Plagen in de tuin bestrijden

Insecten en dieren in je tuis Vogels, egels en allerlei insecten helpen je tuin gezond en vrij van plagen te houden. Hoe maak je je tuin aantrekkelijk voor deze dieren? Bekijk de tips
Bladluizen, slakken en andere beestjes horen bij de natuur en dus ook een beetje bij jouw tuin. Zolang je er geen last van hebt, hoef je ze dus niet te bestrijden. Heb je toch overlast? Bekijk dan deze tips.

Je kunt verschillende dingen tegen plaagdieren doen, zoals de natuurlijke vijanden van plaagdieren uitnodigen en zorgen dat de beestjes jouw tuin geen aantrekkelijke plek vinden. Bij sommige plaagdieren kun je ook andere dingen doen, zoals ze in de val lokken. Zorgen de plaagdieren toch nog voor overlast, dan zijn ze meestal goed te bestrijden met milieuvriendelijke middelen.

Tips tegen plagen in de tuin

 1. 01

  Maak je tuin aantrekkelijk voor de natuurlijke vijanden van plagen, zoals egels en vogels.

 2. 02

  Als je sterke planten kiest die goed bij jouw tuin passen, blijven ze gezond en zijn ze minder vatbaar voor ziekten en plagen.

 3. 03

  Gooi aangetast plantenmateriaal bij het gft-afval en niet op je eigen composthoop.

 4. 04

  Hoe je de plaag het beste bestrijdt, verschilt per plaagdier. Bekijk het overzicht en lees wat werkt tegen de plaag waar jij last van hebt.

 5. 05

  Pas op met chemische bestrijdingsmiddelen: ze kunnen niet alleen schadelijk zijn voor het milieu, maar ook giftig voor (huis)dieren en nuttige insecten.

Zet natuurlijke vijanden in

Heb je last van plaagdieren? Een slimme en milieuvriendelijke oplossing om dit tegen te gaan, is om hun natuurlijke vijanden naar je tuin te lokken. Zo laat je de natuur z’n werk doen! Daarbij heb je meteen meer leven in je tuin. Een win-winsituatie dus. Als je zorgt voor voldoende voedsel, schuilplekken en nestmogelijkheden, dan wordt je tuin vanzelf door ze ontdekt.

Welke dieren de natuurlijke vijanden zijn, verschilt per plaag. Misschien zijn het egels, vogels of kikkers. Ontdek de natuurlijke vijanden per plaagdier: bladluizen, eikenprocessierupsen, mieren, muggen, slakken, of vraatinsecten in je tuin.

Kies de juiste planten

Sterke planten die wel tegen een stootje kunnen, zijn minder gevoelig voor plagen. Kies daarom je planten met zorg (kijk bijvoorbeeld of ze wel bij je bodem passen) en zet ze op de juiste plek: planten die van zon houden in de zon, en planten die goed groeien in de schaduw in de schaduw. Ontdek waar je nog meer op moet letten op de pagina Planten en bomen kiezen.

Een gezonde tuin?

Wil jij een gezonde tuin die weinig onderhoud nodig heeft? Kies voor een groene tuin vol met leven! Ontdek hoe jij dit voor elkaar krijgt, zodat je nog meer van je tuin kunt genieten.

Voordelen van een groene tuin

Gooi aangetast plantenmateriaal bij het gft-afval

Plantaardig materiaal lever je in bij het gft-afval, zodat er compost van kan worden gemaakt. Omdat gft-afval op hoge temperatuur gecomposteerd wordt, worden ziektekiemen gedood. Gooi het niet op je eigen composthoop, want dan verspreidt de plaag zich (opnieuw). Lees alle gft-tips.

Tips per plaagdier

Hoe je van een plaag afkomt, verschilt per dier. Tegen slakken werken weer andere dingen dan tegen mieren. Bekijk het overzicht van de plaagdieren, klik het plaagdier aan waar jij last van hebt en ontdek welke methode het meest effectief is tegen deze plaag!

Chemische bestrijding

Heb je alles geprobeerd, maar heb je nog steeds last van een bepaalde plaag? Dan kun je overwegen om chemische bestrijdingsmiddelen in te zetten. Vanwege de belasting voor het milieu raden wij het af, maar in het geval van een echte plaag is het soms de enige oplossing.

Vergroot afbeelding
Infographic over gebruik bestrijdingsmiddelen (Klik om te zoomen)

Tegen verschillende plagen in de tuin zijn chemische bestrijdingsmiddelen te koop. Koop alleen middelen met een toelating van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en koop nooit iets waar de ingrediënten niet op staan. Een toegelaten middel herken je op de verpakking aan een nummer dat begint met 'NL', 'EU' of eindigt op een 'N'. Lees meer over toegelaten middelen. Welk middel je mag gebruiken tegen een plaag kun je ook vinden op de toelatingslijst van het Ctgb.

Bestrijdingsmiddelen zijn vaak toegelaten voor specifieke (plaag)dieren. Twijfel je over met welke plaagdier jij te maken hebt? Dan kun je het Kennis- en adviescentrumdeterminatie (KAD) inschakelen om erachter te komen. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

Volg altijd de gebruiksaanwijzing

Dat een middel is toegelaten betekent nog niet dat het milieuvriendelijk is. Sommige stoffen zijn bij verkeerd gebruik schadelijk voor het grondwater, de bodem of voor andere dieren dan het plaagdier. Volg daarom altijd nauwkeurig de gebruiksaanwijzing van een bestrijdingsmiddel. Zo houd je de risico's voor je gezondheid en het milieu zo laag mogelijk.

Negeer vage claims

Soms zie je termen als 'plantaardig', ‘natuurlijk’ of ‘milieuvriendelijk’ op het etiket staan. Dit soort vage kreten zeggen weinig bij een bestrijdingsmiddel: gif is gif. Dat geldt ook voor 100% natuurlijke middelen. Laat je dus niet misleiden door dit soort claims, maar check altijd de kleine lettertjes op het etiket.

Klein chemisch afval

Laat na gebruik de spuitbus of andere verpakking heel en lever restanten in als klein chemisch afval.

Professionele bestrijding

Heb je alles geprobeerd en heb je nog steeds last van de plaag? Schakel dan professionele bestrijders in. Erkende bestrijders kijken eerst samen met jou wat je aan preventie kunt doen. Pas als laatste redmiddel gebruiken ze gif. Erkende professionele plaagdierbestrijders kun je vinden via het KAD, of via brancheverenigingen NVPB of PLAN.

Meer informatie

Je vind nog veel meer informatie over tuinieren zonder chemische bestrijdingsmiddelen op het breed gedragen informatieplatform OnkruidVergaat.nl en op Delevendetuin.nl. Of kijk op de site voor natuurlijk tuinieren van de Avvn.nl.