Een schoon park? Zo gefikst!
Elk jaar zorgt de gemiddelde Nederlander voor 490 kilo afval. Een enorme berg. Een deel van dat afval verdwijnt niet in de prullenbak, maar belandt op straat, in het park of op het strand. Blikjes, bordjes en bestek, flesjes of sigarettenpeuken; het kan nog jarenlang rondzwerven.
Slecht voor het milieu, de natuur en voor jezelf. Terwijl er vaak genoeg afvalbakken in de buurt zijn. Gooi daarom je afval weg of neem het mee. Een schoner park, strand of schonere straat; het is zo gefikst!
Eten in het park? Check de video!
Jouw afval, jouw toekomst!
Zwerfafval is een groot probleem voor natuur en milieu. Gemeentereinigers kunnen niet op alle plekken in een park komen en zo blijft er nog wel eens wat liggen. Veel afval verdwijnt heel langzaam of helemaal niet. En als het al verdwijnt is het vaak niet eens écht weg. Plastic flesjes vallen bijvoorbeeld in steeds kleinere stukjes uit elkaar totdat ze miniem zijn: microplastics.
Die microplastics komen - samen met grotere stukken plastic - vaak via het riool, rivieren en kanalen in zee terecht. Daar krijgen vissen en andere zeedieren ze weer binnen. Vaak sterven die eraan, maar als de vissen gevangen worden, belanden ze - samen met het microplastic in hun lichaam - op ons bord. Zo kan een plastic flesje wat in een park in Amsterdam of Utrecht achterblijft, later op je bord belanden als geheim ingrediënt in een visstick.
Afval wat blijft liggen is dus niet alleen nu een probleem, maar ook een probleem van de toekomst. Jouw toekomst!
Denk je nu...
Surfen op plastic
Merijn Tinga is de Plastic Soup Surfer. Letterlijk! Hij heeft zelf een surfboard van zwerfplastic gemaakt en surfte daarmee langs de Nederlandse en Belgische kust, om aandacht te vragen voor de plasticsoep. Al jaren vecht hij tegen plastic zwerfafval, met succes! Beluister zijn verhaal.
De campagne Zo Gefikst is een initiatief van Schouders onder Schoon en wordt gesteund door Milieu Centraal. Schouders onder Schoon verbindt organisaties die werk maken van een schoon Nederland. Overheden, bedrijven, overige gebiedsbeheerders en NGO’s zetten gezamenlijk de schouders onder het verminderen van zwerfafval en het stimuleren van schoon gedrag. Het platform is opgericht door Rijkswaterstaat en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Meer weten over afval?
Zwerfafval
Zwerfafval zorgt voor veel ergernis. Het trekt ongedierte aan en het opruimen kost de overheid ruim 300 miljoen euro per jaar. Bovendien is zwerfvuil slecht...
Plastic in zee of plasticsoep
In zee drijft veel plastic, van grote stukken op het water tot bijna onzichtbare stukjes onder water. Dit noemen we ook wel plasticsoep. Plastic hoort...
Do's en dont's van plastic
Wil je jouw steentje bijdragen aan het milieu en zo goed mogelijk omgaan met plastic afval? Bekijk de do’s en don’ts en verspil zo min mogelijk plastic....