Hybride warmtepomp: bekendheid en zorgen over geluid nemen toe

Buitenunit van een warmtepomp. Ernaast staat een regenton, ervoor gele bloemen
De bekendheid van hybride warmtepompen stijgt. Ook de zorgen erover. Ongeveer een derde van de woningeigenaren denkt dat een hybride warmtepomp veel geluid maakt en voor overlast zorgt. Dat is meer dan in 2022. Dat blijkt uit een onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction. Er is meer voorlichting nodig, zegt Milieu Centraal.

De warmtepomp is aan een opmars bezig. Door de energiecrisis is de vraag naar warmtepompen door het dak gegaan en zijn er meer warmtepompen dan ooit geïnstalleerd. Het aandeel woningeigenaren dat zegt te weten wat een hybride warmtepomp is, stijgt van 49 procent in 2022 naar 67 procent. Nog maar 8 procent heeft er nooit van gehoord, tegenover 22 procent een jaar eerder. Tegelijkertijd groeien ook de zorgen, onder andere over het geluid (van 23 naar 35 procent).

Overlast voorkomen

De buitenunit van een warmtepomp maakt geluid als de ventilator aangaat om lucht aan te trekken. Uit eerder onderzoek van Milieu Centraal onder huishoudens die een warmtepomp hebben, blijkt dat in slechts 16% van de gevallen er overlast ervaren wordt. En slechts in 7% van de gevallen hebben buren last van het geluid. Overlast is te voorkomen door een stillere buitenunit te kiezen, de buitenunit op voldoende afstand te plaatsen, hem niet onder een slaapkamerraam of op een dak dat gevoelig is voor trillingen te zetten of er een geluidsdempende kast omheen te plaatsen. In de meeste gevallen is een buitenunit zo te plaatsen dat er geen overlast ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan de voortuin, het dak en de zijkant van een woning.

Geluidsnorm gaat niet om afstand

Sinds april 2021 geldt een geluidsnorm voor warmtepompen en airco’s. Op de erfscheiding mag hooguit 40 dB te horen zijn en onder bepaalde omstandigheden hooguit 45 dB. Daarmee wordt overlast voorkomen. “De norm wordt soms geïnterpreteerd als een afstandsnorm, waarbij de warmtepomp ver van de erfgrens af moet staan, maar dat is onjuist”, legt energie-expert Joanneke de Jongh uit. Ook in een rijtjeswoning kan een buitenunit binnen de norm worden geplaatst. En bij appartementen kan dat soms, bijvoorbeeld door plaatsing op het dak.

Andere typen

Er zijn ook andere typen warmtepompen die helemaal geen geluid maken. Zo kan je met PVT-panelen op het dak zowel stroom als warmte opwekken. Een bodemwarmtepomp haalt de warmte uit de bodem en heeft daarom geen unit met ventilator.

Meer weten? Kijk op: Welke warmtepompen zijn er?

Of kom van 3 t/m 8 oktober naar een warmtepomp kijken in het Milieu Centraal Duurzaam Droomhuis op de vt-wonen & design beurs.

Noot voor de redactie: over het onderzoek

Het totale onderzoeksverslag is op te vragen bij Milieu Centraal. Het onderzoek is kwantitatief uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Motivaction door middel van een online vragenlijst van 17 vragen onder n=1.031 Nederlanders van 18-80 jaar (afkomstig uit het StemPunt panel van Motivaction). Deze steekproef is representatief op basis van opleiding, leeftijd, geslacht, regio, waardenoriëntatie (Mentality) en alle combinaties hiertussen. Het veldwerk vond plaats van 15 tot en met 21 mei 2023.

Contact

Joanneke de Jongh
Tel: 06 81166214
E-mail: info@milieucentraal.nl

Milieu Centraal is het kenniscentrum voor duurzaam leven, en geeft consumenten praktische tips en adviezen voor iedere duurzame stap: van afval scheiden tot zonnepanelen kopen. Een externe wetenschappelijke adviesraad is onderdeel van de kwaliteitsborging. Milieu Centraal bereikt via haar websites en sociale media dagelijks zo'n 40.000 consumenten. Milieu Centraal werkt samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, overheid en media.