Aircobezit niet toegenomen

Kindjes spelen in schaduwhoek.
Ondanks de stijgende zomertemperaturen en het extremere weer, is het totale aircobezit het afgelopen jaar niet toegenomen. Dat blijkt uit jaarlijks terugkerend onderzoek van Motivaction in opdracht van Milieu Centraal. Het gebruik van een (mobiele) airco om te koelen in de zomer kost extra stroom. Milieu Centraal deelt daarom tips om het huis koel te houden zonder airco.

Het totale aircobezit is niet gegroeid ten opzichte van 2023: 1 op de vier Nederlanders heeft een airco. Wel is er een verschuiving te zien in het type airco binnen de groep Nederlanders met één airco: het merendeel van die groep heeft nu een vaste split-unit in plaats van een mobiele airco. Joanneke de Jongh, energie-expert bij Milieu Centraal, legt uit: “Vaste split-units worden soms ook gebruikt om in de winter het huis te verwarmen, wat gas bespaart. Gebruik de airco echter zo min mogelijk voor koeling in de zomer, dat zorgt voor extra stroomverbruik.”

Energieverbruik airco

Uit het onderzoek blijkt dat ruim de helft (55%) vindt dat de airco te veel energie gebruikt. Actief koelen met een airco vraagt altijd extra energie en veroorzaakt extra CO2-uitstoot. De Jongh: “De vraag is of die energie nuttig gebruikt wordt. Met goede isolatie en buitenzonwering verlaag je de kans op oververhitting van een woning met 80%.” Zeker voor een mobiele airco geldt dat deze veel stroom vraagt en juist op hete momenten niet goed koelt. Een ventilator gebruikt 20 keer minder stroom en is ook in aanschaf veel goedkoper.

Een koel huis zonder airco

Hitte in woon- en slaapkamers is te voorkomen door buitenzonwering te plaatsen. Alle zonwering aan de buitenkant van een raam werkt goed: screens, luifels, zonnescherm, schaduwdoek of parasol. Ook helpt het om dak, buitenmuren en ramen goed te isoleren en bomen en groen te planten rondom het huis. Houd bij heet weer overdag alle zonwering, ramen, deuren en gordijnen goed dicht en zet alles weer open als het buiten afkoelt.

Meer tips voor een koel huis in de zomer: Tips: zo hou je het huis koel in de zomer

Over het onderzoek

Het onderzoek is kwantitatief uitgevoerd door middel van een online vragenlijst opgesteld door onderzoekers van Milieu Centraal. Deze vragenlijst bestond uit 12 vragen en werd afgenomen in de Omnibus-meting van maart door Motivaction International B.V., afgenomen onder het StemPunt-panel. De steekproef bestond uit 1063 Nederlanders (18-80 jaar) en was na weging representatief op basis van geslacht, leeftijd, opleiding, regio, Mentality en de interacties daartussen. Het veldwerk vond plaats in maart 2024. De resultaten zijn vergeleken met dezelfde vragen die in maart 2023 zijn gesteld aan hetzelfde panel van Motivaction.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie:

Joanneke de Jongh - woordvoerder

info@milieucentraal.nl

06 81 16 62 14