Groente-, fruit- en tuinafval (gft)

Man en vrouw in de keuken, gooien afval weg. Onderzoek hoe je afval het beste kan scheiden.

Gft-bak of vuilniszak?

Afvalscheidingswijzer Van kaaskorsten tot bananenschillen: wat mag in de gft-bak? De Afvalscheidingswijzer geeft raad! Vind de juiste bak
Koffieprut, appelschillen, uitgebloeide tulpen: een flink deel van ons afval is groente-, fruit- en tuinafval (gft). Het is goed om dit gescheiden in te leveren: van gft kan compost en biogas gemaakt worden. Gooi etensresten, zoals schillen en botjes, en klein/fijn snoeiafval daarom in de groene bak (de gft-bak).

Ongeveer twee derde van het gft-afval wordt meteen tot compost verwerkt, bijna een derde wordt eerst vergist: dat levert behalve compost ook biogas (groen gas) op. Compost wordt bijvoorbeeld door boeren, tuinbouwers en gemeenten gebruikt om de bodem te verbeteren. Je kunt het ook zelf in de tuin gebruiken: check bij je gemeente of je daar gratis compost kunt ophalen. Groente- en fruitafval dat bij het restafval belandt, wordt verbrand.

Heb je een tuin, dan kun je ook zelf een composthoop maken. Zorg wel dat het composteren goed gaat, want anders ontstaan er juist broeikasgassen zoals methaan en lachgas.

Handige tips voor je gft-bak

 1. 01

  Verzamel etensresten en schillen in een kleine bak die je het liefst elke dag in de grote gft-bak leegt. Zo gaat het in huis niet stinken.

 2. 02

  Last van maden in de zomer? Plaats je gft-bak niet in de volle zon en zet hem regelmatig aan de weg. Maak de bak schoon met water en eventueel soda of groene zeep. Middelen zoals chloor verstoren het composteerproces. Vind meer tips voor een schone gft-bak.

 3. 03

  Plastic hoort niet bij het gft en moet er dus eerst uitgehaald worden. Lukt dat niet, dan vervuilt het de compost. Ook composteerbaar plastic hoort niet in de gft-bak: het draagt niet bij aan de compost, en mensen kunnen zich vergissen als ze denken dat plastic in de biobak mag. Alleen speciale gft-inzamelzakken met het Kiemplantlogo of OK-Compostlogo zijn toegestaan, omdat ze ervoor zorgen dat mensen hun gft-bak gebruiken.

 4. 04

  Vlees- en visresten gaan snel stinken en trekken ongedierte aan. Gooi ze in de bak die het eerst geleegd wordt (biobak of vuilnisbak), en verpak ze eventueel in een krantenpagina.

 5. 05

  Gooi het afval zo droog mogelijk in de gft-bak. Laat gemaaid gras een dag drogen en laat etensresten in het gootsteenbakje uitlekken.

 6. 06

  Als je geen gft-zak gebruikt zorgt een krantenpagina onderin de gft-bak dat het afval niet blijft plakken of vastvriest. Een beetje papier bij het gft kan geen kwaad.

 7. 07

  Kattenbakkorrels horen niet in de gft-bak, maar in de vuilnisbak.

Veelgestelde vragen over gft-afval

Gft-lijst: wat hoort wel of niet bij het gft?

Vergroot afbeelding

Uitgebreide gft-lijst per categorie

Afval uit de keuken

Wel Niet
Groente-, fruit- en snijresten en schillen Verpakkingen van wat voor materiaal dan ook
Aardappelen, aardappelschillen, brood, rijst, deeg, pasta Plastic tassen of zakken
Etensresten, gekookt of ongekookt, kliekjes Drankenkarton van zuivel- en vruchtensappen
Zuivelproducten zoals kaas Kaaskorst
Ei-, vis- en vleesresten, ook botjes en graten Koffiecups
Jus en bakvet (gestold) Frituurvet en olie
Notendoppen, (mossel)schelpen en eierschalen Kauwgom
Losse thee, theezakjes, koffiepads en koffiedik (papieren filter mag er ook bij)  
Koekjes, snoep, chocolade, noten, pitten, snacks  

 

Fijn tuinafval

Wel Niet
Bloemen en planten Bloem- en plantenpotten, aardewerk
Klein/fijn snoeiafval, loof, gemaaid gras en bladeren Steen, steentjes, grind, zand, grond, klei
Tuin- en potgrond Kunstmest, bestrijdingsmiddelen, worteldoek, hydrokorrels
Takken, stronken, stammetjes Balken, timmerhout, metaal

 

Dieren

Wel Niet
Strooisel (hooi, stro, zaagsel) gebruikt voor kleine knaagdieren (zoals cavia, konijn, hamster) met hun poep Poep en mest van grote dieren, zoals hond, kat, paard en koe
(Restanten) diervoer Kattenbakvulling en vogelkooizand
  Haren, pluizen
  Dode dieren of slachtafval

 

Hulpmiddelen bij afval scheiden

Wel Niet
Speciale composteerbare gft-inzamelzakken  Plastic zakken
Papier gebruikt om organisch afval (saus, vet, etensresten) op te vegen: keukenpapier, servetten, wc-papier, papieren zakdoekjes Lege inzamelzakken
  Zakken van textiel
  Bewaarbakjes

 

Overig: ook niet bij het gft

Metalen zoals ijzer, blik, aluminium
Glas
Grote stukken of hoeveelheden papier, karton
Producten en verpakkingen van plastic, ook niet van bioplastic of composteerbaar plastic
(Wegwerp)producten en verpakkingen van natuurlijke materialen, zoals plantenpotten, bakjes, borden, bestek en rietjes van bamboe, kokos, palmblad, mais, (suiker)riet, hout of stro
Textiel
Kurk
As en kool van rookwaar, haard, kachel en barbecue
Haren en pluizen
Tabak, sigaretten, sigaren, peuken, filters
Luiers, tampons, maandverband, incontinentiemateriaal
Wondverband, pleisters, medicijnen
Stofzuigerzakken en hun inhoud
(Fruit)stickers
Koffiebekers van welk materiaal dan ook


Aanvulling op bovenstaande lijst

 • Papier hoort niet in de gft-container, maar af en toe een stuk krant op de bodem, of om vet of vlees/visresten in te verpakken, kan geen kwaad.
 • Tuin- en snoeiafval: wat met een snoeischaar doorgeknipt kan worden, mag in de gft-bak. Anders is het grof tuinafval. Kerstbomen mogen in de gft-bak als je ze klein maakt.
 • Sommige planten(resten) mogen niet in de gft-bak (of op de eigen composthoop) om verdere verspreiding van de plaag te voorkomen. De buxusstruik met buxusmot of Japanse Duizendknoop horen in het restafval of moet je in een gesloten zak naar de milieustraat brengen.
 • Plantenresten met de schimmel Phytophthora (o.a. aardappelziekte) mag je alleen afdanken via het restafval en mogen niet bij het gft. Lever de plantenresten ook niet in bij de milieustraat om te voorkomen dat plagen verspreiden tijdens het vervoer naar de composteerder.
Let op! De gft-bak heeft vele namen: groene kliko, groencontainer, biobak, de groene otto, of de stinkbak. En in sommige gemeentes is de groene bak juist bruin!

Wat mag er allemaal in jouw kliko?

Wat gebeurt er met het gft-afval?

Een deel van het gft-afval wordt eerst vergist en daarna tot compost verwerkt. De rest van het gft wordt meteen gecomposteerd. Ongeveer 5 procent van het gft wordt afgekeurd en verbrand.

Vergisten

Bij vergisting ontstaat biogas (methaan). Daar kan weer elektriciteit of groen gas (gelijkwaardig aan aardgas) van worden gemaakt. Het gft dat overblijft, wordt verwerkt tot compost. Ongeveer een kwart van het gft wordt eerst nog vergist. Bij vergisting is de compostopbrengst even groot als wanneer het gft meteen wordt gecomposteerd. 

Klein deel wordt afgekeurd en verbrand

Ongeveer 5 procent van het gescheiden ingezamelde gft wordt afgekeurd omdat het vervuild is. Dat komt doordat gft met vooral plastic, glas, papier en karton problemen geeft bij de verwerking. Dit afval gaat alsnog naar een afvalverbrandingsinstallatie. 

Milieuvoordeel gescheiden inzamelen gft

Deskundigen zijn er nog niet over uit welke methode om gft te verwerken het beste is voor het klimaat, maar er zijn goede redenen om te composteren:

 • Compost is een nuttig product: je kunt er de bodem mee verbeteren.
 • Als het gft-afval bij het gewone afval zou komen, komt Nederland afvalverbrandingsinstallaties (aec's) tekort. Er zijn dan minimaal 2 nieuwe afvalverbrandingsinstallaties nodig.
 • Gescheiden inzamelen en composteren van gft-afval is goedkoper voor gemeenten, dan het samen met het restafval verbranden. En dat scheelt voor jou weer gemeentebelasting.
 • Veel gft wordt eerst vergist. Dat levert energie op in de vorm van biogas.

Vragen over gft-afval