Zonnepanelen weer een stuk goedkoper

Zonnepanelen op oranje dak en op de achtergrond verzorgt man bloemetjes op het balkon.
Goed nieuws: zonnepanelen zijn de afgelopen maanden weer goedkoper geworden. Voor een set van 10 panelen betaal je nu gemiddeld 5.000 euro (zonder btw). Eind vorig jaar was dat nog 7.500 euro.

Deze prijsdaling zorgt ervoor dat je je zonnepanelen al na 6 jaar hebt terugverdiend. Dat is 2 jaar korter dan eerder werd gedacht. En dat terwijl zonnepanelen zeker 25 jaar meegaan!

Investeren in zonnepanelen is dus zowel voor het klimaat als voor je portemonnee een aantrekkelijke keuze. Een investering in zonnepanelen levert een rendement op dat te vergelijken is met een rente van 6 procent op een spaarrekening.

Bij deze is al rekening gehouden met de afbouw van de salderingsregeling.

Twijfel niet nodig

Tot het voorjaar van 2023 was heel veel belangstelling voor zonnepanelen, maar momenteel is dat een stuk minder. Door de afbouw van salderen en de terugleverheffing van energiebedrijven twijfelen mensen of ze wel zonnepanelen moeten kopen.

Uit de nieuwe berekeningen blijkt dat het slim is om nu zonnepanelen te kopen - ook met de afbouw van salderen. En voor mensen die een terugleverheffing moeten betalen tot het moment dat de afbouw van salderen start, wordt de terugverdientijd slechts een half jaar langer. Bovendien zijn nu ook de lange wachttijden voorbij, dus je kunt sneller beginnen met besparen op je energierekening. Daarom is het nu aan te raden om zonnepanelen te kopen.

In de berekening van de terugverdientijd rekenen we voor 2024 met een stroomprijs van 37 cent per kilowattuur. Voor 2025-2040 hanteren we een stoomprijs per jaar gebaseerd op prognoses van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), gemiddeld is dat 25 cent.

Ook gaan we er van uit dat de salderingsregeling vanaf 2025 stapsgewijs wordt afgebouwd en dat er een terugleververgoeding van 10 cent per kilowattuur geldt. De aanschafprijs is gebaseerd op de kostenkentallen energiebesparende maatregelen van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).