Asbestdak

Asbestdak schuur Amsterdam. Asbestdak.

Check je huis op asbest

Advies op maat Zit er asbest in jouw dak? Wat zijn de regels? En aan welke kosten moet je ongeveer denken? Vul de vragen in en krijg advies voor jouw woning. Doe de check
Is jouw huis of schuur voor 1994 gebouwd? Dan kan er asbest in het dak zitten. Asbest werd tot 1994 verwerkt in golfplaten, platte dakleien en soms bitumen. In gewone dakpannen en rieten daken zit het niet. Asbestdaken zijn een risico voor de gezondheid en het milieu omdat ze verweren.

Een dak kan beschadigd raken ('verweren') door weer, wind en mos. Bij daken met asbest komen er dan kankerverwekkende asbestvezels vrij. Hoe ouder het dak, hoe groter de kans dat dit gebeurt. Inmiddels zijn alle asbestdaken minstens 25 jaar oud. Die daken vormen een risico voor de gezondheid en milieu. Asbest kan in de volgende dakbedekking zitten: golfplaten, dakleien of bitumen.

Asbestvrije Schuur

Start je klus Vervang zelf veilig en voordelig je asbest schuurdak! Gebruik het stappenplan en krijg hulp bij de klus. Asbestvrijeschuur.nl

Tips asbestdak verwijderen

 1. 01

  Ga je de komende tijd verhuizen of verbouwen? Dat is een goed moment het dak te checken op asbest en te vervangen.

 2. 02

  Dakleien, bitumen of een groot dak met golfplaten moet je deskundig laten verwijderen.

 3. 03

  Een klein dak met geschroefde golfplaten mag je onder strikte voorwaarden zelf verwijderen.

 4. 04

  Moet je het hele dak van je huis vervangen? Zorg dan meteen voor goede isolatie en overweeg om zonnepanelen te plaatsen.

 5. 05

  Zijn er meer asbestdaken in de wijk? Kijk of je de daken samen kunt laten vervangen, dat scheelt in regelwerk en is soms ook goedkoper.

 6. 06

  Neem het vervangen van je asbestdak op in de planning van onderhoud aan je woning. Heb je nu het geld niet? Begin dan alvast met sparen.

 7. 07

  Meer weten over de risico’s van asbest? Lees meer over asbestrisico's.

 8. 08

  Ga je klussen of verbouwen in huis? Check van tevoren of er asbest in of om jouw huis zit.

In 3 stappen een asbestvrij dak

 1. Check met de infographic of er asbest in je dak kan zitten.
 2. Doe het Advies op maat: je ontdekt welke regels gelden en krijgt een idee van de kosten.
 3. Laat je dak verwijderen door een gecertificeerd asbestbedrijf. Check eerst of er in jouw gemeente een collectieve actie is: dat scheelt regelwerk en je krijgt makkelijker een goede prijs. Een klein dak van golfplaten mag je eventueel ook zelf verwijderen.

Wel of geen asbest in je dak?

Op de meeste woonhuizen in Nederland ligt géén asbest. Het zit níét in gewone dakpannen en ook niet in rieten daken. Golfplaten bevatten géén asbest als op de één-na-laatste golf van de plaat deze letters staan: NT, AF, AFM, NA, AP of AV.

Waar vind je asbest wel?

 1. In golfplaten, bijvoorbeeld op op een aanbouw of schuurtje. Tot in de jaren 80 werd asbest in golfplaten verwerkt. Asbestplaten liggen ook op veel boerenschuren. Staat op de golfplaat één van deze letters, dan zit er zeker asbest in: AT, NF, CAF.
 2. In leien daken die voor 1994 zijn gelegd of vernieuwd. Maar dakleien kunnen ook van (lei)steen zijn, daarin zit geen asbest. Heb je dakleien? Laat een professional checken of er asbest in zit.
 3. Soms in bitumen op platte daken. Is het bitumen in of na 1994 aangebracht, dan zit er géén asbest in. Is het bitumen ouder, laat dan een professional checken of er asbest in zit. Let op: een nieuwe laag bitumen kan zijn 'vastgelijmd' op een oude asbesthoudende laag. In dat geval moet je het hele bitumendak laten vervangen.
Vergroot afbeelding
Infographic laat zien hoe je je dak op asbest kunt checken

Klein dak van golfplaten mag je zelf verwijderen

Geschroefde golfplaten op je schuurtje of aanbouw mag je onder voorwaarden zelf verwijderen. Voor je de golfplaten gaat verwijderen, moet je een melding doen bij de gemeente via Omgevingsloket online. Pas als je toestemming hebt om het dak te verwijderen, kun je aan de slag.

Wat zijn de belangrijkste voorwaarden voor zelf verwijderen?

 • Het dak is kleiner dan 35 vierkante meter.
 • De golfplaten liggen op een woonhuis of schuurtje (het gebouw heeft dus geen bedrijfsfunctie).
 • De platen zijn in goede staat, dus niet kapot of verweerd. Bij het verwijderen van kapotte of verweerde golfplaten kunnen makkelijk asbestvezels vrijkomen. Zit er mos op het dak? Dat kan betekenen dat het dak verweerd is. Twijfel je, laat dan een asbestinventarisatie doen: bij zo’n onderzoek kunnen ze zien of de vezels nog goed vastzitten in het materiaal.
 • De golfplaten zijn geschroefd, niet gespijkerd of gelijmd. Ze zijn dus te verwijderen zonder ze te beschadigen.
 • Je schakelt geen betaalde hulp in. Buren of vrienden mogen wel onbetaald meehelpen. Als je een betaalde klusser of bedrijf inschakelt, moet die aan de wettelijke regels voor het verwijderen van asbest voldoen (onder andere gecertificeerd zijn om asbest te verwijderen).

Video: golfplaten zelf verwijderen

In deze video zie je hoe je asbestplaten zelf van je dak kunt halen. Ook hoor je meer over de voorwaarden.

Kosten zelf golfplaten schuurdak (6 m2) verwijderen

Actie Kosten
Verwijderen € 100 voor materiaal (dik plastic, beschermende kleding)*
Wegbrengen Meestal gratis**
Nieuwe dak (golfplaten) € 165
Totaal € 265

*In sommige gemeenten kun je gratis plastic en beschermende kleding ophalen bij de milieustraat. Vraag ernaar bij je gemeente.
**Als je zelf asbest naar de milieustraat brengt, is dit meestal gratis. Maar in sommige gemeenten moet je betalen, dit kan oplopen tot € 175.

Samen doen scheelt vooral moeite

Misschien zijn er in jouw straat of buurt meer daken met asbest. Als je samenwerkt met buren scheelt het regelwerk en de klus wordt met meer vierkante meters aantrekkelijker voor saneerders. Soms lukt het ook om wat korting te regelen: je kunt dan de kosten voor een bouwsteiger of bouwlift delen.

Je kunt ook aan je gemeente vragen of er een gezamenlijke actie is om asbest daken te vervangen. Is er nog geen actie in jouw gemeente? Kijk dan of je zelf een actie kunt starten met een aantal andere dakeigenaren en vraag of de gemeente daarbij wil ondersteunen. Werk je bij een gemeente? Milieu Centraal ontwikkelde deze toolkit voor de gemeente voor een collectieve actie.  

Laten verwijderen: dakleien, bitumen of dak groter dan 35 m2

Heb je dakleien of bitumen met asbest op je dak? Dit moet je áltijd door een deskundig bedrijf laten verwijderen. Het maakt niet uit hoe groot het dak is: schakel altijd een gecertificeerd bedrijf in.

Ook golfplaten met asbest kun je het beste laten verwijderen. Je bent verplicht om een bedrijf in te schakelen als het oppervlak 35 m2 of groter is, en ook als de golfplaten zijn beschadigd of verweerd. Gaat het om een geschroefd klein dak (minder dan 35 m2), bijvoorbeeld op een aanbouw of schuurtje, en zijn de golfplaten niet beschadigd of verweerd? Dan mag je het onder strikte voorwaarden zelf verwijderen.

Inventarisatie nodig

Laat je het asbest verwijderen door een bedrijf? Dan moet je eerst een onderzoek laten doen door een deskundig bedrijf. Dat heet een asbestinventarisatie. Het onderzoek kost ongeveer € 400. Op Ascert.nl vind je gecertificeerde bedrijven die voor jou de inventarisatie kunnen doen.

Blijkt er asbest in je dak te zitten? Dan moet je een gecertificeerd bedrijf inschakelen om het dak te verwijderen. Gecertificeerde asbestverwijderaars vind je op Ascert.nl. Het bedrijf neemt jou alles uit handen: het doet de melding bij het Omgevingsloket, verwijdert het asbest op de juiste manier en brengt het naar de milieustraat.

Kosten laten verwijderen

De kosten om een asbestdak te laten verwijderen verschillen enorm. Ze hangen onder andere af van hoe groot het dak is, of je een bouwlift of steiger moet huren en van de nieuwe dakbedekking. Ook tussen bedrijven die asbest verwijderen kan nog een prijsverschil zitten. Het is dus de moeite waard om meerdere offertes aan te vragen. Milieu Centraal geeft een idee van de kosten om een dak van 50 m2 te laten vervangen. Let op: De kosten zijn een zo goed mogelijke inschatting, maar hangen ook af van jouw situatie en wensen. Bijvoorbeeld of je meteen ook asbesthoudend dakbeschot wilt laten verwijderen. Milieu Centraal gaat uit van een prijs waarvoor je in 2021 je asbestdak kon laten vervangen. Maar omdat sanering een kwestie is van vraag en aanbod, kan de offerte hoger zijn. 

Vervangen 50 m2 dak op woonhuis: dit kan het kosten

Werkzaamheden Golfplaten Dakleien
Inventarisatie €400 €400
Verwijderen €1.800 €3.600
Visuele vrijgave €300 €300
Huur steiger en/of bouwlift €1.200 €1.200
Nieuwe golfplaten of dakleien €1.250 €8.000
Totale kosten €4.950 €13.500

Als je meteen je dak laat isoleren of zonnepanelen laat plaatsen, komen er nog kosten bij.

De bedragen zijn inclusief arbeidsloon en btw. Dakleien en golfplaten kunnen uit verschillende materialen gemaakt worden, die in prijs verschillen. Hier is uitgegaan van golfplaten met een prijs van € 25 per m2, en dakleien van € 160 per m2.

Wat gebeurt er met het asbest?

Het verwijderde asbest wordt gestort op speciale stortplaatsen. Er zijn op dit moment nog geen andere manieren om het veilig te verwerken, verbranden kan bijvoorbeeld niet. In 2016 ging 355 miljoen kilo asbest naar zo'n speciale stortplaats.

Asbestdak en verzekering

Als je asbestdak beschadigd raakt – bijvoorbeeld door brand of hagel - kunnen er asbestdeeltjes in de omgeving terechtkomen. Hierdoor ontstaat een gevaarlijke situatie voor de omgeving. De kosten om dit op te ruimen, kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s. Check eens of jouw opstalverzekering de opruimkosten vergoedt, en tot welk bedrag (misschien is er een maximum). Houd er rekening mee dat dit - nu de daken steeds ouder worden - kan veranderen: de kans bestaat dat je verzekeraar de opruimkosten in de toekomst niet meer vergoedt. Je moet de kosten om het asbest op te ruimen dan zelf betalen.

Verbod asbestdaken verworpen

In mei 2019 werd duidelijk dat het voorgenomen verbod op asbestdaken niet doorging. Het verbod – dat zou ingaan na 2024 – is in de Eerste Kamer verworpen. In maart 2020 tekenden provincies, gemeenten, brancheverenigingen en Milieu Centraal de Samenwerkingsverklaring aanpak asbestdaken. Deze partijen zetten gezamenlijk de schouders onder een volgende stap voor een asbestdakenvrij Nederland.

Kom nu in actie

Van 2013 tot en met 2021 is al zo’n 73 miljoen vierkante meter dak vervangen. Heb jij je asbestdak nog niet vervangen? Kom meteen in actie en vraag een offerte aan. Of neem het vervangen van je asbestdak op in de planning voor onderhoud aan je woning. En begin vast met sparen.

Vergroot afbeelding
Infographic over hoeveelheid verwijderd asbestdak - klik voor zoom

Meer informatie

 • Lees meer over asbest en de risico's op asbest.
 • Wil je weten of er ook op andere plekken in en om je huis asbest zit? Kijk op asbest in en om het huis.
 • Wil je een asbestdak verwijderen? Doe voor je aan de slag gaat een melding op Omgevingsloket online.
 • Vraag aan je gemeente naar de voorwaarden om het zelf te verwijderen. Vraag ook waar je het afval kunt inleveren.
 • Zoek je een bedrijf om asbest te laten verwijderen? Contactgegevens van gecertificeerde bedrijven vind je via: Ascert, VAVB, Veras en VVTB.
 • Vragen over asbest kun je stellen aan de helpdesk van Rijksoverheid.