Energie besparen in een huurwoning

Vind gratis energiehulp in jouw buurt

Wil je graag persoonlijk advies of praktische hulp bij energie besparen? Iemand die thuis langskomt en bijvoorbeeld kan helpen met het plaatsen van een deurveer of radiatorfolie? Bekijk je mogelijkheden! Vind iemand bij mij in de buurt
Wil jij als huurder besparen op je energierekening? Vaak kun je meer doen dan je denkt. Op deze pagina lees je hoe je snel gas en elektriciteit bespaart, wat je aan je huurhuis mag aanpassen, en hoe je je verhuurder vraagt om je huis energiezuiniger te maken.

Wat kun je doen als huurder?

 1. 01

  Met simpele gedragsveranderingen in je dagelijks leven ga je meteen besparen. Bekijk de tips.

 2. 02

  Voor kleine energiebesparende aanpassingen in je huis heb je geen toestemming nodig van je verhuurder. Ontdek wat je kunt doen.

 3. 03

  Je kunt je verhuurder vragen naar de plannen voor grotere duurzame aanpassingen. Denk aan isoleren of een warmtepomp nemen. Als die er nog niet zijn, kun je een voorstel doen. Zo pak je dat aan.

 4. 04

  Als je verhuurder niet wil meewerken, ga dan samen in gesprekLees hoe je dat kunt aanpakken.

4 tips om direct energie te besparen

Ook zonder aanpassingen in huis kun je energie besparen. Hoeveel het scheelt op je rekening, ligt aan hoeveel je nu betaalt. De besparingen op deze pagina zijn berekend met een gasprijs van 1,45 euro. Dit is de gemiddelde prijs die voor de lange termijn (2025 - 2040) verwacht . Meer tips vind je onderaan deze pagina.

Milieu Centraal rekent voor de lange termijn met een gasprijs van 1,45 euro per kuub (m3) gas. Dit is de gemiddelde prijs die verwacht wordt voor de jaren 2025-2040. We rekenen hiermee omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. De gemiddelde gasprijs van dit moment (januari 2024) is toevallig hetzelfde. Maar jouw gasprijs van dit moment kan hoger of lager zijn; de besparing is op dit moment dan ook hoger of lager.

Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Zet de thermostaat op maximaal 19 graden en trek warmere kleding aan. Of gebruik een kruik om jezelf warm te houden. Ben je al gewend aan 19 graden? Draai de thermostaat dan nóg een graadje lager. Met elke graad lager bespaar je op je energierekening!

Besparing: ongeveer € 180 per jaar.

Verwarm alleen de ruimtes waar je bent en houd de deuren in huis dicht. Zet de verwarming uit in kamers waar je niet (lang) bent, zoals de slaapkamer en hal. Hou de tussendeuren dicht, zodat de warmte uit de woonkamer niet ontsnapt.

Besparing als je de slaapverdieping helemaal niet verwarmt: ongeveer € 90 per jaar.

Douche maximaal 5 minuten en ga minder vaak in bad. Ongeveer 80 procent van je warmwatergebruik gaat naar de douche of het bad. Daar kun je dus flink op besparen! De tijd bijhouden kan met een douchetimer, de timer op je telefoon of door een liedje van 5 minuten op te zetten.

Besparing: ongeveer € 35 per jaar.

Zet de thermostaat ’s nachts op 15 graden. Doe dat al vanaf een uur voordat je gaat slapen, want je huis koelt niet direct af. Let op: Heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan niet lager dan 17 of 18, anders duurt het de volgende dag te lang voor je huis is opgewarmd.

Besparing: ongeveer € 60 per jaar.

Bespaar je al zoveel als mogelijk en blijft het lastig om je energierekening te betalen? Op de website Geldfit ontdek je wat je kunt doen in jouw situatie.

Energierekening uitgelegd

Een energierekening is uit verschillende onderdelen opgebouwd. Vraag je je af wat die onderdelen precies betekenen? Of wat de vaste kosten zijn en wat niet? Lees het op deze pagina.

Naar de pagina

Kleine aanpassingen in je huurhuis: je mag meer doen dan je denkt

Wist je dat je als huurder best veel kleine dingen in je huis mag aanpassen, zonder dat je hiervoor toestemming nodig hebt van je verhuurder? 

Dat zit zo: alles wat vastzit aan de woning of in de woning aanwezig is wanneer je er intrekt, is eigendom van de verhuurder. Je mag dit wel aanpassen, maar je moet het wel weer terugzetten als je ergens anders gaat wonen. Gooi dus niets van de verhuurder weg, maar bewaar het tot je gaat verhuizen. Als je iets extra’s aanbrengt, moet je het ook weer weghalen als je weggaat.

Voorbeelden van kleine aanpassingen

Maak naden en kieren dicht. Bijvoorbeeld met tochtstrips. Zo komt er minder tocht in huis en blijkt je huis beter warm. Op de pagina Naden en kieren lees je hoe je naden en kieren kunt vinden.

Besparing als je alle naden en kieren dichtmaakt (ook tocht- en brievenbusborstel plaatsen): ongeveer € 70 per jaar.

Haal gordijnen die voor de radiator hangen weg. Ze blokkeren de warmte. Zijn de gordijnen van je verhuurder? Zet ze vast aan de kant of bindt ze op met een gordijnhouder. Heb je ze zelf gekocht? Dan kun je ze inkorten.

Bespaar tijdens het douchen: vervang je douchekop door een waterbesparende douchekop. Zo ontdek je of het nodig is!

Besparing: ongeveer € 32 per jaar.

Plak radiatorfolie om te voorkomen dat de warmte 'weglekt'.

Besparing per vierkante meter radiatorfolie: ongeveer € 10 per jaar.

Haal je radiatorombouw weg (en stof meteen je radiator af!) zodat de warmte niet meer tegengehouden wordt. Bewaar hem wel, zodat je hem terug kan zetten als je verhuist.

Vervang je lampen door ledverlichting. De meeste mensen hebben hun gloeilampen inmiddels al vervangen door ledlampen. Maar ook halogeenlampen in de keuken of badkamer vervangen, helpt! En kijk eens goed om je heen: hangt er niet nog ergens een gloeilamp?

Plaats een radiatorventilator, zodat de de warmte de kamer in wordt geblazen en die sneller warm aanvoelt.

Wie betaalt de kosten?

Deze kleine aanpassingen betaal je in principe zelf, maar soms kun je voor deze kleine maatregelen wel subsidie krijgen van je gemeente. Je kunt op de Energiesubsidiewijzer vinden of jouw gemeente dit aanbiedt. Veel gemeenten bieden ook een 'energiebespaarbox' aan: een pakket met verschillende energiebesparende producten. Kijk hiervoor op de website van jouw gemeente.

Energiehulp

Kom je er niet uit? Wil je persoonlijk advies, of wil je dat iemand de aanpassingen voor je doet? Bij steeds meer gemeentes kun je gratis energiehulp krijgen. Bijvoorbeeld door een energiecoach die met je door je huis loopt en uitlegt wat je kan doen. Of een 'energiefixer' (ook wel energieklusser genoemd) die de kleine aanpassingen, zoals tochtstrips plaatsen, voor je doet. Zowel de hulp als het materiaal is meestal gratis. Kijk op de website van je gemeente of dit ook bij jou aangeboden wordt en wat de voorwaarden zijn. Of zoek een energiehulp via deze website.

Bij veel gemeentes kun je gratis energiehulp krijgen.

Grotere maatregelen om je huurhuis te verduurzamen

Verliest jouw huis nog veel warmte, bijvoorbeeld door het dak, muren of door ramen van enkel- of dubbelglas? Dat kun je niet zelf aanpakken, jouw verhuurder is verantwoordelijk voor het energiezuiniger maken van je woning. Die moet het dus regelen. Jij kunt je verhuurder wel aansporen.

Voorbeelden grotere maatregelen om te verduurzamen

Hieronder vind je voorbeelden van grotere maatregelen die je verhuurder kan doen om te verduurzamen. Dit zijn dingen die je zonder toestemming van je verhuurder niet zelf mag doen.

Wist je dat… 1 op de 5 huurders de afgelopen 5 jaar al iets heeft gedaan om hun huurwoning energiezuiniger te maken?
Twee mannen plaatsen isolerend HR++ glas in het kozijn.

Isoleren of bestaande isolatie verbeteren

Met betere isolatie heb je veel minder gas nodig om je huis comfortabel warm te krijgen. Denk aan:

Hier kun je flink mee besparen. Als je in een gemiddelde hoekwoning woont, is dat bijvoorbeeld (afhankelijk van de energieprijs die je betaalt):

 • Met dakisolatie: van geen naar goede isolatie ongeveer € 600 per jaar
 • Met spouwmuurisolatie: van geen naar matige isolatie ongeveer € 580 per jaar
 • Als je enkel glas vervangt door HR++ glas: ongeveer € 370 per jaar
 • Met vloerisolatie van geen naar goede isolatie: ongeveer € 190 per jaar

Warmtepomp

Je verhuurder kan een warmtepomp (hybride of volledig elektrisch) nemen, om gas te besparen of zelfs volledig van het gas af te gaan. Lees hier wat je kan besparen met een hybride warmtepomp en met een volledig elektrische warmtepomp.

Zonnepanelen

Je verhuurder kan zonnepanelen op het dak plaatsen, zodat je je eigen zonnestroom kunt opwekken en daarmee geen (of minder) elektriciteit hoeft te gebruiken. Lees hier wat zonnepanelen je opleveren.

Check je isolatie

Meet het zelf Weten hoe goed jouw huis geïsoleerd is? Doe dan de isolatie-zelfscan! Pak een aansteker en een meetlint, en ontdek wat er verbeterd kan worden. Aan de slag
Wist je dat... alle huurwoningen in 2030 minstens energielabel D moeten hebben? Als je nu nog energielabel E, F of G hebt, moet je verhuurder je woning vóór die tijd nog verduurzamen.
 • Heb je nog geen energielabel van jouw woning, dan kun je je verhuurder daarom vragen. Sta je officieel ingeschreven op het adres van jouw huurwoning? Dan kun je het energielabel ook terugvinden in MijnOverheid onder het kopje ‘Wonen’ en dan de tegel ‘Energielabel’.

 • Als je hierna nog steeds geen energielabel hebt, dan kan je dit melden aan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De ILT kan dan een brief naar de verhuurder sturen. De ILT kan de verhuurder daarbij vragen om binnen 4 weken alsnog voor de woning een energielabel te laten registreren. Doet de verhuurder dat niet, dan moet deze een boete (dwangsom) betalen.

Verhuurder wil verduurzamen: wat zijn de regels?

Steeds meer verhuurders willen hun huurwoningen verduurzamen. Als jouw verhuurder dat wil, zal die eerst een voorstel doen voor de renovatie van de woning. Hierin staat wat er wordt verbeterd, wanneer dat gaat gebeuren, hoe lang het duurt en hoeveel overlast er is. Soms staat er in het voorstel ook een huurverhoging. Je mag zelf bepalen of je akkoord gaat of niet. Je bent niet verplicht om akkoord te gaan met het voorstel (ook niet als er geen huurverhoging is).

Welke huurverhoging is eerlijk?

Hoeveel huurverhoging is eerlijk? Dat hangt af van verschillende dingen:

 • Of je huurt bij een woningcorporatie of een particuliere of commerciële verhuurder
 • Om welke verduurzamingsmaatregel het gaat
 • Hoeveel geld de verhuurder moet investeren
 • Of je huis comfortabeler wordt
 • De verlaging van je energierekening
 • Of je genoeg geld hebt om de huurkosten nog te betalen

Kijk voor meer informatie over wat een eerlijke huurverhoging is op de website van de Woonbond.

Verduurzaming door woningcorporaties

Huur jij bij een woningcorporatie? Woningcorporaties moeten de volgende isolatiemaatregelen zonder huurverhoging uitvoeren: isolatie van de gevels (zowel binnen- en buitenisolatie, als spouwisolatie en isolatiepanelen); isolatie van de daken (zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant); isolatie van de vloer en kruipruimte; vervanging van ramen, deuren en kozijnen; kierdichting. 

In de 'nationale prestatieafspraken' is met Aedes, VNG en Woonbond afgesproken dat uiterlijk in 2028 bij corporaties geen huurwoningen meer zijn met energielabel E, F of G. Ze moeten ervoor zorgen dat jouw huis minstens energielabel D krijgt. Woon je in een huis van een woningcorporatie, met energielabel E, F of G, en wil je dat je verhuurder gaat verduurzamen? Vraag dan of ze al plannen hebben om je woning te verduurzamen naar minimaal energielabel D.

Meer over verduurzamen door woningcorporaties

Verduurzaming door particuliere en commerciële verhuurders

Alle huurhuizen moeten in 2030 minimaal energielabel D hebben. In tegenstelling tot woningcorporaties kunnen particuliere en commerciële verhuurders huurverhoging vragen voor de isolatiemaatregelen die ze nemen om je energielabel te verbeteren naar minimaal D. Voor zijn wel regels aan wat ze mogen vragen. Je kunt op de site van de Woonbond controleren of je geliberaliseerd of gereguleerd woont.

Om te weten of de huurverhoging redelijk is, heeft de Huurcommissie een methode om te berekenen wat een redelijke huurprijsverhoging is bij verduurzaming. Je kan deze methode vinden in het 'Beleidsboek huurverhoging na woningverbetering'.

Een redelijke huurverhoging bij woningverbetering mag buiten de normale jaarlijkse huurverhoging om. Maar let op: als je gereguleerd woont, moet je verhuurder zich in elk geval houden aan de totale maximale huur volgens het woningwaarderingsstelsel. De huur mag niet hoger zijn.

Gereguleerde huurwoningen zijn huurwoningen die door het puntensysteem (WWS) niet meer dan liberalisatiegrens (in augustus 2023 € 763,47) mogen vragen.

Een vrouw belt met haar mobiele telefoon.
Tip: vraag je verhuurder of die al plannen heeft om te verduurzamen.

Je verhuurder vragen om je woning te verduurzamen

Wil jij dat je woning verduurzaamd wordt? Vraag je verhuurder dan naar de plannen voor grotere energiebesparende maatregelen, zoals isolatie. Misschien is dat voor jouw woning wel wettelijk verplicht.

Zijn er nog geen plannen? Je kunt je verhuurder wel aansporen. Op de website van de Woonbond vind je tips over hoe je dit doet. Hier vind je ook een voorbeeldbrief om naar je verhuurder te sturen en lees je wat je moet doen als je verzoek afgewezen wordt.

Je bereikt vaak veel meer als je samen met je medehuurders je verhuurder aanspoort in plaats van alleen. Bijvoorbeeld samen in een . Bovendien hebben bewonersgroepen het recht om hulp te krijgen van een adviseur, zoals iemand van de Woonbond.

Als je onderdeel bent van een groep huurders van dezelfde verhuurder, bijvoorbeeld in een flat, dan zijn er verschillende manieren waarop je met andere huurders kunt samenwerken.

Je kan natuurlijk 'gewoon' met elkaar overleggen. Maar wil je meer invloed uitoefenen en echt meepraten over de beslissingen van de verhuurder? Organiseer je dan in een bewonerscommissie of huurdersorganisatie. Dan krijg je veel meer rechten, zoals overlegrecht en adviesrecht.

Op de website van de Rijksoverheid lees je wat de bewonerscommissie en huurdersorganisatie precies inhouden en hoe ze werken.

Hoe vraag je je verhuurder energiebesparende maatregelen te nemen?

 1. 01

  Bepaal eerst wat je graag zou willen verbeteren aan je woning. Woon je in een straat of complex waar ook veel andere huurders bij jouw verhuurder zitten? Werk dan zoveel mogelijk samen.

 2. 02

  Vraag je verhuurder of er al plannen zijn om je woning te verduurzamen. Wie weet is je verhuurder al bezig.

 3. 03

  Is je verhuurder nog niet van plan om te verduurzamen? Ga dan (het liefst met zoveel mogelijk medehuurders) het gesprek aan. Vertel waarom jullie graag willen dat je verhuurder verduurzaamt. Bijvoorbeeld omdat je energierekening nu heel hoog is.

 4. 04

  Als je verhuurder echt niets wil doen, kun je gebruikmaken van het initiatiefrecht.

Een huurder vertelt haar buurman over haar plannen om de verhuurder te vragen om energiebesparende maatregelen.
Tip: vraag andere huurders om gezamenlijk met je verhuurder in gesprek te gaan. Samen sta je sterk!

Tips als je verhuurder niet wil verduurzamen

Weigert je verhuurder je huis te verduurzamen tegen een redelijke huurverhoging? Ga dan eerst nog eens in gesprek, het liefst met zoveel mogelijk medehuurders. Als dat tot niets uitloopt, dan kun je zeggen dat je gebruik gaat maken van je initiatiefrecht om ervoor te zorgen dat je verhuurder aan de slag gaat.

Initiatiefrecht: hoe werkt het?

Het initiatiefrecht is het recht van de huurder om een bepaalde verduurzamingsmaatregel voor de huurwoning van de verhuurder te vragen, in ruil voor een redelijke huurverhoging. Volgens het initiatiefrecht moet de verhuurder akkoord gaan als je voorstel aan de voorwaarden voldoet. Zo niet, dan kun je naar de rechter gaan. Het kan alleen bij deze maatregelen:

 • Isoleren van je gevel
 • Isoleren van je dak
 • Isoleren van je vloer (als daar een kruipruimte onder zit)
 • Het plaatsen van een verwarmingsketel met een opwekkingsrendement van ten minste 80% (als de bestaande verwarmingsketel minstens tien jaar oud is)

Zo maak je gebruik van het initatiefrecht

Het initiatiefrecht is opgenomen in Artikel 243 Burgerlijk Wetboek Boek 7. Zo maak je gebruik van dit recht:

 1. 01

  Vraag voor elke verbetering (bijvoorbeeld: isolatieglas en vloerisolatie) twee offertes op bij bedrijven. Het kan lastig zijn om als huurder offertes te krijgen. Werk daarom samen met je medehuurders (bijvoorbeeld in een huurdersorganisatie) of vraag hulp aan de Woonbond.

 2. 02

  In een brief stel je een woningverbetering voor en een redelijke huurverhoging. Pas de modelbrief van de Woonbond aan. Vul de tekst tussen haakjes in. Je mag ook andere dingen aanpassen aan de brief.

 3. 03

  Verstuur de brief samen met een kopie van de offertes en het Beleidsboek ‘Huurverhoging na woningverbetering’ naar je verhuurder. Verstuur je de brief (ook) per e-mail? Bewaar de mail die je verzonden hebt dan goed. Verstuur je hem (alleen) per post? Doe het dan aangetekend én per gewone post. Bewaar ook een kopie voor jezelf.

 4. 04

  Zonder goed tegenargument mag je verhuurder niet weigeren. Een goed tegenargument is bijvoorbeeld dat er al plannen liggen voor verduurzaming

 5. 05

  Volgens het initiatiefrecht moet de verhuurder akkoord gaan als het voorstel aan de voorwaarden voldoet. Zo niet, dan kun je naar de rechter stappen. Als je een juridische procedure gaat voeren, is het slim om rechtshulp in te schakelen. Voor advies daarover kun je, als je lid bent van de Woonbond, bellen met de Huurderslijn: 020-5517755.

Wie betaalt voor de grotere maatregelen?

Als jouw verhuurder gaat verduurzamen, dan moet die de kosten van grotere verduurzamingsmaatregelen betalen. Daar zijn goede redenen voor. Want als je verhuurder het huis energiezuiniger maakt:

 • verbetert de kwaliteit van de woning en is de verhuurder er minder tijd aan kwijt
 • stijgt de waarde van de woning
 • is dit voor de verhuurder een mooie kans om bij te dragen aan de vermindering van het aardgasverbruik en zo het tegengaan van klimaatverandering

Het kan dat je verhuurder na de verduurzaming de huurprijs wil verhogen om de gemaakte kosten terug te verdienen. Dit mag niet zomaar. Zo mogen woningcorporaties geen huurverhoging vragen na isolatiemaatregelen. Particuliere en commerciële verhuurders mogen dit wel, maar als huurder moet je altijd toestemming geven voor een huurverhoging die niet de jaarlijkse maximale huurverhoging is. Let er bijvoorbeeld op dat de verhoging niet hoger is dan wat jij gaat besparen aan energiekosten.

Subsidies voor je verhuurder

Je kunt je verhuurder wijzen op subsidiemogelijkheden, zoals SVOH-subsidie, de ISDE-subsidie en de SAH-subsidie.

Huur jij bij een woningcorporatie? Stuur je verhuurder dan door naar de website van Aedes. Huur je bij een particuliere verhuurder? Wijs je verhuurder dan op de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH).

Een vrouw zoekt informatie op op haar tablet.
Tip: wijs je verhuurder op mogelijkheden voor subsidies.

Zelf je huurhuis verduurzamen

Grotere maatregelen, zoals isoleren, mag je niet zomaar zelf doen. Deze verbeteringen vallen namelijk onder de zogenoemde ‘Zelf aangebrachte voorzieningen’. Dat zijn aanpassingen aan de woning die niet zomaar kunnen worden teruggedraaid. Als je toch graag zelf je huis wilt verduurzamen, dan heb je goedkeuring van je verhuurder nodig. Krijg je die? Dan moet je goede afspraken maken over aansprakelijkheid bij schade of ongelukken.

Hulp van instanties

Heb je dit (samen met andere huurders) besproken met je verhuurder? Maar komen jullie er alsnog niet uit? Vraag een professional om hulp. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij:

 • De Woonbond. Heb je problemen met je verhuurder? Misschien kun je dan contact opnemen met de Woonbond. De Woonbond zet zich in voor huurders en huurwoningzoekenden en kan jou helpen met het gesprek met je verhuurder. Ook hebben ze voorbeeldbrieven die je kunt sturen.

 • Het Juridisch Loket. Ook als huurder heb je rechten. Kom je er met je verhuurder niet uit? Neem dan contact op met het Juridisch Loket voor vragen en tips over jouw rechten.

"Je kunt inderdaad meer zelf doen dan ik dacht! Ik ben blij dat ik nu geld ga besparen op mijn energierekening" - Cimen

Veelgestelde vragen over verduurzamen voor huurders

Staat je vraag hier niet bij? Kijk dan eens op de website van de Woonbond. Daar vind je veel artikelen over verschillende situaties voor huurders.

Meer tips om als huurder direct te besparen op je energierekening

Budgettips in huis: zet de thermostaat op maximaal 19 graden, sluit deuren en verwarm alleen je woonkamer, check regelmatig je meterstanden en douche maximaal 5 minuten en minder vaak

Als huurder kun je veel kleine dingen doen waarmee je direct op je energierekening gaat besparen. Hieronder staat per ruimte wat je kunt doen. Wat helpt bijvoorbeeld in de badkamer? En hoe kun je energie besparen in de keuken?

Hoe kan ik energie besparen? Wil je de bespaartips extra simpel uitgelegd? Of wil je de tips lezen in je eigen taal? Ga dan naar Steffie.nl! Daar vind je de tips in makkelijk Nederlands of een andere taal. Tips om energie te besparen

Financiële hulp voor huurders

Wat nou als je moeite hebt met rondkomen omdat de energieprijzen zo hoog zijn? Bekijk wat je kunt doen.

Rechten voor huurders

Op deze pagina wordt gesproken over verschillende rechten voor huurders. Maar wat is wat nou? Lees het hieronder.