Besparen op gas: bekijk de tips

Een vrouw leest een tijdschrift op de bank. Ze zit onder een dekentje en draagt warme sloffen.
Een groot deel van je energierekening gaat naar de verwarming van je huis en warm water. De prijs van aardgas is nog steeds hoog. Bekijk de tips en ontdek hoe je tot honderden euro's op je gasverbruik kunt besparen. Er zijn tips om meteen en voor weinig geld te besparen, bijvoorbeeld door slimmer met de verwarming om te gaan. En er zijn tips die wat meer geld en actie vragen, maar wel veel opleveren.

De besparingen zijn berekend met een gasprijs van 1,45 euro. Dit is de gemiddelde prijs die voor de lange termijn (2025 - 2040) verwacht .  Op dit moment (januari 2024) is de gemiddelde gasprijs toevallig hetzelfde. Hoeveel je dit jaar precies bespaart, hangt af van de gasprijs die je met het energiebedrijf hebt afgesproken.

Milieu Centraal rekent voor de lange termijn met een gasprijs van 1,45 euro per kuub (m3) gas. Dit is de gemiddelde prijs die verwacht wordt voor de jaren 2025-2040. We rekenen hiermee omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. De gemiddelde gasprijs van dit moment (januari 2024) is toevallig hetzelfde. Maar de uiteindelijke besparing dit jaar hangt natuurlijk af van jouw gasprijs.

Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Infographic: hier gaat je gasverbruik aan op.
Vergroot afbeelding
Wist je dat Gemiddeld driekwart van je gasverbruik gaat naar het verwarmen van je huis. De rest gaat naar warm water, vooral voor douchen. Koken kost maar een klein beetje gas.

Besparen op gas: wat kun je meteen doen?

Als je je gasrekening omlaag wilt krijgen, hoef je niet eerst je huis te verbouwen. Met kleine aanpassingen kun je namelijk honderden euro’s besparen – zeker als je nu nog niet zo op je gasverbruik let. Bekijk wat je meteen kunt doen.

De besparingen die je ziet, zijn berekend voor een matig geïsoleerd hoekhuis uit 1970 met een cv-ketel en 2 personen. In jouw situatie kan de besparing dus hoger of lager zijn. Dat hangt vooral af van de grootte van je huis en de isolatie. De besparing is steeds berekend met een gasprijs van 1,45 euro.

Met een deurveer op het scharnier valt de deur vanzelf dicht. Lees meer over besparen met dichte deuren.

Een douchetimer helpt je om maximaal 5 minuten te douchen. Meer over besparen onder de douche.

Nog meer besparen op je gasrekening (zonder kosten)

Wil jij anderen helpen energie besparen?

Door de hoge gas- en stroomprijzen hebben veel mensen het financieel moeilijk. Als ‘energiemaatje’ geef je anderen tips om energie te besparen. Zo komen we samen de winter door! Ontdek wat jij kunt doen

Besparen op je gasrekening met kleine aanpassingen, ook met een huurhuis

Heb je maar een klein budget om verbeteringen in huis door te voeren? Of woon je in een huurhuis en kun je dus geen grote veranderingen doorvoeren? Dan kun je met de onderstaande tips nog extra besparen en je huis warmer houden met minder kosten. Niet alleen beter voor je eigen portemonnee, maar ook voor het milieu! De besparingen in euro's zijn berekend met een gasprijs van 1,45 euro.

Bespaar op gas met bijverwarming met bijvoorbeeld een warmtekussen, infraroodpaneel of elektrische deken.
Vergroot afbeelding

Schroef een brievenbusborstel op de deur en hou de tocht buiten.

Met een waterbesparend mondstuk op de kraan bespaar je automatisch op warm water.

Een radiatorventilator verspreidt de warmte sneller en bespaart energie.

Een infraroodpaneel met bladprint verwarmt de werkkamer bij.

Verbeter je huis

Online adviestool Op zoek naar onafhankelijk advies voor het verbeteren van jouw huis? Vul de kenmerken van jouw huis in en ontdek wat een slimme aanpak is voor jouw situatie – en wat dat kost én oplevert. Ik wil weten hoe ik mijn huis kan verbeteren

Gas besparen door je huis te isoleren

De verwachting is dat de gasprijs ook komende winter nog hoog zal zijn. En veel mensen willen nu hun huis beter isoleren, waardoor het druk is bij isolatiebedrijven. Laat je daardoor niet uit het veld slaan, maar gebruik de tijd júíst om je voor te bereiden op komende winter!

Doe mee met de Verwarmingstest

Hoe goed is jouw huis al geïsoleerd? Wil jij weten of jouw huis al klaar is voor een warmtepomp? Wil jij weten of jouw huis al klaar is voor een warmtepomp? Zet je cv-ketel volgende winter op 50 graden en ontdek: blijft het warm in huis, of wordt het bibberen? Meer weten en meedoen

Doe de Isolatie-zelfscan en ontdek waar je de isolatie nog kan verbeteren.

Belangrijk: blijf ventileren

Ook al wil je zoveel mogelijk besparen: zorg ervoor dat je altijd blijft ventileren. Ventileren kost wat energie, maar is noodzakelijk voor gezonde lucht in huis. Houdt de ventilatieroosters dus open en/of raampjes op een kier.

Let op:

Hulp bij energie besparen

Wil jij energie besparen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of wil je persoonlijk advies? Neem dan contact op met een vrijwillige energiehulp, met het energieloket in jouw gemeente, of met een professioneel energie-adviseur. Ontdek hoe je in contact komt met iemand die jou kan helpen. Meer weten

Wat als je de energierekening niet kunt betalen?

Door de hoge energieprijzen hebben veel mensen moeite om de energierekening te betalen. Als jij in deze situatie zit, zijn er instanties die je kunnen helpen. Bekijk op de pagina Energierekening uitgelegd welke instanties dat zijn.

Nog meer besparen: zo verbruik je minder stroom

Ook besparen op stroom Wil jij nog meer besparen op je energierekening door minder stroom te verbruiken? Met deze tips lukt het je! Bekijk ze hier en begin vandaag nog met stroom besparen. Vandaag al besparen op je energierekening