Meer geluk door minder te kopen

Doe jij al mee aan de Week Zonder Afval (22 tot en met 28 mei)? Deze week staat in het teken van bewust met je spullen omgaan. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jezelf: het bezit van spullen geeft vaak maar tijdelijk een geluksgevoel. Terwijl minder vaak spullen kopen, consuminderen, een langduriger geluksgevoel kan opleveren. Gebruik daarom een herbruikbare koffiebeker, leen het gereedschap van je buurman, of repareer die fijne broek in plaats van weg te gooien.

Ondanks dat veel mensen denken dat spullen kopen gelukkig maakt, blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal dat slechts een derde van de Nederlanders het hiermee eens is. Vrij snel na de aankoop van een product zijn we eraan gewend, waardoor het slechts tijdelijk een geluksgevoel geeft. Het gevolg? Je gaat snel weer op zoek naar een nieuwe aankoop om weer dat geluksgevoel te ervaren.

Consuminderen maakt daarentegen wél gelukkig. Als mensen langer stilstaan bij wat ze echt nodig hebben, geeft een aankoop vaak meer plezier. Ook rust en ruimte in huis draagt bij aan geluk. Een aanzienlijke groep Nederlanders wil minder spullen vanwege de troep die dit anders met zich meebrengt (44% volgens onderzoek van Milieu Centraal uitgevoerd door Motivaction). Door bewuster om te gaan met het kopen van spullen, krijgen deze meer waarde én verkleinen we de milieu-impact.

Wat kun jij doen?

De gemiddelde CO2-uitstoot van een Nederlands huishouden bestaat voor ruim 12% uit de spullen die we nieuw kopen. Voor alle nieuwe producten die gekocht worden, zijn energie en waardevolle grondstoffen nodig geweest. Gelukkig zijn voor veel alledaagse dingen een duurzame keuze te maken: een switch!

Door het maken van deze circulaire keuzes kun je je klimaatimpact voor spullen met meer dan 25% verkleinen. Circulaire keuzes zijn onder meer spullen repareren, (uit)lenen en tweedehands kopen.

Maak de switch

Doe mee aan de Week Zonder Afval Doe mee aan de Week Zonder Afval: ontdek met welke kleine veranderingen jij veel afval kunt voorkomen. Switches bekijken