Zoet water uitdagingen

wateroverlast Nederland
Het Nederlandse waterbeheer staat voor grote uitdagingen: klimaatverandering zorgt voor een groter risico op zoetwatertekorten én op overstromingen. Daarnaast is de Nederlandse zoetwaterkwaliteit het slechtste van Europa. Dit vraagt om nieuwe oplossingen voor waterbeheer.

Overschotten, tekorten en een slechte kwaliteit van zoet water hebben gevolgen voor de natuur, landbouw, industrie en mensen. Daarom is het belangrijk dat Nederland werkt aan een betere waterkwaliteit, een klimaatbestendig watersysteem én dat we zuinig omgaan met zoet water.

Nederland heeft vaker veel of juist weinig water

Nederland krijgt door klimaatverandering te maken met zowel weinig water als veel water. Dit komt onder andere doordat de verandert. Hierdoor verandert de hoeveelheid neerslag en het is niet goed te voorspellen waar de neerslag precies valt. Over het algemeen worden natte gebieden natter en droge gebieden droger.

Waardoor en wanneer is er weinig water in Nederland?

Nederland is een .Toch kan er ook in een waterrijk land als Nederland een tekort aan zoet water ontstaan. Hieronder lees je hoe dit kan. 

Hoeveel zoet water er op een bepaalde tijd en plaats beschikbaar is voor mensen en de natuur hangt onder andere af van de aanvoer via neerslag, rivieren en water in de bodem. Daarnaast verdwijnt er zoet water door verdamping, gebruik, vervuiling en verzilting.

Een groot deel van Nederland ligt onder de zeespiegel. Daarnaast stromen de grote Europese rivieren zoals de Rijn, Maas en de Schelde via ons land naar de zee.

Waardoor en wanneer is er veel water in Nederland?

Door klimaatverandering wordt het warmer op aarde. Warme lucht kan meer vocht bevatten. Als lucht meer vocht bevat, valt er uiteindelijk ook meer regen. Doordat Nederland een deltagebied is, kan dit leiden tot veel regen en overstromingsgevaar. Hieronder lees je waardoor en wanneer er kans is op veel water in Nederland.

Overstroming rivier Nederland

Verzilting: ook dit kan leiden tot weinig water

In Nederland zorgt klimaatverandering voor verzilting: bij verzilting komt er zout water in ons zoet water. Ook dit kan leiden tot weinig water. Hieronder lees je op welke manieren verzilting ontstaat. 

Verzilting Nederland

Gevolgen van veel water, weinig water en verzilting

Verzilting, droogte of juist veel water heeft gevolgen voor de natuur, landbouw, industrie en mensen.

Gevolgen van weinig water

Hoe minder zoet water er beschikbaar is, hoe meer concurrentie er ontstaat tussen watergebruik voor de natuur, landbouw voor voedsel en non-voedsel, industrie en huishoudelijk gebruik. Lees hieronder meer over de gevolgen van weinig water voor de natuur, landbouw, industrie en mensen. 

Gevolgen van veel water

Doordat Nederland een deltagebied is, is het extra kwetsbaar voor overstromingen. Hieronder lees je meer over de gevolgen van veel water voor de landbouw en mensen. 

Gevolgen van verzilting 

Verzilting heeft gevolgen voor de landbouw en de zoetwatervoorziening. Hieronder lees je meer over de gevolgen van verzilting. 

Oplossingen voor veel water, weinig water en verzilting

Om watertekorten en overstromingen te voorkomen is het belangrijk dat het Nederlandse watersysteem zich aanpast aan het veranderende klimaat: water moet langer worden vastgehouden zonder dat het overstromingsgevaar oplevert. Dit noemen we klimaatbestendig waterbeheer.

Ruimte aan de rivier

Nederland heeft ook vies water

Nederland heeft niet alleen te maken met weinig en veel water, maar ook met vies water. De kwaliteit van het Nederlandse oppervlakte- en grondwater is de slechtste van Europa.

Wat betekent vies water: Europese Kaderrichtlijn Water (KRW)

Met de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) willen Europese landen de kwaliteit van water (chemisch schoon en ecologisch gezond) voor de lange termijn op peil houden. De KRW is in 2000 ingevoerd. Uiterlijk in 2027 moeten de doelen zijn behaald. Er zijn allerlei richtlijnen die de KRW ondersteunen zoals: de drinkwaterrichtlijn, zwemwaterrichtlijn, stedelijk afvalwaterrichtlijn, etc. De KRW kijkt zowel naar de chemische als naar de ecologische kwaliteit van het water.

 

Watermonster Nederland

Waarom is het water in Nederland zo vies?

Nederland voldoet niet aan de KRW. Er zitten te veel stoffen in het Nederlandse water die schadelijk zijn voor mens en dier. De EU heeft een aantal van deze stoffen aangewezen als prioritaire stoffen: dit zijn de schadelijkste stoffen. Ze zijn prioritair omdat lidstaten er vóór 2027 voor moeten zorgen dat deze stoffen niet meer in te hoge concentraties in het water voorkomen. In 2021 zat in ongeveer 90% van het water in Nederland een te hoge concentratie van deze prioritaire stoffen. Met name gebromeerde brandvertragers (BFRs) komen veel voor in het Nederlandse water. Deze stoffen worden gebruikt in huishoudelijke en industriële producten zoals textiel, verpakkingsmateriaal, computers en tv’s om producten brandvrij te maken.

Daarnaast zitten er in Nederland vaak andere schadelijke stoffen in het water: dit noemen we specifieke probleemstoffen. Minder dan 1% van al het water in Nederland voldoet aan de normen voor deze specifieke probleemstoffen. Er worden ook steeds meer verschillende specifieke probleemstoffen in het water gevonden.

Vermesting

Vermesting is een van de belangrijkste oorzaken van de slechte waterkwaliteit in Nederland. Hierdoor spoelt er te veel stikstof en fosfor uit in het water. Andere belangrijke oorzaken zijn luchtvervuiling uit het buitenland (PAKs), bestrijdingsmiddelen, lozingen uit de industrie, medicijnen en microplastics.

Gevolgen van een slechte waterkwaliteit

Het belangrijkste gevolg van een slechte waterkwaliteit is schade aan planten en dieren in het water. Als er planten- en diersoorten verdwijnen heeft dit negatieve gevolgen voor de biodiversiteit omdat deze soorten voedselbronnen zijn voor andere diersoorten. Hierdoor vallen belangrijke schakels in het ecosysteem weg. 

Daarnaast geldt: hoe vervuilder het water, hoe meer drinkwaterbedrijven moeten investeren om het water te zuiveren. Hierdoor verslechtert de waterkwaliteit en wordt water mogelijk duurder.

Zuinig omgaan met zoet water

Als zoet water schaars en duur wordt door klimaatverandering en milieuvervuiling, is het belangrijk om zuinig om te gaan met water. Hiervoor is het nodig om eerst te weten waarvoor water allemaal wordt gebruikt.

Zoetwatergebruik in Nederland

In Nederland wordt zoet water voor verschillende activiteiten gebruikt. Zo wordt water uit de kraan gebruikt om te drinken, te wassen, douchen en het toilet door te spoelen. Ook wordt water gebruikt om te recreëren op- en in het water. In de land- en tuinbouw wordt zoet water gebruikt om gewassen water te geven en als drinkwater voor vee. Energiecentrales en sommige industrie gebruiken in hun productieprocessen zoet water om te koelen. De industrie loost daarnaast (verdunde) afvalstoffen in het water. Ook worden producten vervoerd met schepen over het water.  

In Nederland gebruiken de industrie (chemisch, metaal en voedingsmiddelen) en elektriciteitscentrales (vooral voor koelwater) het meeste zoet water. Een aanzienlijk kleiner deel gaat naar de landbouw en veeteelt.

Direct en indirect watergebruik

Het grootste deel van het zoetwatergebruik van Nederlanders is indirect: dit betekent dat het watergebruik niet thuis plaatsvindt, maar op een andere plek. Vaak is dat in het buitenland. Zo gebruiken Nederlanders indirect het meeste zoet water via voedsel. Veel voedsel dat Nederlanders eten wordt in het buitenland geproduceerd. Ook voor elektriciteit en spullen wordt indirect veel zoet water gebruikt omdat veel spullen die Nederlanders kopen in het buitenland worden geproduceerd. Nederland is dus sterk afhankelijk van zoet water uit het buitenland. Hiermee draagt Nederland bij aan vervuiling en uitputting van zoetwaterbronnen in deze landen. 

Water besparen

Bij de productie van voedsel, elektriciteit en spullen wordt veel zoet water gebruikt. Je kunt dus zoet water besparen door: