Alles over duurzaam eten

Keurmerkenquiz

Test je kennis Keurmerken helpen je duurzame keuzes te maken. Maar wat weet jij over al die plaatjes? Test je kennis en ontdek het! Speel de quiz!
Eten en drinken is lekker, gezellig en uiteraard nodig om te leven. Maar het produceren van al dat voedsel voor de hele wereldbevolking heeft grote invloed op ons milieu en klimaat. Met het kiezen van je eetpatroon en door te kiezen voor duurzamer geproduceerd voedsel kun je jouw impact op het milieu en klimaat verkleinen. Waar kun je dan op letten?

Top 5 keuzes voor een duurzamer dieet

Wil jij je eetpatroon veranderen om duurzamer te eten? Dit zijn de top 5-keuzes in volgorde van belangrijkheid.

1. Eet minder dierlijke, meer plantaardige eiwitten.

Als je ervoor kiest om vegetarisch te eten, dan wordt de klimaatimpact van je voeding gemiddeld 30% kleiner ten opzichte van een doorsnee voedingspatroon met vlees.

Als je veganistisch eet, dan eet je helemaal geen dierlijke producten. Je eet dus geen vlees, maar ook geen zuivel, kaas en eieren. De klimaatimpact van iemand die veganistisch eet is gemiddeld 50% lager dan iemand met een gemiddeld eetpatroon met vlees en zuivel. Voor vegetarische en veganistische eetpatronen is ook veel minder land en water nodig.

2. Eet volgens de Schijf van Vijf

De gemiddelde Nederlander eet meer en ongezonder dan de Schijf van Vijf adviseert. Als je wel de Schijf van Vijf volgt, is dat beter voor je gezondheid én het klimaat. Vooral door minder rood vlees te eten en minder alcoholische en frisdranken te drinken.

3. Verspil minder voedsel

Bij verspilling van eten is alle moeite voor de productie van het voedsel en alle milieu-impact op de omgeving die dit heeft gehad, voor niets is geweest. Zonde dus. Van al het eten dat verspild wordt (van boer tot bord),  wordt 55% door mensen thuis verspild. Lees meer over het voorkomen van voedselverspilling.

4. Eet geen ingevlogen groente en fruit

Ingevlogen eten geeft heel veel broeikasgasuitstoot. Koop daarom geen kwetsbaar fruit dat snel bederft van ver weg; dit wordt meestal ingevlogen. Eet vooral groente en fruit uit het seizoen.

5. Let op (top)keurmerken

Topkeurmerken zijn betrouwbare en ambitieuze keurmerken, die je laten zien dat een product met aandacht voor milieu en/of dierenwelzijn is geproduceerd. 

Overzicht van de door Milieu Centraal gekozen 12 topkeurmerken voor voeding. De topkeurmerken zijn: EU Biologisch, Demeter, Eko, Beter Leven, On the Way To Planet Proof, MSC, ASC, RSPO, Fairtrade, SRP, Rainforest Alliance en Climate Neutral Certified.
Vergroot afbeelding
Let op deze topkeurmerken voor voeding: betrouwbare keurmerken die ambitieuze eisen stellen aan milieu-impact, arbeid en dierenwelzijn

Check de keurmerkenwijzer!

Twijfel jij wel eens of een keurmerk écht een verschil maakt? Op de keurmerkenwijzer kom je erachter hoe betrouwbaar en ambitieus een keurmerk is! Ga naar Keurmerkenwijzer.nl

De milieu-impact van verschillende soorten eten

Wil je weten waar je op kunt letten als je vlees of vegetarisch eet? Of wat belangrijk is als je vis eet of groente en fruit? Per soort eten vind je hieronder de tips.

De milieugevolgen van landbouw

Door de intensieve vorm van landbouw die in Nederland gangbaar is, staat de biodiversiteit onder druk. Boeren die duurzamer werken gebruiken geen of minder bestrijdingsmiddelen en kunstmest, telen bijvoorbeeld tegelijkertijd verschillende gewassen (in stroken) op de akker om plagen te voorkomen, gebruiken vooral dierlijke mest, schoffelen handmatig en trekken nuttige insecten aan. Op deze manier zorgen deze boeren voor een betere biodiversiteit op en in de bodem. En een gezonde bodem neemt water in tijden van veel regen beter op en houdt bij grote droogte water beter vast.

Wil je in de supermarkt keuzes maken om de biodiversiteit te helpen en de bodem gezond en vruchtbaar te houden? Koop dan eten met de keurmerken EU-biologisch, EKO, Demeter of On the way to PlanetProof. 

Het On the way to Planetproof-keurmerk heeft enkele duurzame landbouwtechnieken voor betere biodiversiteit en bodemkwaliteit als keuzemaatregel opgenomen. Biologische keurmerken (EU-biologisch, EKO en Demeter) stellen deze duurzame landbouwtechnieken verplicht.

Lees meer over verschillende landbouwmethoden.

Veelgestelde vragen over eten