Overlast van hout stoken

Schoorsteen op het dak. Maak overlast van hout stoken bespreekbaar.
Kun je 's zomers niet in de tuin zitten omdat de buren aan het barbecueën zijn? Of komt 's winters de rook van een open haard even verderop bij jouw huis naar binnen? Probeer er altijd eerst samen met je buur uit te komen. Als laatste redmiddel kun je een klacht indienen.

Een kwart van de Nederlanders ervaart regelmatig tot vaak overlast van houtstook in de omgeving. Sommige mensen vinden de geur gewoon onprettig, anderen hebben gevoelige luchtwegen of moeten hun ramen en roosters zelfs dichthouden om de rook buiten te houden. Vooral mensen met COPD, astma, bronchitis en gevoelige luchtwegen kunnen veel last hebben van rook en (onzichtbare) verbrandingsgassen. Ook voor kinderen en ouderen is houtstook extra schadelijk.

Ervaar je overlast van houtstook? Vraag je buren om alleen bij speciale gelegenheden de open haard, houtkachel of vuurkorf aan te steken. En om niet te stoken als code oranje of rood geldt in de Stookwijzer. Met een goed gesprek en simpele maatregelen om minder schadelijk te stoken kan de houtstoker de overlast voor de buren beperken. Uit onderzoek blijkt dat 3 van de 4 houtstokers bereid zijn beter, minder of niet te stoken als ze door buren worden aangesproken op hun stookgedrag. Als een gesprek onvoldoende oplevert, kun je een klacht indienen bij de gemeente of de GGD. In de Stookwijzer kun je overlast van houtstook melden. Deze wordt geautomatiseerd naar je gemeente doorgestuurd als deze is aangesloten op het systeem.

Tips om overlast houtstook te bespreken

 1. 01

  Vertel de houtstoker waar je precies last van hebt. En overleg wat die kan doen om de overlast te beperken. Bekijk bijvoorbeeld eens de 9 simpele stooktips die overlast kunnen verminderen.

 2. 02

  Houd in een logboekje bij wanneer je last had. Dat kan helpen bij het oplossen van het probleem. En je kunt het nodig hebben als je een officiële klacht indient.

 3. 03

  Heb je gesprekken gehad maar verbetert er niets? Dan kun je een klacht indienen bij de gemeente of GGD. Je kunt eventueel ook een meting uit laten voeren.

Overlast aanpakken: stappenplan

Buurtgenoten kunnen veel last hebben van de houtkachels en tuinvuren van de buren. Bij overlast is een goed gesprek altijd het beste startpunt. Houd een logboek bij en bespreek met de buren wat je waarneemt. Verandering van stookgedrag of omstandigheden, zoals andere brandstof of stooktijden, kan de problemen helpen oplossen.

Stappenplan

In dit stappenplan lees je wat je kunt doen als jij last hebt van het vuur van de buren.

1. Waar komt de rook vandaan?

Stel eerst vast of de houtrook van één of meerdere buren komt. Staat het huis dichtbij of verderop? Als er meer mensen overlast ervaren, kun je samen stappen ondernemen.

2. Overleg met de houtstokers

Misschien zijn jouw houtstokende buren zich van geen kwaad bewust. Leg rustig uit waarom je last hebt van hun rook. En bespreek dat ze de overlast kunnen beperken met wat simpele stooktips.

3. Houd een (foto)logboekje bij

Lukt het niet om samen een oplossing te vinden? Noteer dan 2 of 3 weken lang wanneer je precies last hebt van de rook. Op welke plek in huis? En welk effect heeft de rook op jou? Ook kun je foto- of video-opnames maken van de rook en het rookkanaal.

Schrijf de klachten over een kachel of haard precies op. Dit helpt om de exacte oorzaak te vinden en maakt het makkelijker om afspraken te maken met de stoker. Noteer dus dagelijks, gedurende een paar weken de volgende gegevens:

 • datum
 • weertype (zwaar bewolkt of juist zonnig, etc)
 • windrichting
 • overlast (ja of nee)
 • soort overlast (rookoverlast, stank, iets anders)

Check ook de Stookwijzer: die laat zien hoe de wind en de luchtkwaliteit in jouw buurt op dit moment is en of stoken verantwoord is.

4. Praat opnieuw met de houtstokende buren

Misschien raken ze overtuigd door jouw nieuwe informatie. Zo niet, vraag dan om bemiddeling aan de wijkagent of buurtbemiddeling.

5. Lukt het nog niet?

Dien dan – met de verzamelde informatie – een klacht in bij de GGD of een handhavingsverzoek bij jouw gemeente. Bijna alle gemeentelijke bouwverordeningen hebben namelijk een artikel op grond waarvan de gemeente kan optreden tegen inwoners die hinderlijke of schadelijke rook, stank, roet of walm verspreiden.

Houd er echter rekening mee, dat dit niet altijd een snelle oplossing van het probleem betekent. De gemeente zal vragen om bewijzen en rekening houden met de belangen van zowel de klager als de stoker.

Als je niet tevreden bent over de reactie van de gemeente, kun je naar een Juridisch Loket, de Rechtswinkel of Stichting Houtrookvrij stappen voor advies en informatie. Krijg je gezondheidsklachten door de rookoverlast, meld dit dan ook bij de GGD en bij de vereniging Leefmilieu.

 • Weten wanneer de open haard of houtkachel beter niet aan kan? Check dan de Stookwijzer. Je ziet dan wanneer het weer of de luchtkwaliteit ongunstig zijn om te stoken.

Verkeerd stoken = extra overlast

Heb je zelf een open haard of houtkachel? Je kunt de overlast beperken door op de juiste manier te stoken. In de video met stooktips zie je hoe je dat doet. Je kunt alle tips nog eens rustig nalezen op Houtkachel en open haard. Er zijn ook enkele tips voor de pelletkachel.