Groene budgettips bij de boodschappen

Boodschappen in een kartonnen doos, met heel veel verpakkingen. Verpakkingen verminderen is eenvoudig te doen met je eigen groente- en fruitnetjes. aantal verpakkingen verminderen.
Veel mensen willen besparen op hun boodschappen. Door slim in te kopen en minder te verspillen, kook je goedkoper, milieuvriendelijker én creatiever. Kies welke stap jij wilt zetten: van boodschappenlijstjes tot nieuwe vegetarische gerechten koken. Goed voor de aarde, goed voor je portemonnee!

Van te veel kopen en moeten weggooien... naar minder voedselverspilling

Met boodschappenlijstjes, koken met restjes en goed bewaren, voorkom je dat je eten en drinken hoeft weg te gooien. Minder weggooien = minder kopen. Je kunt ook eten redden bij de supermarkt. Hiervoor download je de Too Good To Go app. Je kunt boxen ophalen op veel verschillende adressen door heel Nederland.

Van zomaar wat kopen in de supermarkt... naar goed je boodschappen plannen

Als je een boodschappenlijst en weekmenu maakt, weet je precies wat je nodig hebt. Zo wordt de kans kleiner dat je iets voor niets koopt. Je hoeft minder weg te gooien en voorkomt de verleiding om extra's te kopen. En als je je boodschappen met de fiets doet in plaats van met de auto, bespaar je ook benzine en heb je je dagelijkse beweging te pakken. Dat zijn wel heel veel vliegen in één klap.

Van biefstuk of gehakt... naar vegetarische gerechten met peulvruchten

Wist je dat je niet per se vlees nodig hebt om voldoende eiwitten binnen te krijgen? Je kunt hier ook heel goed peulvruchten voor gebruiken. Vaak kun je met vegetarische gerechten meteen ook de kosten voor je boodschappen verlagen. Zoek bijvoorbeeld naar recepten voor een eenpansgerecht zoals een curry met kikkererwten en linzen.

Van restjes weggooien... naar een vaste kliekjesdag

Hou je wat eten over? Gooi het niet meteen weg, maar bewaar het in de koelkast! Je kunt het dan bijvoorbeeld eten bij de lunch, als tussendoortje, of op een vaste kliekjesdag waarbij je alle restjes van de week opwarmt. Zo verspil je geen voedsel, en hoef je ook minder vaakboodschappen te doen.

Nog meer groene budgettips? Voor in huis, in de tuin, bij de boodschappen, bij het winkelen of onderweg? Kijk dan op de pagina Budgettips.

Minder weggooien = minder kopen

Ga voedselverspilling tegen Moet jij nog weleens eten weggooien? Zonde! Hoe minder je verspilt, hoe minder je hoeft te kopen. Bekijk daarom alle tips van Milieu Centraal tegen voedselverspilling. Haal alles uit je boodschappen