Trein in Nederland

Duurzame alternatieven

De trein en het openbaar vervoer zijn duurzame alternatieven voor de auto. Wil je weten welke opties er nog meer zijn en welke bij jouw reisgedrag passen?
Voor lange ritten is de trein een goed alternatief voor de auto. Het is duurzaam en comfortabel. Bovendien zijn er op veel stations ov-fietsen en op steeds meer plekken ook deelscooters om je reis te vervolgen.

Voor een lange rit is de fiets misschien geen handig alternatief, maar de trein zeker wel. Je hebt geen last van files, je kan lekker een boek lezen of podcast luisteren en je reist comfortabel. De trein is daarnaast een stuk milieuvriendelijker dan de auto: tel uit je winst!

Op je eindstation zijn er bovendien veel duurzame opties om verder te reizen. Bijvoorbeeld ander openbaar vervoer zoals bus, tram en metro. Maar ook (elektrische) ov-fietsen en deelscooters vind je op steeds meer plekken.

Tips voor een treinreis

 1. 01

  Is treinreizen voor jou een tijd geleden of heb je nog nooit met de trein gereisd? Voor een opfrisser of een uitleg over waar je op moet letten kun je terecht op de site van de NS.

 2. 02

  Plan je reis vooruit. Je reisplannen kan met de reisplanner van de NS of die van 9292. Handig: als je een deel van je reis te voet of met bus, tram of metro moet afleggen, neemt de reisplanner dit mee.

 3. 03

  Er zijn ook steeds meer apps waarmee je zowel OV als deelvervoermiddelen kunt plannen en boeken. Zoals Moves, Gaiyo, glimble en Amaze.

 4. 04

  Reizen met de trein wordt een stuk goedkoper met een NS-abonnement. Je hebt dan (op bepaalde momenten) korting op je treinreis. Benieuwd welk abonnement past bij jouw reisgedrag en wensen? Gebruik de keuzehulp van NS om erachter te komen.

 5. 05

  Op de meeste NS-stations kun je een ov-fiets huren, gewoon via je ov-chipkaart. Je moet dit wel eerst koppelen aan je ov-chipkaart. Je betaalt een vast bedrag per dag voor het huren van de fiets. Op een aantal stations zijn ook elektrische ov-fietsen te vinden. Op de site van de NS lees je actuele tarieven en hoe je het instelt.

 6. 06

  Op een groeiend aantal NS-stations kun je ook een elektrische deelscooter vinden. Je vindt de locaties in de app van de NS, je kunt via de app ook een scooter reserveren. Je betaalt een prijs per minuut. Op de site van de NS vind je actuele tarieven.

Wist je dat... ...NS-treinen rijden op stroom uit windparken? De treinrit is daarom extra groen!

Trein of auto: wat kies jij?

Trein of auto: wat kies jij?

Trein of auto: wat kies jij?