzittenden Benzinekosten per persoon per jaar Voordeel per persoon per jaar (t.o.v. rijden met 1 persoon per auto) CO2-besparing per persoon per jaar (t.o.v. rijden met 1m persoon per auto)
1 € 990 - -
2 € 560 € 430 45%
3 € 420 € 570 60%
4 € 350 € 640 65%

De vermindering van CO2-uitstoot is geen simpele som van de uitstoot van één auto gedeeld door het aantal passagiers. Dat komt doordat er vaak moet worden omgereden om passagiers op te halen (naar schatting 10% extra kilometers) en omdat de auto een klein beetje zwaarder wordt (per extra passagier wordt er naar schatting 3% extra brandstof verbruikt).

Daardoor gaat het milieuvoordeel niet helemaal gelijk op met het aantal auto's dat niet hoeft te rijden. Maar het voordeel van samen rijden is veel groter dan het extra brandstofverbruik van de auto.

Belangrijk om te onthouden: je mag alleen de kilometers naar je werk declareren. De kilometers die je maakt voor eventueel omrijden voor je collega’s mag je niet declareren.

 • Berekend voor een woon-werkafstand van 22,2 km (gemiddelde volgens CBS 2019) met 10% extra kilometers per carpooler omrijden om iedereen op te halen en thuis te brengen. Frequentie: 40 weken per jaar, 4 dagen per week heen en terug.
 • Er wordt in dit voorbeeld gerekend met de het verbruik van een middelgrote moderne benzineauto en een benzineprijs van €2,00 per liter. De kilometervergoeding is 21 cent per km en omgerekend €1.490 per persoon per jaar (kosten voor het omrijden om carpoolers op te halen en terug te brengen, worden niet gedeclareerd). Er is geen rekening gehouden met de andere kosten van de auto (afschrijving, onderhoud, verzekering, belasting). Daardoor zal het werkelijke voordeel lager zijn. Er is ook geen rekening gehouden met mogelijke parkeerkosten en op dit punt kan het werkelijke voordeel hoger zijn.

Tips voor carpoolen

 1. 01

  Carpoolen is vooral aantrekkelijk voor mensen met redelijk vaste werktijden en vaste werkplekken.

 2. 02

  Carpoolen is ook voor zakelijk verkeer een optie. Werknemers kunnen bijvoorbeeld samen naar een zakelijke afspraak gaan. Bedrijven en werknemers kunnen zelf vraag en aanbod bij elkaar te brengen.

 3. 03

  Ook in je vrije tijd is carpoolen een kostenbesparende optie. Je kunt bijvoorbeeld samen naar de sportvereniging rijden.

 4. 04

  Meerijden naar een festival of stad? Op Blablacar, Toogether en Meerijden kun je ritten aanbieden in jouw eigen auto. Je kunt er ook vragen of je met iemand mee kunt rijden.

Tip Check bij je autoverzekering of passagiers zijn meeverzekerd. Met een Schade Verzekering Inzittenden wordt de schade altijd vergoed.

Zo werkt carpoolen

Carpoolen met je collega’s, teamgenoten van de sportclub of mede-festivalgangers is vaak direct met elkaar te regelen. Er zijn ook andere manieren om carpoolritjes te regelen. Bijvoorbeeld via online kanalen zoals Blablacar, Toogether en Meerijden. Een andere optie is een Vervoer Coördinatie Centrum (VCC), waar je ook als werkgever informatie en advies kunt

Oppikken of vast vertrekpunt?

Vaak wordt afgesproken dat de bestuurder de meerijder thuis ophaalt of op een vaste plek dichtbij ophaalt. In de buurt van een snelwegoprit zijn soms speciale carpoolpleinen.
Als je gaat carpoolen met collega’s is het handig als iedereen dezelfde werktijden en -dagen heeft. Nu (deels) thuiswerken steeds normaler is en meer mensen deeltijd werken, kan het lastiger worden om een structurele carpoolafspraak te maken.

Maak goede afspraken

Prettig samen rijden hangt af van het maken van goede afspraken. Je kunt afspraken maken over het om beurten rijden of meerijden; het tijdstip en de locatie van vertrekken en ophalen; de verrekening van de kosten; roken en muziek; verzekering en ziekte en vakantie.

Verzekering

Passagiers zijn meestal gewoon meeverzekerd via de WA-verzekering van de bestuurder, maar voor betalende inzittenden geldt dit niet altijd. Een Schade Verzekering Inzittenden zorgt ervoor dat de schade onafhankelijk van de schuldvraag wordt vergoed. Informeer bij de verzekeringsmaatschappij.

Kijk op de regionale sites voor meer info: Gelderland en Overijssel: VCC oost, Utrecht: Goed op weg, Rijnmond: VCC Rijnmond, Regio Schiphol: VCC Schiphol.

Veelgestelde vragen over carpoolen