Verwarmingstest: is jouw huis klaar voor een warmtepomp?

De Verwarmingstest

Meld je aan Weten of jouw huis warm blijft als je je cv-ketel lager zet? Meld je aan voor de Verwarmingstest van dit winterseizoen en ontvang meteen uitleg! Ja, ik doe mee!
Wil jij weten of jouw huis klaar is voor een warmtepomp? Of dat je eerst nog aanpassingen moet doen? Doe dan deze winter mee met de Verwarmingstest. Zo weet je direct hoe jouw huis ervoor staat!

Wist jij al dat je de temperatuur voor het verwarmingswater van je huis zelf kunt aanpassen? Het verwarmingswater van je cv-ketel staat meestal ingesteld op maximaal 60 tot 80 graden. In sommige huizen is zo’n hoge temperatuur soms ook nodig. Anders wordt je huis niet (snel genoeg) warm. Dit is bijvoorbeeld als je huis nog niet zo goed geïsoleerd is.

Maar bij veel andere huizen is zo’n hoge temperatuur helemaal niet nodig. Ook als je het verwarmingswater instelt op 50 graden, wordt het in je huis comfortabel warm. Als jouw woning lekker warm blijft wanneer je de cv-ketel op 50 graden zet, weet je meteen dat je huis ook klaar is voor een warmtepomp.

Meedoen is simpel

Zet je cv-ketel op 50 graden...

... en ontdek: blijft het lekker warm in jouw huis?

Doe deze winter (2024-2025) mee

Wil jij ontdekken of je jouw huis ook met lagere cv-temperaturen warm krijgt? Meld je dan aan voor de Verwarmingstest! Meedoen is heel eenvoudig: je zet de temperatuur van je cv-ketel op 50 graden en kijkt of het comfortabel warm wordt in het stookseizoen. Je krijgt een instructie over hoe je je cv-ketel instelt en waar je op moet letten.

Had je je al voor een eerdere editie van de Verwarmingstest ingeschreven, en wil je dit jaar (weer) meedoen? Dat kan natuurlijk! Meld je dan opnieuw aan.

Infographic Doe mee aan de verwarmingstest. Op de pagina staat een toegankelijke uitleg van het stappenplan.
Vergroot afbeelding

Waarom meedoen aan de Verwarmingstest?

Er zijn verschillende redenen om mee te doen aan de Verwarmingstest:

  • Omdat je de isolatie van jouw woning op de proef wilt stellen. Is het écht zo goed geïsoleerd als je denkt, of verliest jouw huis toch ongemerkt veel warmte?
  • Omdat jouw cv-ketel aan vervanging toe is en je wilt weten of je al kunt overstappen op een warmtepomp.
  • Omdat je wilt weten of je huis geschikt is voor een warmtepomp.
  • Omdat je jouw huis wilt verduurzamen en wilt weten hoe goed je al op weg bent.

Het maakt niet uit welke reden jij hebt: met de Verwarmingstest ga je ervaren hoe energiezuinig jouw huis nu al is. Ook krijg je advies voor vervolgstappen. Zo weet je wat je kunt doen om je huis energiezuiniger te maken.

Dit zeggen deelnemers van vorige jaren

Bert Sanders

"Mooie, eenvoudige test zonder commercieel belang."

Hans de Vaan

"Ik weet nu zeker dat ik een warmtepomp kan installeren."

Jan Willem Hoogvliet

"Ik deed mee om te zien of ik om kon gaan naar alleen een warmtepomp. Uit de test bleek dat het niet gaat. De temperatuur bleef te laag. Dus moeten we een hybride aanschaffen. Met de Verwarmingstest kan je dus goed bekijken wat er bij jou past."

Rozemarijn Hessels

"Ik was benieuwd of we het op 40 graden warm konden houden. De hele winter is het warm gebleven met een aanvoertemperatuur van 40 graden [...] De hele winter is het hier 19-20 graden geweest en we hebben niets aan comfort ingeboet. Met vertrouwen kunnen we nu onze hoogbejaarde, lekkende cv-ketel vervangen door een volledig elektrische warmtepomp!"

Ervaringsvideo: Truus en David

Hoe werkt de test?

  1. Aanmelden en testen
    Meld je aan via dit aanmeldformulier. Je ontvangt vervolgens een e-mail om je inschrijving te bevestigen. Daarna krijg je een e-mail met instructies. Hiermee kun je je cv-ketel op 50 graden zetten. Let op: verlaag alleen de temperatuur van je verwarmingswater, niet van je . Zorg ervoor dat alle radiatoren in de ruimtes die je normaal verwarmt openstaan, zodat de ketel de warmte kwijt kan.
  2. Seintje bij een koude periode
    Wij geven je een seintje als er een koude periode start. Dat doen we als de weersvoorspelling aangeeft dat het de komende twee weken minstens twee nachten kouder is dan min 5 graden.
  3. Resultaat
    Na afloop van het stookseizoen krijg je een e-mail met een link naar onze online tool. Daar vul je in wat jouw ervaring is geweest. Op basis daarvan krijg je advies op maat voor de best passende vervolgstap.
  4. Vervolg
    Met het advies op maat kun je nu aan de slag. Is jouw woning al helemaal klaar of ga je eerst nog ergens isoleren? Kan jij overstappen op een volledige warmtepomp, of is hybride een betere tussenstap?

Goed om te weten: jouw mailadres wordt alleen gebruikt voor e-mails over de Verwarmingstest.

Wil je meer weten over de test? Kijk op Hoe werkt de Verwarmingstest

Handige instructies voor het aanpassen van de cv-temperatuur vind je op Instructies instellen cv-ketel.

Tapwater is het water dat uit de kraan en douche komt. Dit moet altijd tot minstens 60 graden worden verwarmd om legionellabesmetting te voorkomen.

Tip: vul de online tool alvast een keer in tijdens het stookseizoen. Zo weet je extra goed waar je op moet letten!
De Verwarmingstest doen

Leuk dat je mee wilt doen met de Verwarmingstest van stookseizoen 2024-2025! Via de knop hieronder meld je je aan. Je ontvangt van ons instructies over hoe je de temperatuur van je cv-ketel verlaagt.

Meld me aan!

Hr-ketel nodig om mee te doen

Heb je een hr-ketel? Dan kan je meedoen met de test. Het maakt niet uit in wat voor huis je woont (koop of huur).

Je kunt niet meedoen als je:

  • een vr-ketel hebt. Een vr-ketel is namelijk niet geschikt om te verwarmen op lagere temperatuur. Vr-ketels hangen vooral in appartementen zonder goed rookgaskanaal. Lees meer over het verschil tussen hr-ketels en vr-ketels.
  • stadsverwarming hebt. Bij stadsverwarming kan je namelijk niet zelf de temperatuur aanpassen van de warmte die je huis in komt.
  • Een 2-zone regeling hebt waarbij je een groep kamers apart verwarmt. De zones hebben een eigen regelventiel in de leidingen die aangestuurd wordt door een extra thermostaat in één van de kamers.

Veelgestelde vragen over duurzaam verwarmen

Tijdens de Verwarmingstest verlaag je de temperatuur van de cv-ketel naar 50 graden. Een energiezuinig huis blijft namelijk ook lekker warm als je met lage temperaturen verwarmt. Maar hoe werkt dat nou precies? En waarom is het zo belangrijk?

Twijfel je nog?

David van Logchem

"Graag wilden we weten of onze woning klaar is voor een warmtepomp. Door de Verwarmingstest wisten we hoe we dit goed konden testen en wat de momenten waren waarop we extra op het comfort moesten letten."

Wouter Hamel

"Ik deed mee aan de Verwarmingstest om te ervaren of mijn installatie geschikt is voor ombouw naar hybride of gasloos. Het is nuttig en leerzaam om er zelf dieper in te duiken en niet helemaal afhankelijk te zijn van installateurs en adviseurs."

Tom Meijerink

"Ik ben er nu van overtuigd dat ik mijn woning voldoende kan verwarmen met een hybride warmtepomp."

Rob Haarman

"De Verwarmingstest was een geweldige mogelijkheid om te kijken of ons huis al voldoende was geïsoleerd voor een eventuele aanschaf van een warmtepomp in de toekomst. De positieve uitkomst van de test zorgt ervoor dat ik me meer ben ga verdiepen in de voor- en nadelen van een warmtepomp voor onze situatie."