Energierekening uitgelegd

Man staat bij thermostaat. Bekijk hoe je energierekening er uit ziet en waar je op kunt besparen.

Gas besparen

Hoe kun je minder gas verbruiken? Wil jij minder gas verbruiken? Bekijk onze tips: van makkelijk en snel tot meer ingrijpend. Bekijk de tips
De gas- en stroomprijzen zijn de afgelopen jaren enorm gestegen. Hoeveel jij hiervan merkt, hangt af van of je een variabel of een vast contract hebt. Ontdek op deze pagina hoe je energierekening is opgebouwd en wat het prijsplafond van de overheid voor jou betekent, en bekijk de tips van Milieu Centraal om te besparen op je energierekening.

Halverwege 2021 zijn de energieprijzen flink gaan stijgen. Na corona was er in de wereld meer vraag naar energie. En de spanningen met Rusland, een grote leverancier van gas, liepen op. In februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. Sindsdien zijn de energieprijzen enorm gestegen, tot wel 4 of 5 keer hoger dan begin 2021. Dit jaar (2023) zijn ze weer wat aan het dalen.

Prijsplafond energierekening

Omdat steeds meer mensen door de hoge energieprijzen in de problemen dreigen te komen, heeft de overheid voor 2023 een prijsplafond ingesteld. Volgens berekeningen van Milieu Centraal gaat een huishouden met een gemiddeld energieverbruik dit jaar maximaal zo'n 230 euro per maand aan energiekosten betalen. Het prijsplafond is tijdelijk en geldt alleen in 2023.

Het prijsplafond is vanaf 1 januari 1,45 euro voor gas tot een verbruik van 1200 m3 gas en 0,40 euro voor stroom tot een verbruik van 2900 kWh Let op: dat betekent niet dat de energierekening laag wordt. Energie besparen blijft daarom belangrijk.

Deze prijzen zijn inclusief de energiebelasting en btw.

Hoe werkt het prijsplafond in de praktijk?

De plafondprijzen gelden alleen als je onder het verbruiksplafond van 1200 m3 gas en 2900 kWh stroom blijft. Voor de praktische uitvoering is het verbruiksplafond opgedeeld in twee periodes waarin wordt bepaald hoeveel energie je hebt verbruikt. De eerste periode loopt van 1 januari tot aan de datum van je jaarafrekening en de tweede periode loopt vanaf de jaarrekening tot en met 31 december 2023. De datum waarop je de jaarafrekening krijgt, is afhankelijk van de startdatum van je energiecontract en is dus voor iedereen verschillend.

Om het plafond per periode te kunnen berekenen, heeft de overheid dagplafonds vastgesteld voor het verbruik per dag. Deze zijn gebaseerd op het gemiddelde energiegebruik in een gemiddelde woning voor die specifieke dag; er wordt dus rekening mee gehouden dat je op winterdagen meer energie verbruikt dan op zomerdagen. Je energiebedrijf berekent jouw verbruiksplafond uit door alle dagplafonds in de betreffende periode bij elkaar op te tellen.

Heb je zonnepanelen? Voor het bepalen van het verbruiksplafond wordt per periode de (in die periode) teruggeleverde stroom afgetrokken van de stroom die je uit het stroomnet hebt afgenomen.

Kom je in een van beide periodes boven het verbruiksplafond? Dan betaal je voor het verbruik boven de plafondgrens de (hoge) prijzen van je energiecontract. Let op: kom je in de eerste periode boven het verbruiksplafond uit? Dan kun je dit niet compenseren door in de tweede periode zuiniger met energie te zijn.

Wil je weten hoe hoog jouw verbruiksplafonds zijn in de twee periodes? Bereken het met de tool hieronder.

Bereken jouw verbruiksplafonds

Ontdek hoe hoog jouw verbruiksplafonds tot en vanaf je jaarrekening zijn.
 • Wil je meer uitleg over het energieplafond? Bekijk deze video met uitleg van Milieu Centraal op de website van RTL.

Lees meer over het prijsplafond op de website van de overheid.

Wil jij minder gas verbruiken? Bekijk onze tips om gas te besparen: van makkelijk en snel tot meer ingrijpend.

Wil jij ook minder stroom verbruiken? Met deze tips om stroom te besparen lukt het je!

De energieprijzen in jouw situatie

 1. 01

  Je hebt een variabel contract waarbij de tarieven steeds veranderen: op 1 januari en 1 juli, per kwartaal, of zelfs maandelijks (63 procent van de huishoudens heeft in 2023 zo'n variabel contract – stand juli 2023).

  Wat je betaalt, hangt vooral af van de periode. In 2023 betaal je onder het verbruiksplafond maximaal 1,45 euro per m3 gas en maximaal 0,40 euro per kWh stroom.Boven het verbruiksplafond betaal je de contractprijs. De energieprijzen liggen vanaf juli 2023 meestal onder het prijsplafond, maar dat is toch nog veel hoger dan voor zomer 2021, en deze prijzen kunnen nog stijgen of dalen, zie Gemiddelde prijs juli 2023.

 2. 02

  Je hebt een doorlopend contract afgesloten met vaste energieprijzen voor 1 of meer jaren. 32% van de huishoudens heeft zo’n contract (stand juli 2023). Wat je betaalt, hangt af van je verbruik, de energieleverancier, maar vooral ook van de hoogte van de energieprijzen op het moment waarop het contract in is gegaan.

  Als je vóór 1 juli 2021 een doorlopend contract hebt afgesloten dat nog niet is afgelopen, dan is jouw energierekening gebaseerd op de prijzen van vóór de prijsstijgingen. Dat geldt alleen voor het kale leveringstarief. De belastingen per kWh en m3 gas wijzigen wel, net zoals de vaste kosten.

  Als je vóór 1 juli 2021 een vast contract hebt afgesloten dat in 2022 of 2023 is afgelopen: tot de einddatum van het contract betaalde je nog de lage energieprijzen van begin 2021, daarna ben je fors meer gaan betalen. Vanaf 1 januari 2023 betaal je deze hogere prijzen alleen voor gas- en stroomverbruik boven het verbruiksplafond. Daaronder betaal je in 2023 1,45 euro per m3 gas en 0,40 euro per kWh stroom.

  Als je tussen 1 juli 2021 en 1 januari 2023 een vast contract hebt afgesloten met een vast tarief, dan is jouw energierekening gebaseerd op energieprijzen die liggen tussen het in verhouding lage prijspeil van zomer 2021 en het hoge prijspeil vanaf oktober 2021. In 2023 betaal je onder het verbruiksplafond maximaal 1,45 euro per m3 gas en maximaal 0,40 euro per kWh stroom. Voor verbruik boven het verbruiksplafond betaal je de contractprijs.

  Nieuwe vaste contracten worden aangeboden met energieprijzen rond de prijzen van het prijsplafond: 1,45 euro per m3 gas en 0,40 euro per kWh stroom (stand augustus 2023). Eerder in het jaar waren deze prijzen hoger.

 3. 03

  Je hebt een volledig nieuw contract afgesloten bij een energiebedrijf, of moet dat gaan doen. Je bent bijvoorbeeld starter op de woningmarkt of jouw energiebedrijf is failliet gegaan waardoor je moest overstappen. (Naar schatting geldt dit voor een paar procent van de huishoudens).

  In deze situatie krijg je het zogeheten 'modelcontract' met variabele tarieven, en betaalde je tot augustus nog prijzen boven, en vanaf augustus prijzen onder het prijsplafond dus onder 1,45 euro voor een kubieke meter gas en 0,40 euro per kWh stroom. Deze prijzen kunnen nog dalen of stijgen, maar tot eind 2023 betaal je tot het gas- en stroomverbruiksplafond maximaal 1,45 euro voor een kubieke meter gas en 0,40 euro per kWh stroom. Daarboven betaal je in 2023 de prijzen van je energiecontract.

 4. 04

  Je hebt een contract met dynamische energietarieven. 3% van de huishoudens heeft zo’n contract (stand juli 2023). Jouw tarieven verschillen per dag (gas) of zelfs per uur (elektriciteit), omdat ze de spotmarkt voor energie volgen. Op maandbasis betaal je tot het gas- en stroomverbruiksplafond maximaal 1,45 euro voor een kubieke meter gas en 0,40 euro per kWh stroom. Daarboven betaal je in 2023 de prijzen van je energiecontract.

Wat staat er op je energierekening?

Op je energierekening vind je de volgende kosten:

Heb jij al een energieverbruiksmanager?

Makkelijk energie besparen Van dag tot dag zien hoeveel gas of stroom je verbruikt? Een energieverbruiksmanager is een slimme display of app waarin je je energieverbruik kunt aflezen. Dat maakt energie besparen een stuk makkelijker. Alles over energieverbruiksmanagers

Energietoeslag lage inkomens

Omdat de prijs van energie zo is gestegen, geeft de overheid in 2023 een eenmalige energietoeslag aan huishoudens met een laag inkomen (rond of net boven het sociaal minimum). Deze toeslag ligt rond de € 800 en wordt in de meeste gevallen automatisch overgemaakt in november of december 2023. Kijk op de website van jouw gemeente om te zien of je recht hebt op energietoeslag.

Variabel, vast of dynamisch contract

Je kunt de leveringstarieven voor een m3 gas en een kWh stroom voor 1 of meer jaren vastzetten, maar je kunt ook kiezen voor variabele tarieven. Bij een contract met vaste tarieven heb je zekerheid dat de marktprijs tijdens die periode gelijk blijft. De belastingen en netbeheerkosten kunnen wel wijzigen. Bij een variabel tarief kan het energiebedrijf de marktprijs regelmatig aanpassen, bijvoorbeeld elk kwartaal of half jaar. De prijs kan dan omhoog of omlaag gaan. Bij een contract met dynamisch tarief wijzigen de marktprijzen voor gas per dag en de marktprijs voor elektriciteit zelfs per uur, omdat deze prijzen de spotmarkt voor energie volgen. De energiebelasting en BTW komen daar nog bovenop, net als bij contracten met vaste of variabele tarieven.

De overheid stelt de belastingen vast, daar heeft jouw energiebedrijf dus geen invloed op. De overheid past de belastingen meestal aan op 1 januari en/of 1 juli. De netbeheerders passen de kosten voor het netbeheer jaarlijks aan op 1 januari.

Besparen op je energierekening? Kijk eerst of je energie kan besparen: de goedkoopste en duurzaamste energie is de energie die je niet gebruikt!

Doe mee met de Verwarmingstest

Hoe goed is jouw huis al geïsoleerd? Wil jij weten of jouw huis al klaar is voor een warmtepomp? Zet de cv-ketel deze winter op 50 graden en ontdek: blijft het warm in huis, of wordt het bibberen? Meer weten en meedoen

Tips om energie te besparen

 1. 01

  Slim verwarmen kost bijna niets en je kunt er honderden euro's mee besparen. Doe bijvoorbeeld deuren in huis dicht en verwarm alleen de kamers waar je bent. Bekijk alle bespaartips voor verwarming.

 2. 02

  Ruim 25% van je gasverbruik is voor warm water. Met korter douchen en een waterbesparende douchekop installeren, kan je veel besparen. Bekijk meer tips om warm water te besparen.

 3. 03

  Doordat gas duurder is geworden, levert het nóg meer op om de isolatie van je huis te verbeteren. Veel huizen hebben nog geen spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Kijk op Isoleren en besparen hoeveel je in jouw huis kunt besparen.

 4. 04

  Probeer je stroomverbruik te verminderen. Check eens hoeveel stroom je apparaten verbruiken: kies voor een zuinige koelkast of wasdroger, draai overal ledlampen in en doe grote stroomslurpers de deur uit.

 5. 05

  Wil je weten of jij meer of minder energie verbruikt dan gemiddeld? Doe de check op Vergelijk je energieverbruik.

Je kunt veel besparen op je energierekening door je huis te isoleren.

Is jouw huis al (redelijk) goed geïsoleerd? Met een warmtepomp kun je nóg meer energie besparen.

Infographic: hier gaat je gasverbruik aan op.

Overstappen naar een ander energiecontract

Je kan overstappen naar een ander energiecontract bij jouw huidige of een andere energieleverancier. De meest groene keuze is groene stroom uit Nederland. Of het voordelig is om over te stappen naar een ander energiecontract, hangt af van jouw huidige energiecontract:

 1. 01

  Heb je nu een variabel energiecontract? Als je meer zekerheid wilt, kun je kiezen voor een contract met een vast leveringstarief per kWh en per m3 gas en een looptijd van 1, 2 of 3 jaar. Dan weet je tot en met december 2023 precies wat je leveringstarief voor stroom en gas is. Je profiteert niet van prijsdalingen, maar je zal dus ook geen last hebben van prijsverhogingen. Wel kan de energiebelasting per 1 januari 2024 wijzigen. Dit berekent het energiebedrijf aan jou door. Toch heb je tot aan het einde van je looptijd meer zekerheid dan bij een variabel contract.

  Let op: ga je van een variabel contract over op een vast contract? Dan heb je een opzegtermijn, meestal een maand, en hoef je geen boete te betalen. Wil je een vast contract voor het einde van de looptijd beëindigen? Dat kost geld. Hoe korter voor het eind van het contract, hoe hoger deze kosten.

 2. 02

  Heb je nu een vast energiecontract met prijzen boven het prijsplafond van 0,40 euro per kWh en 1,45 euro per m3 gas? Dan kan het voor jou slim zijn om dit jaar over te stappen op een vast of variabel energiecontract met lagere prijzen. Anders betaal je vanaf 1 januari 2024 de hogere prijzen van jouw huidige vaste contract voor je hele verbruik, omdat er dan geen verbruiksplafond meer is. Er is echter geen zekerheid over de prijsontwikkeling

  Gaat jouw nieuwe contract in vóórdat je vaste contract afloopt? Dan betaal je een boete. Je hebt dan namelijk het contract verbroken. Controleer vooraf bij je energieleverancier hoe hoog die boete zal zijn.

 3. 03

  Heb je nu een vast of variabel contract en heb je veel inzicht in je eigen verbruik? Dan kan het voordelig zijn om over te stappen op een energiecontract met dynamische tarieven. Dit geeft maximale onzekerheid over wat je gaat betalen aan energiekosten, omdat de prijzen wisselen per dag en zelfs per uur en omdat je slechts een dag van tevoren inzicht hebt in de prijzen van de volgende dag. Dit is alleen gunstig als je inzicht hebt in je gasverbruik per dag en elektriciteitsverbruik per uur en het verbruik kan sturen, bijvoorbeeld door je elektrische auto op te laden als de elektriciteitsprijs laag is.

  Tip: let goed op of de energieleverancier dynamische energieprijzen toont inclusief energiebelasting en BTW of alleen de ‘kale’ leveringstarieven.

  Let op: als je zonnepanelen hebt, is een contract met dynamische prijzen meestal ongunstig omdat je tegen een lagere elektriciteitsprijs terug levert aan het net dan je op andere momenten tegen een hogere prijs verbruikt.

Opzegvergoeding bij eerder opzeggen vast contract

Je mag een vast contract voor de einddatum opzeggen, maar dan betaal je wel een opzegvergoeding. Dit was altijd een vrij laag vast bedrag. Maar sinds 1 juni 2023 zijn de regels veranderd. De opzegvergoeding is nu afhankelijk van het verlies dat het energiebedrijf lijdt doordat je eerder opzegt. In het kort komt het erop neer dat het energiebedrijf een vergoeding mag vragen als de energieprijzen zijn gedaald. Vraag voordat je overstapt hoe hoog de vergoeding wordt. Op Consuwijzer lees je meer over de opzegvergoeding.

Energiebedrijven vergelijken

Het kan voor je kosten de moeite waard zijn om energiemaatschappijen te vergelijken. Maar staar je niet blind op het tarief per kWh of m3 en ook niet op de vaste kosten. Het ene energiebedrijf rekent hogere vaste kosten, en wat lagere kosten per kWh stroom en m3 gas. Het andere energiebedrijf doet het andersom: lagere vaste kosten en wat hogere kosten voor gas en stroom. De verschillen tussen energiebedrijven zijn wat betreft vaste kosten groot: bij de goedkoopste aanbieder betaal je voor de vaste kosten bij elkaar zo’n 60 euro, bij de duurste meer dan 200 euro per jaar. Als je weinig energie gebruikt, is het soms slimmer om voor lagere vaste kosten te kiezen. En let op: sommige energiebedrijven adverteren met de lage ‘kale prijs’ (marktprijs) per kWh stroom en m3 gas. Daar komt dan altijd de energiebelasting en BTW nog bij.

Tip: vul jouw situatie in op 2 of 3 vergelijkingssites en kijk welke aanbieder er als beste uitkomt. Op alle sites kun je aangeven dat je voor groene stroom kiest. De meest groene keuze is groene stroom uit Nederland.

Gemiddelde prijs juli 2023 en trend

De meeste huishoudens betalen elektriciteits- en gasprijzen die onder het prijsplafond liggen van 0,40 euro per kWh en 1,45 euro per m3 gas (stand 10 augustus). Dat is nog altijd veel hoger dan de gemiddelde prijzen, namelijk 0,80 per m3 gas en 0,22 euro per kWh, van voor de grote prijsstijging na zomer 2021.

Bijna alle leveranciers bieden nieuwe contracten aan met elektriciteits- en gasprijzen die onder het prijsplafond liggen, maar veel huishoudens betaalden begin juli nog prijzen boven het prijsplafond: 49% van de huishoudens voor elektriciteit en 59% voor gas (stand 5 juli 2023). Deze hogere prijzen betalen deze huishoudens alleen voor verbruik boven het verbruiksplafond. Daaronder gelden tot en met 31 december maximaal de prijzen van het prijsplafond.

De prijzen kunnen nog dalen of stijgen. Bij contracten met variabele prijzen met aanpassing per maand of kwartaal worden de prijzen nog dit jaar aangepast, maar bij contracten met halfjaarlijkse aanpassing per 1 januari 2024. Bij vaste contracten blijven de prijzen gedurende de looptijd hetzelfde, maar wijzigingen in energiebelasting worden wel doorberekend per 1 januari 2024.

Berekenen van besparingen over langere termijn

Voor het berekenen van besparingen over een langere termijn (15 tot 25 jaar, bijvoorbeeld door isolatie, een warmtepomp, zonnepanelen, zuinige apparaten of een elektrische auto) gebruikt Milieu Centraal de energieprijzen die het PBL en de Europese Commissie voor 2030 verwachten. Dit is 25 cent per kWh en 1,20 euro per m3 gas. De reden is dat deze besparingen niet eenmalig zijn, maar ieder jaar weer terugkeren. In de jaren waarin de energieprijs (veel) hoger is, bespaar je uiteraard ook meer. Lees meer over de Energieprijzen voor besparingen.

Vragen over de energierekening

Hulp bij energie besparen

Wil jij energie besparen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of wil je persoonlijk advies? Neem dan contact op met een vrijwillige energiehulp, met het energieloket in jouw gemeente, of met een professioneel energie-adviseur. Ontdek hoe je in contact komt met iemand die jou kan helpen. Meer weten

Als je de energierekening niet kan betalen

Door de hoge energieprijzen hebben veel mensen moeite om de energierekening te betalen. Als je in deze situatie zit, kun je bij de volgende instanties terecht: