Checklist voor offertes zonneboiler
Waar moet je vooraf goed over nadenken?
Handige vragen voor tijdens een gesprek
Zo controleer je of de offerte klopt
Vooraf over nadenken
-
01
Voor optimale prestaties van de zonneboiler is het belangrijk dat hij goed wordt aangesloten door een ervaren installateur van zonneboilers. Het energieloket en de fabrikant van de zonneboiler kunnen je naar een goede installateur doorverwijzen. Sluit zo mogelijk meteen een onderhoudscontract af.
-
02
Vergelijk aanbiedingen van minimaal twee bedrijven, want in de prijzen en garanties kunnen grote verschillen zitten.
-
03
Je kunt ISDE-subsidie krijgen als je een zonneboiler koopt. Het bedrag hangt af van het soort zonneboiler. Lees hier meer over op de pagina Subsidie zonneboiler.
-
04
Check vooraf ook of je subsidie kunt krijgen van jouw gemeente of provincie en wat de voorwaarden zijn op www.energiesubsidiewijzer.nl.
-
05
Vraag eens rond of meerdere mensen in jouw buurt een zonneboiler willen. Misschien kunnen jullie zo een korting krijgen.
-
06
Ook kun je bedrijven van tevoren vragen hoeveel klanten ze al bij je in de buurt hebben gehad, en of je een of twee klanten mag bellen of e-mailen om te horen hoe hun ervaring met dit bedrijf is.
-
07
Voor een zonneboiler op het dak heb je geen omgevingsvergunning nodig als de plaatsing aan een paar voorwaarden voldoet. Die voorwaarden vind je op de website van de Rijksoverheid.
Een vergunning kan noodzakelijk zijn als je in een monument of beschermd stadsgezicht woont of als je zonnecollectoren op een andere plek dan het dak wilt plaatsen. Wil je zeker weten of je een vergunning nodig hebt, vul dan de vragen in op www.omgevingsloket.nl.
Bij het plaatsen van een zonneboiler vindt er werk plaats op jouw dak. Daarbij kun je dieren verstoren of doden die onder jouw dakpannen wonen. Je kunt rekening houden met de broedende vogels door de installateur te vragen nog even te wachten met het plaatsen van de panelen tot buiten het broedseizoen: vóór 1 april of ná 1 augustus.
Het gesprek
Hieronder vind je aandachtspunten en vragen die je kunt stellen aan de installateur.
Zo ziet een goede offerte eruit
Vraag om een gratis en vrijblijvende offerte en vraag het bedrijf om de volgende punten in de offerte op te nemen:
-
De totale kosten van alle werkzaamheden, inclusief eventueel bijkomende werkzaamheden.
-
Welke garanties je krijgt op de zonnecollectoren, het voorraadvat en andere onderdelen, hoe lang deze garanties gelden, en wie deze garanties geven: de fabrikant/importeur of de installateur.
-
Een overzichtelijke omschrijving en merk/type van de te plaatsen onderdelen en bevestigingsmaterialen en levertijden.
-
Een omschrijving van alle werkzaamheden van start tot schoonmaak.
-
Erkenning en certificering van het bedrijf.
Let ook hierop
Voldoet de offerte aan subsidievoorwaarden?
Op www.rvo.nl/isde staat een lijst van zonneboilers die in aanmerking komen voor subsidie. Controleer of jouw zonneboiler op die lijst staat en bekijk hoeveel subsidie je kunt krijgen.
Aanbetaling niet verplicht
Als een bedrijf allerlei materialen moet bestellen, kan het een aanbetaling vragen. Maak hierover afspraken voordat je de overeenkomst sluit. Als je de aanbetaling beperkt houdt, dan loop je minder risico. Betaal nooit het hele bedrag vooraf. Je bent volgens de wet niet verplicht om een aanbetaling te doen.
Verzekering
De zonneboiler valt niet automatisch onder de opstalverzekering. Controleer of jouw opstalverzekering eventuele schade aan de zonneboiler dekt en wijzig zo nodig de verzekering.
Handleiding
Vraag het bedrijf om een duidelijke Nederlandstalige handleiding van je zonneboiler.
Anderen keken ook naar
Zonneboiler
Een zonneboiler zorgt voor warm water met energie van de zon. Daardoor bespaar je zo'n 40 procent op je gasverbruik in de badkamer en keuken. Maar hoeveel...
Subsidie zonneboiler
Je kunt subsidie krijgen als je een zonneboiler koopt. Het bedrag hangt af van de grootte en het soort zonneboiler. Met deze ISDE-subsidie wordt warm water...
Natuurbescherming in de Omgevingswet
Wanneer je iets verandert aan je huis of tuin, kan je kwetsbare planten en dieren verstoren of zelfs doden. Dat is niet goed voor de natuur en is verboden...