Grote energieslurpers

Een kind laat een vis vrij in een aquarium. Een aquarium is een grote energieslurper.

Tips om te besparen op stroom

Stroomverbruik Grote energieslurpers het huis uit krijgen is een goede stap richting een lager stroomverbruik. Bekijk wat je nog meer kunt doen om je energierekening omlaag te krijgen. Lees meer!
Heb je een hoge energierekening, maar snap je niet goed waar dat door komt? Misschien heb je ongemerkt 1 of meer energieslurpers in huis. Milieu Centraal laat zien welke apparaten veel stroom verbruiken en wat je eraan kunt doen.

Een elektrische boiler, airconditioner, of een oude pomp voor de vloerverwarming kan de energierekening flink hoger maken. En ook game pc's of spelcomputers gebruiken vaak veel stroom. Het stroomverbruik zorgt voor veel klimaatimpact. Stroom wordt nu nog voor een groot deel opgewekt met fossiele brandstoffen, en dat zorgt voor klimaatverandering.

Een huishouden verbruikt jaarlijks gemiddeld 2.479 kilowattuur elektriciteit. Daarmee kun je zo'n 600 euro besparen. De besparingen zijn berekend met een stroomprijs van 25 cent (dat is de gemiddelde stroomprijs voor 2025- Hoeveel jij in 2024 bespaart, hangt af van welke stroomprijs je nu betaalt.

Milieu Centraal rekent voor de lange termijn met een stroomprijs van 25 cent per kilowattuur. Dit is de gemiddelde prijs die verwacht wordt voor de jaren 2025-2040. We rekenen hiermee omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. Op dit moment (januari 2024) is de gemiddelde stroomprijs ongeveer 37 cent. Daarmee is de besparing hoger: er komt ongeveer de helft bij. Maar de uiteindelijke besparing dit jaar hangt natuurlijk af van jouw stroomprijs.

Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Tips minder energie gebruiken

 1. 01

  Met een losse energiemeter kun je eenvoudig energieslurpers in huis opsporen. Een losse energiemeter werkt eenvoudig: je plaatst hem tussen het apparaat en het stopcontact. Hij meet precies het stroomverbruik van het apparaat. De metertjes zijn te koop bij elektronicawinkels, bouwmarkten en webshops en kosten één tot enkele tientjes. Ontdek hoe deze meters werken. Liever uitgebreid je energieverbruik meten? Dat kan met een energieverbruiksmanager.

 2. 02

  Heb je een wat ouder apparaat? Die gebruiken soms veel stroom, ook in de stand-by stand. Zet het apparaat helemaal uit als je het niet gebruikt. Trek de stekker uit het stopcontact of gebruik een stekkerdoos met schakelaar.

 3. 03

  Ga je een apparaat kopen dat je veel gebruikt of dat altijd aanstaat, let dan op het vermogen: dit staat aangegeven in W of watt. Onnodig hoog vermogen zorgt voor onnodig veel elektriciteitsverbruik - en dus onnodige klimaatimpact en kosten.

 4. 04

  Let bij aankoop van elektrische apparaten op het energielabel. Een apparaat met een donkergroen energielabel is het zuinigst met stroom. Lees meer bij Huishoudelijke apparaten.

 5. 05

  Ga je verwarmen met een warmtepomp? Die verbruikt veel stroom maar is toch geen energieslurper. Met een warmtepomp bespaar je namelijk op aardgas. En hij heel efficiënt met stroom om: van één deel stroom maakt hij 3 tot 5 delen warmte.

Grote energieslurpers op een rij

Milieu Centraal zet voor een aantal grote stroomverbruikers op een rij hoeveel stroom ze verbruiken en wat dit je in euro's kost. We rekenen steeds met 25 cent per kilowattuur als stroomprijs. Dit is de prijs die verwacht wordt op lange termijn. Als jouw stroomprijs hoger is dan 25 cent, kun je ook meer besparen dan de besparingen die op deze pagina worden genoemd. De gemiddelde stroomprijs is momenteel 37 cent.

Elektrische boiler

Een elektrische boiler (groter dan 20 liter) verbruikt in een gemiddeld huishouden bijna 1.800 kWh per jaar. Dat is € 450 met de stroomprijs op de lange Voor dit jaar is de stroomprijs hoger en komt er nog de helft bij.

Een zonneboiler is een alternatief voor de elektrische boiler. Lees meer hierover op Zonneboiler.

Tuinvijverpomp

De vermogens van vijverpompen lopen uiteen, afhankelijk van de capaciteit. Een gemiddelde vijverpomp heeft een vermogen van 20 watt. Als zo'n pomp continu aan blijft staan, verbruikt hij 180 kWh per jaar (dat is € 50 met de stroomprijs op de lange termijn. Voor dit jaar is de stroomprijs hoger en komt er nog de helft bij). Bij zwaardere vijverpompen kan het vermogen oplopen tot meer dan 200 watt. Als zo'n pomp altijd aan blijft staan, kost dat 1.750 kWh per jaar (dat is € 440 met de stroomprijs op de lange termijn. Voor dit jaar is de stroomprijs hoger en komt er nog de helft bij).

Aquarium

Hoeveel elektriciteit een gemiddeld aquarium thuis vraagt, hangt erg af van de inhoud van de bak, de watertemperatuur, het soort verlichting en de vraag of het aquarium is afgedekt. Een aquarium van 60 liter kan ongeveer 300 kWh per jaar verbruiken (dat is € 80 met de stroomprijs op de lange termijn. Voor dit jaar is de stroomprijs hoger en komt er nog de helft bij). Maar een flink tropisch aquarium met pomp kan wel 1.000 kWh per jaar verbruiken (dat is € 250 met de stroomprijs op de lange termijn. Voor dit jaar is de stroomprijs hoger en komt er nog de helft bij).

Elektrische kachel

Vooral elektrische kachels zonder thermostaat kunnen veel stroom verbruiken. Ze blijven namelijk de hele tijd dat ze aanstaan op vol vermogen werken. Kachels met thermostaat gebruiken een lager vermogen of gaan uit als de ruimte de gevraagde temperatuur heeft.

Stel dat je een elektrische kachel (1.000 watt) zonder thermostaat 500 uur per jaar gebruikt, dan is het verbruik 500 kWh (dat is € 130 met de stroomprijs op de lange termijn. Voor dit jaar is de stroomprijs hoger en komt er nog de helft bij). Bij 100 uur per jaar is dat 100 kWh (dat is € 30 met de stroomprijs op de lange termijn. Voor dit jaar is de stroomprijs hoger en komt er nog de helft bij). Een veel zuiniger alternatief is een infraroodpaneel.

Waterbed

De hoeveelheid elektriciteit die nodig is om het water op temperatuur te houden varieert tussen verschillende typen waterbedden. Een waterbed kan een verbruik hebben van 300kWh per jaar (dat is € 80 met de stroomprijs op de lange termijn. Voor dit jaar is de stroomprijs hoger en komt er nog de helft bij), maar een oud onzuinig model kan wel 1200 kWh per jaar verbruiken (dat is € 300 met de stroomprijs op de lange termijn. Voor dit jaar is de stroomprijs hoger en komt er nog de helft bij).

Voor waterbeddeneigenaars is het vaak de grootste energieverbruiker in huis.

Pomp vloerverwarming

Heb je vloerverwarming met een wat oudere pomp, kijk dan of er een pompschakelaar tussen de pomp en het stopcontact zit. Zonder schakelaar draait de pomp voortdurend, mét schakelaar alleen als het nodig is. Een oude pomp zonder schakelaar gebruikt zo'n 700 kWh per jaar (dat is € 180 met de stroomprijs op de lange termijn. Voor dit jaar is de stroomprijs hoger en komt er nog de helft bij), terwijl diezelfde pomp mét schakelaar maar zo’n 130 kWh per jaar gebruikt (dat is € 30 met de stroomprijs op de lange termijn. Voor dit jaar is de stroomprijs hoger en komt er nog de helft bij).

Een pompschakelaar kost rond de 50 euro. Dat bedrag heb je snel terugverdiend. De schakelaar is makkelijk zelf te plaatsen, of vraag het de aan de monteur als die langskomt voor het jaarlijkse onderhoud van de cv-ketel.

Tweede koelkast / vriezer

Oude koelkasten of vriezers gebruiken aanzienlijk meer energie dan de nieuwe modellen. Een 15 jaar oude koelvriescombinatie verbruikt ongeveer 350 kWh per jaar, dat is zo'n 90 euro per jaar.

Ter vergelijking: een nieuwe koelvriescombi met (het nieuwe) energielabel C verbruikt nog maar zo'n 160 kWh: zo'n € 40 met de stroomprijs op de lange termijn. Voor dit jaar is de stroomprijs hoger en komt er nog de helft bij.

Een oud klein model wat als tweede koelkast wordt gebruikt en altijd aan staat, verbruikt ongeveer 140 kWh per jaar. Dat komt neer op zo'n 40 euro per jaar met de stroomprijs op de lange termijn. Voor dit jaar is de stroomprijs hoger en komt er nog de helft bij.

Kijk voor meer informatie op Koelkasten en vriezers.

Groot televisiescherm

Vooral het formaat van het televisiescherm zorgt voor stroomverbruik. Verder hangt het stroomverbruik af van het type scherm, de resolutie van het scherm en de helderheidsinstellingen. Heb jij nog een plasmatelevisie? Een plasmascherm van 50 inch verbruikt zo 340 kWh (dat is € 90 met de stroomprijs op de lange termijn. Voor dit jaar is de stroomprijs hoger en komt er nog de helft bij) per jaar aan stroom. Een grote moderne led-televisie verbruikt ongeveer 170 kWh per jaar (dat is € 40 met de stroomprijs op de lange termijn. Voor dit jaar is de stroomprijs hoger en komt er nog de helft bij), terwijl een kleinere led-televisie met jaarlijks 40 kWh (dat is € 10 met de stroomprijs op de lange termijn. Voor dit jaar is de stroomprijs hoger en komt er nog de helft bij) aan elektriciteit toe kan.

Ook het 'tv-kastje' (de decoder of mediabox) kan veel stroom verbruiken. Lees meer op Televisie.

Milieu Centraal rekent voor de lange termijn met een stroomprijs van 25 cent per kilowattuur. Dit is de gemiddelde prijs die verwacht wordt voor de jaren 2025-2040. We rekenen hiermee omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. Op dit moment (januari 2024) is de gemiddelde stroomprijs ongeveer 37 cent. Daarmee is de besparing hoger: er komt ongeveer de helft bij. Maar de uiteindelijke besparing dit jaar hangt natuurlijk af van jouw stroomprijs.

Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Doe mee met de verwarmingstest

Hoe goed is jouw huis al geïsoleerd? Wil jij weten of jouw huis al klaar is voor een warmtepomp? Zet de cv-ketel komende winter op 50 graden en ontdek: blijft het warm in huis of wordt het bibberen? Meld je alvast aan voor de test van winterseizoen 2024-2025. Meer weten en meedoen

Andere grote energieverbruikers

Hieronder een lijstje apparaten die ook veel stroom gebruiken, maar waarvan mensen dat niet altijd weten. De tabel toont de kosten per jaar bij gemiddeld gebruik. De kosten zijn berekend met een stroomprijs van 25 cent (dat is de gemiddelde stroomprijs voor 2025-2040). Hoeveel jij in 2024 bespaart, hangt af van welke stroomprijs je nu betaalt.

Apparaat Gemiddeld stroomverbruik per jaar Kosten per jaar bij stroomprijs 25 cent
Amerikaanse koelkast 380 kWh 100 euro
Infraroodsauna 420 kWh 110 euro
Verlichting 300 kWh 80 euro
Keukenboiler 300 kWh 80 euro
Wasdroger 190 kWh 50 euro
Terrasverwarmer 270 kWh 70 euro
Vaatwasser 220 kWh 60 euro

Spelcomputer, tv-ontvanger en meer

Er zijn nog meer apparaten die veel stroom kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan gaming pc's, spelcomputers, draadloze boxjes, wifi versterkers, modems en tv-ontvangers (decoders of mediaboxen). Milieu Centraal heeft van de meeste van deze apparaten geen cijfers over het stroomverbruik. Maar het kan de moeite waard zijn om het stroomverbruik te meten met een losse energiemeter (dat is een stekker die je tussen het apparaat en het stopcontact plaatst en die het stroomverbruik meet). Ontdek hoe zo'n energiemeter werkt.

Milieu Centraal rekent voor de lange termijn met een stroomprijs van 25 cent per kilowattuur. Dit is de gemiddelde prijs die verwacht wordt voor de jaren 2025-2040. We rekenen hiermee omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. Op dit moment (januari 2024) is de gemiddelde stroomprijs ongeveer 37 cent. Daarmee is de besparing hoger: er komt ongeveer de helft bij. Maar de uiteindelijke besparing dit jaar hangt natuurlijk af van jouw stroomprijs.

Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.