Vuur maken in de tuin

Brandende vuurkorf. Vuur maken in de tuin.

Wat weet jij van buiten vuur stoken?

Quiz Bij welk weer kun je beter niet barbecueën, en mag je van alles in de vuurkorf verbranden? Test je kennis! Doe de quiz
Een vuurtje stoken in de tuin? Veel mensen vinden het reuze gezellig. Maar buurtgenoten kunnen last hebben van de rook van jouw barbecue of houtvuur. De rook is ongezond voor jezelf en je omgeving. Bovendien is hout stoken slecht voor het klimaat. Daarom is de belangrijkste tip: stook geen vuur in de tuin.

Bij het verbranden van hout komen fijnstof en andere schadelijke stoffen vrij. Dit gebeurt vooral als je het vuurtje net hebt aangestoken én als je dit weer dooft. Hoe kun je die nare stoffen beperken?

Houd het fijn voor de buren

Hoe gezellig een vuurtje of barbecue ook kan zijn, je buren zijn er misschien minder blij mee. Sommige mensen vinden rook gewoon onprettig, anderen hebben gevoelige luchtwegen, astma of andere longziekten. Zij kunnen veel last hebben van jouw tuinplezier.

Alleen kurkdroog hout

Stook alleen hout dat goed droog is, daarmee beperk je de overlast van rook of stank voor anderen. Laat zelf-gehakt brandhout minstens 2 jaar drogen. Het hout is droog genoeg als het gebarsten is of de bast loslaat.

Houd ook rekening met de windrichting, zodat de rook niet rechtstreeks bij je buren naar binnen waait. Bij windstil of mistig weer kun je beter geen vuur maken, dan blijft de rook te veel hangen. Check voor je vuur maakt altijd de Stookwijzer.

Niet op het vuur: afval en bewerkt hout

Om vuren in de tuin voor iedereen leuk te houden, heeft de overheid regels opgesteld. Het is verboden om geverfd of geïmpregneerd hout, bewerkt hout, snoeihout, afval, papier of karton te verbranden. Een vuurtje stoken mag alleen in een buitenkachel, tuinhaard, barbecue, vuurkorf, vuurpot of gelpot. Ook tuinfakkels zijn toegestaan.

Het beste hout

Brandbare blokken van geperst hout zijn het milieuvriendelijkst, zolang zij geen toevoegingen hebben. Gedroogd haardhout is een alternatief. Kies voor brandhout met een FSC of PEFC keurmerk, dit hout komt uit duurzaam beheerde bossen.

Houd het veilig

Een barbecue of vuurtje in de tuin moet veilig gebeuren. Houd daarom altijd een emmer water en zand in de buurt, zeker in een droge periode. Of stook het vuur in een korf of vuurschaal. Zo verklein je de kans dat het vuur zich verspreidt en je tuin of huis in gevaar komt.

 • Overlast van vuurtjes in de tuin?

  Heb jij last van de vuurtjes die je buurtgenoten stoken? Op overlast van hout stoken vind je tips hoe je dit kunt bespreken. Komen jullie er samen niet uit, dan kun je een klacht indienen bij de gemeente.

Alternatief: de vuurpot

Vuurpotten zijn een aantrekkelijk alternatief voor wie weinig luchtvervuiling en stank wil veroorzaken. De brandstof is een gel die meestal bestaat uit alcohol, water en een bindmiddel. Lees wel goed de gebruiksaanwijzing van de vuurpot en de gel, om ongelukken te voorkomen. Heb je vragen over of meldingen van gevaarlijke gelpotten, neem dan contact op met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Tips voor de barbecue

Barbecueën veroorzaakt altijd uitstoot van schadelijke stoffen in de lucht. Een elektrische of gasbarbecue geeft minder rookoverlast voor de omgeving. Maar in alle barbecuesoorten ontstaat giftige rook doordat vlees- en vetsappen verbranden in de vlammen. Dat kun je voorkomen door een barbecue te gebruiken met een vetopvangplaatje. Ontdek meer tips voor een milieuvriendelijkere barbecue.

Tips voor vuurtjes in de tuin

Met een paar maatregelen kun je de overlast zoveel mogelijk proberen te beperken.

 1. 01

  Maak geen vuur als het mistig of windstil is: de rook blijft dan lang hangen. Check voordat je een vuurtje maakt altijd de Stookwijzer

 2. 02

  Waarschuw je buren als je hout gaat stoken in de tuin, zodat zij ramen en deuren kunnen sluiten.

 3. 03

  Stook alleen onbehandeld ('schoon') hout, zonder verf, beits, lijm of impregneermiddel. Het is verboden om behandeld hout te verbranden: bij verbranding komen nog meer schadelijke stoffen vrij.

 4. 04

  Gebruik altijd droog hout. Dit herken je aan scheuren of een loszittende schors. Vochtig hout verbrandt onvolledig, waardoor veel ongezonde stoffen vrijkomen.

 5. 05

  Het verbranden van papier en karton is verboden: het geeft veel rook en vliegas.

 6. 06

  Verbrand het hout op hoge temperatuur en stapel het losjes, zodat er veel zuurstof bij kan. Zo kan het hout volledig verbranden, dat is het milieuvriendelijkst.

 7. 07

  Brandbare blokken van geperst hout (houtkrullen en houtvezels) zonder toevoegingen zijn het minst schadelijk. Op nummer twee staat goed gedroogd haardhout.

 8. 08

  Koop brandhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dat is afkomstig uit verantwoord beheerde bossen.

Video: 5 tips op een rij

In deze infographic (pdf) vind je 5 belangrijke stooktips nog eens op een rij (opent in nieuw tabblad). Of bekijk de video met de stooktips.

Stooktips voor buitenvuur of bbq

Video Als je de vuurkorf, terrashaard of barbecue aansteekt, ontstaat er rook. In die rook zitten stoffen die schadelijk zijn voor jezelf en je buren. Ook als je de rook niet ziet. Bekijk hoe je een vuurtje kunt maken dat minder schadelijk is. Bekijk video