Hoeveel Nederlanders hebben een airco?

De zomer staat weer voor de deur, dus veel Nederlanders denken na over hoe ze hun huis koel kunnen houden. Hoe ze dat doen? Voor de meeste mensen in ieder geval niet met een airco: de meerderheid heeft er geen (71%). De belangrijkste redenen om er geen aan te schaffen zijn de hoge kosten van een airco, het onnodige energieverbruik van airco’s en het effect van airco’s op het klimaat.

Dit blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal onder een representatieve steekproef van 1.000 Nederlanders, uitgevoerd door Motivaction.

De warmte buiten houden

Om hitte in huis te voorkomen, schaffen Nederlanders liever een ventilator, buitenzonwering of goede isolatie aan dan een airco. Buitenzonwering en goede muur- en dakisolatie staan met stip bovenaan als manieren om de hitte buitenshuis te houden. Een goed idee, want de combinatie van buitenzonwering en isolatie geeft 80% minder kans op oververhitting.

De helft van de Nederlanders geeft aan te twijfelen of een airco helpt tegen hitte. In plaats daarvan houden ze overdag de deuren, ramen (69%) en gordijnen dicht (62%) om het huis zo lang mogelijk koel te houden. En zetten zij ramen en deuren ’s avonds of ‘s nachts open (62%).

Nederlanders die wel een airco hebben aangeschaft of dat willen gaan doen, geven als reden dat zij een koeler huis comfortabeler vinden (42%), en zeggen beter te slapen in een koelere kamer (40%).

Mobiele airco werkt nauwelijks

Met name een mobiele airco heeft weinig zin. Er komt vaak net zoveel warmte naar binnen als dat de airco koel blaast. Je kunt beter een ventilator gebruiken: die geeft ook een verkoelend briesje en is 20 keer zuiniger dan een mobiele airco.

Slapen in een koel huis

Een koel huis begint met de hitte zoveel mogelijk buiten houden. Dus ook voor een goede nachtrust geldt: houd de zon buiten met zonwering, isolatie of groen rond de slaapkamer.

Huis koel houden

Hoe houd je het binnen lekker koel als het buiten heel warm is? Bekijk alle tips! Zo houdt je je woning koel