Voorkom afval

Mensen zitten met meeneembeker en fles. Eigen beker meenemen voorkomt afval.
Nederlanders produceren per persoon zo'n 490 kilo afval per jaar. Dat kan minder! Minder afval is nog beter voor het milieu dan afval recyclen. Het bespaart grondstoffen, energie en dus het klimaat. Milieu Centraal geeft je tips om je afvalberg te verkleinen.

Afval voorkomen in het kort

De gemiddelde Nederlander maakt heel wat trips naar de vuilnisbak. Elk jaar heeft elke Nederlander ongeveer 490 kilo afval weggegooid. Afval gescheiden inleveren is goed voor het milieu, maar nog beter is om afval te voorkomen.

Om je afvalberg te verminderen, is niet altijd veel nodig. Denk bijvoorbeeld aan een meeneembeker, in plaats van wegwerpbekertjes als je koffie afhaalt. Of een eigen boodschappentas meenemen, in plaats van het telkens kopen van plastic tassen. Dat scheelt niet alleen afval, maar ook geld. Ook met herbruikbaar picknickservies, een nee/nee- of nee/ja-sticker tegen reclamedrukwerk en minder printen kan jouw afvalberg behoorlijk verkleinen.

En als je uitgekeken bent op bepaalde spullen, die nog wel goed zijn, kun je ze misschien delen, weggeven of als tweedehands item verkopen. Zo heeft iemand anders er voordeel van en belandt het niet in de vuilnisbak.