Combinatie terugleverheffing en afbouw saldering maakt zonnepanelen fors minder rendabel
De Tweede Kamer heeft besloten de salderingsregeling stap voor stap af te bouwen. De Eerste Kamer moet hier nog over besluiten. Het is onduidelijk of Vandebron de terugleververgoeding doorzet als de afbouw van de saldering van kracht gaat.
Onrust voorkomen
“De optelsom van de twee regelingen pakt slecht uit voor mensen met zonnepanelen”, aldus Mariken Stolk, expert duurzame energie bij Milieu Centraal. “We hebben oog voor de oplopende kosten van het salderen, nu zoveel mensen zonnepanelen hebben. Maar Milieu Centraal ziet liever de geleidelijke afbouw van de saldering als landelijke regeling, dan dat ieder energiebedrijf zijn eigen heffing gaat invoeren. Dat laatste geeft veel meer onrust en onduidelijkheid. Dat leidt tot een afwachtende houding bij mensen die overwegen zonnepanelen te kopen. Bovendien is de afbouw van de salderingsregeling een betere prikkel voor meer gebruik van eigen zonnestroom.”
Veel zonnepanelen
Eigenaren van zonnepanelen maken nu nog gebruik van de salderingsregeling. Dit houdt in dat de hoeveelheid stroom die zij aan het net leveren zonder extra kosten later ook van het net mogen gebruiken. Deze regeling is voordelig voor mensen met zonnepanelen, en is effectief. Inmiddels heeft ongeveer een kwart van de huishoudens zonnepanelen op het dak. Ze leveren daarmee een flinke bijdrage aan de vergroening van de stroomvoorziening.
Kosten salderen
Voor energiebedrijven levert het salderen kosten op: klanten met zonnepanelen leveren veel stroom op het moment dat de prijs laag is. En de klanten nemen stroom af op het moment dat de prijs van stroom hoger is. Deze kosten rekenen energiebedrijven door in een hogere prijs voor stroom of in vaste leveringskosten, ook voor mensen zonder zonnepanelen. Bij Vandebron, waar in verhouding veel klanten zonnepanelen hebben, werden deze kosten naar hun zeggen onhoudbaar nu zoveel mensen zonnepanelen hebben. Vandaar dat het energiebedrijf een terugleverheffing voor zonnestroom invoert en tegelijkertijd de stroomprijs voor alle klanten iets verlaagt.
Complexe berekeningen
Voor het berekenen van de terugverdientijd van zonnepanelen zijn veel aannames nodig. Milieu Centraal rekent met een prijs van 7.500 euro voor 10 panelen, gekocht begin 2023. De opbrengst hiervan is per jaar 3.500 kWh, waarvan 1.000 kWh meteen zelf wordt gebruikt, 2.000 kWh wordt gesaldeerd en 500 kWh op het net wordt gezet tegen een terugleververgoeding. De aannames voor de stroomprijs zijn 35 en 33 cent per kWh in 2023 en 2024 (de stroomprijs bij Vandebron) en vanaf 2025 geldt een stroomprijs van 30 cent per kWh, die stapsgewijs wordt afgebouwd naar een prijs van 25 cent per kWh in2030 en daarna constant blijft. Ook gaat Milieu Centraal er van uit dat de salderingsregeling vanaf 2025 wordt afgebouwd. De terugleververgoeding is in 2023 13 cent, en loopt af naar 9 cent in 2030. Daarnaast rekent Milieu Centraal met een terugleverheffing van 250 euro per jaar bij 10 panelen en gemiddeld stroomverbruik (3.255 h/jaar). Milieu Centraal gaat ervan uit dat deze heffing gedurende de levensduur van de zonnepanelen blijft gelden.
Lees meer over de salderingsregeling.
Bekijk informatie over de kosten en opbrengsten van zonnepanelen.
Noot voor de redactie
Voor meer informatie Milieu Centraal:
Mariken Stolk - Woordvoerder
mariken.stolk@milieucentraal.nl
06 83 57 36 29
Over Milieu Centraal
Milieu Centraal is dé praktische gids voor iedere duurzame stap in het dagelijks leven: van afval scheiden tot zonnepanelen kopen. Alle tips en adviezen zijn gebaseerd op onderzoek, vaak wetenschappelijk. Een externe wetenschappelijke adviesraad is onderdeel van de kwaliteitsborging. Milieu Centraal bereikt via haar websites en sociale media dagelijks 15.000 tot 20.000 consumenten, van groene beginner tot ervaren verduurzamer. Milieu Centraal werkt samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, overheid en media.
Lees meer over zonnepanelen
Salderingsregeling voor zonnepanelen
Zonnestroom die je zelf niet verbruikt, lever je aan het elektriciteitsnet. Je kunt die wegstrepen tegen de stroom die je op andere momenten van het net...
Meer zonnestroom zelf verbruiken
Van de zonnestroom die jouw zonnepanelen opwekken, verbruik je gemiddeld ongeveer 30 procent. De rest lever je aan het net. Bekijk de tips om meer zonnestroom zelf te verbruiken.
Zonnepanelen kopen en installeren
Je wil zonnepanelen op je dak: hoe pak je dat aan? Hoe kies je een installateur? Hoe beoordeel je een offerte en waar let je op bij de aankoop? En wat...