Vliegen of ander vakantievervoer?

Klimaatwijs op reis

Advies op maat Met het vliegtuig naar Bali of een stedentrip naar Barcelona: wat is de klimaatimpact van jouw vakantie? Doe de check
Ga je in Europa op vakantie? Dan kun je kiezen hoe je naar je bestemming reist. Het maakt uit voor het klimaat of je per bus, trein, auto of vliegtuig op reis gaat. Wat zijn de verschillen?

Met de trein of bus/touringcar klimaatvriendelijk naar je vakantiebestemming. Het vliegtuig is juist erg slecht voor het klimaat. Ook de auto op benzine of diesel is niet goed voor het klimaat, vooral als je met 2 personen of minder reist. Voor veel Europese bestemmingen hoef je het vliegtuig niet te pakken. Die zijn bijvoorbeeld ook goed bereikbaar met de trein.

Tips vakantieverkeer

 1. 01

  Ga minder vaak op reis. En ga je ver weg op reis, blijf dan langer weg. Zo geniet je optimaal van je vakantie én je spaart het milieu!

 2. 02

  Kies voor een geschikte bestemming dicht bij huis. De Spaanse kust is even zonnig als de Dominicaanse Republiek of Zuid Amerika, maar dichterbij en dus beter voor het klimaat.

 3. 03

  Reis als het kan per trein of bus/touringcar. Zo belast je het klimaat het minst.

Klimaatimpact vakantievervoer vergeleken

Ga je in Europa op vakantie? Dan kun je meestal kiezen uit verschillende vervoermiddelen. Milieu Centraal heeft de impact op het klimaat op een rij gezet. Op 1 de minst slechte keuze:

 1. trein of bus/touringcar
 2. auto met 2 of meer personen
 3. vliegtuig, of auto waarin je alleen zit

De klimaatimpact van auto's hangt af van het aantal inzittenden, het type brandstof en hoe zuinig de auto is. Daardoor zijn er grote verschillen tussen autovakanties, zelfs naar dezelfde bestemming. Een kleine elektrische auto is beter voor het klimaat dan een grote auto die op benzine of diesel rijdt.

Treinreizen in Europa

Duurzaam op reis Met de trein kun je op veel plekken in Europa komen op een klimaatvriendelijke manier. Lees de treintips!

Bali, Gran Canaria of Frankrijk: verschil in klimaatimpact

Een zonvakantie van 2 weken naar Bali geeft voor 4 personen een uitstoot van zo'n 13.400 kilo CO2. Kiest het viertal voor 2 weken zonvakantie op de Canarische eilanden dan stoten ze ongeveer 4.700 kilo CO2 uit: dat is een derde van de Bali-reis. Nóg minder klimaatimpact veroorzaakt dit viertal met als ze met de auto en tent naar Zuid-Frankrijk gaan, namelijk ruim 600 kg CO2. Dat is nog geen 5 procent van de uitstoot van de reis naar

Berekend met de Klimaatwijs op vakantie tool. Bij Frankrijk is uitgegaan van een vakantie in de buurt van Nice. Bij de auto-vakanties is uitgegaan van een middenklasse-auto op benzine of diesel en vertrekpunt Utrecht.

Je ziet deze inhoud niet omdat je onze cookies niet hebt geaccepteerd.

Instellingen wijzigen
Zelf je vakantie-impact berekenen

Heb je al een vakantie op het oog? Of wil je verschillende vakanties met elkaar vergelijken? Vul 5 vragen in en ontdek wat de klimaat-impact is van jouw weekendje naar Barcelona of zonvakantie in Thailand. En de tool biedt meer: zo zie je ook wat de impact is van een ander vervoermiddel of van een vergelijkbare bestemming dichter bij huis.

Bereken je vakantie-impact

Vakantievervoer en milieu-impact

Het vervoer naar je vakantiebestemming belast het milieu op 3 manieren:

Auto's, bussen en vliegtuigen verbranden benzine, diesel en kerosine om vooruit te komen: al die brandstoffen worden gemaakt van olie, een fossiele brandstof die ooit opraakt. Ook elektrische voertuigen gebruiken schaarse materialen die opraken en veel energie kosten om te maken. 

Bij de verbranding van fossiele brandstoffen voor auto's of elektriciteitscentrales komt het broeikasgas koolstofdioxide (CO2) vrij. Dat draagt bij aan klimaatverandering. Ook komen er bij gebruik van deze brandstoffen schadelijke stoffen in de lucht. Ook die zijn slecht voor het milieu en de gezondheid.

Trein: verschillen binnen Europa

Gemiddeld zorgt een kilometer met een internationale trein door Europa voor relatief weinig klimaatimpact per persoon: 8 keer minder dan de auto en 10 keer minder dan het vliegtuig. Voor de internationale (hogesnelheids)trein geldt wel dat er binnen Europa grote verschillen zijn in CO2-uitstoot per kilometer. Dit hangt af van hoeveel CO2-uitstoot de stroom in landen waar je doorheen reist veroorzaakt. Een trein naar Oost-Europa gebruikt bijvoorbeeld stroom met veel CO2-uitstoot, terwijl een trein door Frankrijk op kernenergie (met veel minder CO2-uitstoot) rijdt. Ook de bezettingsgraad en/of het type trein waar je mee reist spelen mee. 

Met de trein op vakantie

De trein is meer dan een klimaatvriendelijke keuze voor je vakantie. Je reist comfortabel, soms zelfs al slapend in een nachttrein, en zonder lange inchecktijd naar je bestemming. Wie op tijd boekt, betaalt ook nog eens minder!

Op onze site lees je alles over de mooiste treinreizen naar West-Europa, Noord-Europa, Centraal-Europa, Zuid-Europa, Zuidoost-Europa of de Britse eilanden. Of lees de tips voor een city trip of zelfs wintersport met de trein!

Lees meer

Vliegen: impact en tips

Klimaatvriendelijker op vakantie gaan, begint met minder of niet vliegen. Een vliegreis belast het milieu maar liefst 8 tot 12 keer zoveel als dezelfde reis per trein. Het verschil is het grootst op een korte reisafstand (minder dan 700 kilometer).

Verder draagt een vliegreis 1 tot 4 keer zoveel bij aan het broeikaseffect als dezelfde reis per auto. Ook hier is het verschil het grootst op de korte afstand. Het verschil wordt kleiner als de auto een caravan moet slepen of als er maar 1 persoon in de auto zit.

Tips milieubelasting vliegen verminderen

 1. 01

  Kies als het kan voor een directe vlucht zonder tussenlandingen: dat geeft minder milieubelasting en geluidsoverlast.

 2. 02

  Gebruik bij voorkeur vliegmaatschappijen met een moderne vloot en goede zorg voor het milieu. Informeer hiernaar bij reisaanbieders of vliegmaatschappijen, of kijk op hun website.

 3. 03

  Charters en vluchten van prijsvechters zijn per passagier minder belastend dan lijnvluchten, als ze vliegen met moderne vliegtuigen. Er gaan per vlucht meer mensen mee.

 4. 04

  Kies voor een geschikte bestemming zo dicht mogelijk bij huis. Een zonvakantie voor 4 personen naar de Canarische eilanden stoot bijvoorbeeld zo’n 5.800 kg CO2 minder uit dan de reis naar Thailand.

 5. 05

  Reis bij voorkeur per openbaar vervoer van en naar het vliegveld.

Extra broeikaseffect

Vliegtuigen verbranden kerosine en stoten daardoor CO2 uit, waarmee ze bijdragen aan het broeikaseffect. Daarnaast komen er nog andere stoffen vrij, zoals stikstofoxiden, roet en andere broeikasgassen. Doordat ze hoog in de lucht worden uitgestoten, hebben ze een extra broeikaseffect. Verder zorgt vliegen voor de vorming van wolken: ook dat versterkt het broeikaseffect.

Compenseren van je vlucht

Sommige vliegmaatschappijen bieden CO2-compensatie aan voor hun vluchten. Je betaalt dan een extra bedrag, wat wordt besteed aan projecten die bijvoorbeeld CO2-uitstoot vastleggen, door bomen te planten. Uiteindelijk is dit geen oplossing voor het klimaatprobleem: daarvoor moet de CO2-uitstoot omlaag. CO2-compensatie verlaagt je CO2-uitstoot niet. Lees meer over CO2-compensatie.

Auto: impact en tips

Door modellen met groter bereik en een groeiend aantal laadpalen wordt een vakantie met de elektrische auto makkelijker.

De klimaatimpact van reizen per auto hangt vooral af van het type auto (elektrisch, benzine of diesel) en het energieverbruik. Daarnaast scheelt het veel of er 1 of meer personen in de auto zitten. Hoe meer inzittenden in de auto, hoe lager de milieu-impact per persoon.

Grotere auto's zijn minder zuinig dan kleinere auto's. Daarnaast belasten oudere auto's het milieu meer doordat ze meer schadelijke stoffen uitstoten.

Hoe groter de gereden afstand, hoe meer brandstof de auto verbruikt. Hierbij geldt: in de stad verbruikt een auto meer brandstof per kilometer dan op de snelweg. Maar let wel op de snelheid: bij 100 km/uur rijdt je zuiniger dan bij 120 of 130 km/uur. Lees meer tips over zuiniger rijden.

Meer brandstof nodig door dakkoffer of caravan

Met een dakkoffer, fietsenrek op het dak of caravan stijgt het brandstofverbruik. Een caravan zorgt voor 50 procent meer brandstofverbruik. Een alternatief voor een caravan is een vouwwagen: die heeft veel minder luchtweerstand en vraagt daardoor minder extra brandstof.

Een vakantie met een caravan kan, door het extra brandstofverbruik ervoor zorgen dat de autoreis iets meer klimaatimpact dan het vliegtuig heeft. Maar met die caravan is een hotel overbodig. Dat betekent juist weer klimaatwinst: een hotelverblijf zorgt vaak voor een stuk meer CO2-uitstoot dan een campingvakantie.

Tips milieugevolgen autovakantie verlagen

 1. 01

  Kies een reisbestemming dicht bij huis of in ieder geval niet onnodig ver weg.

 2. 02

  Rijd zoveel mogelijk over de snelweg, met een gelijkmatige snelheid.

 3. 03

  Ga het liefst op reis met een nieuwere, schonere auto en kies voor een zuinige rijstijl: zie Zuinig rijden.

 4. 04

  Neem als het kan liever geen dakkoffer, fietsenrek op het dak of caravan mee. Huur bijvoorbeeld op de bestemming zelf fietsen of een stacaravan.

 5. 05

  Reis met meerdere personen in je auto: hoe hoger de bezetting, hoe minder vervuiling per persoon.

Vakantie met elektrische auto

Elektrische op pad Een vakantie met de elektrische auto wordt steeds makkelijker! Er zijn steeds meer laadpunten in Europa en steeds vaker kun je een dakkoffer, fietsenrek of zelfs caravan meenemen. Lees meer!

Vergelijken met andere vervoermiddelen

Door deze variatie is het moeilijk om de auto te vergelijken met andere vervoermiddelen. Reis je bijvoorbeeld met een benzine-auto met 2 personen naar de Middellandse Zee, dan zorgt dat voor iets minder klimaatimpact dan de reis met het vliegtuig met 2 personen.

Bus of touringcar: tips en impact

Ook een vakantie met een bus of touringcar is er één met een relatief lage klimaatimpact. Ze veroorzaken per reiziger bijna net zo weinig CO2-uitstoot per kilometer als de internationale trein.

Tips reizen per bus met minder milieubelasting

 1. 01

  Neem liever een pendelbus dan een lijnbus. Pendelbussen zijn beter bezet en hebben daardoor per passagier een lagere milieubelasting.

 2. 02

  Touringcars met Keurmerk Touringcarbedrijf worden extra gecontroleerd op goed onderhoud en veilig rijden. Ze zijn daardoor vaak zuiniger en schoner.

 3. 03

  Reis per openbaar vervoer (of fiets) naar het vertrekpunt van de touringcar, en van de plaats van aankomst naar de vakantiebestemming.

 4. 04

  Boek bij voorkeur bij een touringcarbedrijf dat zich meer dan gemiddeld inzet voor een beter milieu.

Modern en goed bezet

De meeste touringcars voor personenvervoer naar het buitenland zijn slechts enkele jaren oud en voldoen daardoor aan vrij recente emissienormen. De uitstoot per persoon hangt ook af van hoe vol de bus is; de bezettingsgraad. Touringcars hebben gemiddeld een hoge bezettingsgraad. Vooral als ze in het hoogseizoen naar populaire bestemmingen rijden. Dan zitten ze vaak vol.

Cruises: veel klimaatimpact

Cruises hebben veel klimaatimpact. Cruiseschepen gebruiken vervuilende stookolie als brandstof, en daarmee dragen ze flink bij aan het broeikaseffect en luchtvervuiling. De schepen vervuilen bovendien het water doordat ze hun afval(water) in zee of de oceaan lozen.

Cruises op zee veroorzaken meer CO2-uitstoot dan een zeilcruise of riviercruise: de klimaatbelasting van een zeilcruise of riviercruise is 3 keer zo laag.

Meer informatie

 • Advies nodig over het kopen van treintickets? Bekijk de treinreiswinkel of seat61 (Engelstalig).
 • Combitrip.com vergelijkt prijs en reistijd van reizen per vervoersmiddel.