Grofvuil

Vrouw en man staan bij een grofvuil stortplaats waar onder andere fietsen en stoelen te zien zijn. Zoek een grofvuilpunt bij jou in de buurt.
Grofvuil is afval dat te groot is voor de vuilniszak, bijvoorbeeld kapotte matrassen, tapijt, meubels en grote stukken piepschuim. Je kunt het in veel gemeenten laten ophalen.

Spullen en materialen die hergebruikt kunnen worden, gaan naar recyclebedrijven. De rest wordt verbrand in een afvalenergiecentrale waar het stroom en warmte oplevert.

Tips grofvuil aanbieden

 1. 01

  In de meeste gemeenten kun je via de website of telefoon een afspraak maken om grof vuil op te laten halen. Check hiervoor de website van je gemeente.

 2. 02

  Je kunt grof vuil ook zelf naar de milieustraat of het afvalbrengstation van de gemeente brengen.

 3. 03

  Denk aan je buurtgenoten: zet geen grote spullen naast de inzamelbakken voor papier, glas en plastic. Vaak blijft het afval een tijdje staan en komt er rotzooi op straat terecht.

 4. 04

  Grote apparaten (koelkasten, wasmachines) kun je gratis mee laten nemen als je nieuwe apparaat wordt bezorgd. Lees meer op Welk afval waar - Apparaten.

 5. 05

  Bouwmateriaal en puin hoort niet bij het grofvuil. Lees waar je het kwijt kunt op Bouwmateriaal, sloopafval en puin. Voor asbest gelden aparte regels: kijk op Asbest.

 6. 06

  Voor boomstronken en (bundels) takken kun je meestal een aparte afspraak maken. Informeer ernaar bij je gemeente.