Schoonmaken

Man maakt keuken schoon met spuitbus en geel doekje. Tips voor schoonmaken.
Je kunt je huis uitstekend schoonmaken zonder schadelijke oplosmiddelen en chloor. Als je weinig warm water gebruikt en zuinig doseert, ben je al heel vriendelijk voor het milieu. Milieu Centraal geeft je een serie handige schoonmaaktips.

Schoonmaken in het kort

Een schoon huis is prettig om in te leven. Schoonmaken kan duurzaam gebeuren. Spoel na het schoonmaken je sopje altijd door de afvoer, gooi het niet op straat: er kunnen schadelijke stoffen in zitten die wel afbreken in de rioolzuivering, maar niet in het oppervlaktewater. 

Denk goed na over welke schoonmaakmiddelen je gebruikt. Chloor is bijvoorbeeld niet nodig om je toilet schoon te maken. Het desinfecteert, maar reinigt en ontkalkt niet. Sanitairreiniger is voldoende. En vloeibare of groene zeep is de beste allesreiniger om te gebruiken. Let bij schoonmaakmiddelen, vaatwastabletten en afwasmiddelen op keurmerken. Die vertellen je over hoe milieuvriendelijk de middelen zijn.

Heb je last van schimmel in de badkamer? Controleer of de ventilatie in jouw huis goed op orde is. Dat is de beste manier om schimmel te voorkomen. Als je de schimmel wilt verwijderen, zorg dan dat je de bestrijdingsmiddelen goed gebruikt. Dan is het milieurisico beperkt.

Afwassen doe je het milieuvriendelijkst met de hand. Gebruik je een vaatwasser? Dan hoef je vuile vaat niet voor te spoelen. Slim je kleding wassen kan voor een groot milieuvoordeel zorgen. Draai wasjes met een volle wasmachine, was op eco-stand en gebruik niet te veel wasmiddel. Zo verbruik je minder water en energie en komen er minder resten van het wasmiddel in de natuur.