Spullen en kleding

Ga je voor nieuw, repareren, tweedehands of leen je sommige producten? Bewust winkelen en consuminderen is goed voor milieu en klimaat. Waar kun je op letten? Milieu Centraal geeft tips om duurzaam om te shoppen.

Groene geefgids

Cadeau nodig? In de groene geefgids vind je allerlei suggesties voor duurzame cadeaus. Groene geefgids

Groene cadeauwijzer

Snel en eenvoudig kiezen voor een groen cadeau? Volg de keuzes in deze groene cadeauwijzer en krijg tips voor een duurzaam cadeau.

Experts over repareren

Repareren krijgt steeds meer aandacht. Dat is goed, want repareren is meestal beter voor het milieu omdat er zo minder energie en grondstoffen nodig zijn...

Tweedehands en Refurbished

Hoe langer je spullen gebruikt, hoe beter voor het milieu. Omdat je geen nieuwe spullen koopt, bespaar je grondstoffen, energie en afval. Wist je dat je...

Tweedehands bouwmaterialen

Ga je klussen? Kies dan voor tweedehands bouwmaterialen als dit mogelijk is. Dat is beter voor het milieu. Bovendien scheelt het afval.

Tweedehands elektrische auto kopen

Er zijn steeds meer tweedehands elektrische auto’s te koop. Milieu Centraal geeft tips voor het kopen van een tweedehands elektrische auto.

Factsheet duurzaamheid van tweedehands kleding

Wat is nu echt tweedehands kleding en hoe duurzaam is het? Milieu Centraal zoekt het uit.

Veelgestelde vragen over spullen en kleding

Wat betekent een keurmerk? En waarom is tweedehands beter voor het milieu? Bekijk de meest gestelde vragen en antwoorden over bewust winkelen.

Dierbare dingen

Veel spullen hebben emotionele waarde en gooi je liever niet weg. Dierbare spullen, koester je goed. Lees de verhalen over dierbare spullen.

Consumentenonderzoek circulaire ambachtscentra

Wist je dat uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat ongeveer de helft van de Nederlanders ervoor open staat om spullen tweedehands bij een kringloopwinkel te kopen? Lees het volledige rapport van Milieu Centraal over Circulaire Ambachtscentra.

Bewust winkelen in het kort

Onze spullen hebben impact op het klimaat. Al die spullen moeten worden gemaakt, en daar zijn grondstoffen en energie voor nodig. Denk dus goed na wanneer je iets nieuws wilt kopen. Heb je het echt nodig? Is het een cadeau? Soms kun je hele mooie dingen vinden in tweedehands winkels, zoals kleding! Ga je toch voor nieuw, let dan op keurmerken. Die kunnen je vertellen of een product duurzaam gemaakt is.

Sommige spullen gebruik je niet zo vaak of misschien maar één keer. Denk bijvoorbeeld aan gereedschap, speelgoed of zelfs een auto. Steeds vaker kun je zulke spullen huren of delen. Zo hoef je die spullen niet te kopen. Goed voor het milieu en je portemonnee. 

Milieuproblemen bij spullen en kleding kopen