Subsidie elektrische auto

Keuzehulp elektrische auto

Advies op maat Welke elektrische auto past bij jou? Met de keuzehulp ontdek je welke accubereik je nodig hebt en wat de auto je maandelijks kost.
In 2024 is er subsidie beschikbaar voor de aanschaf van een elektrische auto beschikbaar, ook voor een tweedehands auto. De subsidie op elektrische auto's is alleen bedoeld voor particulieren.

Voor een nieuwe auto kun je € 2.950 subsidie krijgen. Voor een tweedehands auto kun je € 2.000 krijgen. Er wordt gewerkt met jaarlijkse subsidiepotten. Dit jaar is in totaal 87,4 miljoen euro beschikbaar; 58 miljoen euro voor nieuwe elektrische auto's en 29,4 miljoen euro voor tweedehands modellen. Vanaf 9 januari 2024 kan subsidie worden aangevraagd.

Let op: voor deze subsidie geldt op=op. Het kan dus zijn dat er later in het jaar geen subsidiebudget meer beschikbaar is .De meest actuele informatie lees je op de website van RVO

Zakelijke rijders en ondernemers met een auto van de zaak krijgen géén subsidie: zij hebben al voordeel van de lagere bijtelling. Verder betaal je voor een elektrische auto geen wegenbelasting. De overheid wil stekkerauto's zo voor iedereen aantrekkelijk maken.

Voorwaarden subsidie

Het subsidiebudget 2024 voor nieuwe elektrische auto's is 58 miljoen euro, voor gebruikte auto's 29,4 miljoen. Tip: zet een ontbindende voorwaarde in de overeenkomst waardoor je de koop of lease kunt ontbinden als je onverhoopt geen subsidie krijgt.

De voorwaarden voor de elektrische auto subsidie staan in de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP).

  • De subsidie voor een nieuwe auto bedraagt € 2.950. Het subsidiebedrag voor een tweedehandsauto (occasion) kan je € 2.000 subsidie krijgen.
  • De auto is is op of na 1 januari 2024 op jouw naam gezet in het kentekenregister.
  • Je koopt of least de elektrische auto als particulier. Bij lease gaat het dus om private lease.
  • Je staat ingeschreven op een Nederlands adres.
  • De auto staat op jouw naam. Er is géén subsidie elektrische auto voor ondernemers.
  • Het gaat om een kleine of compacte middenklasse auto met een catalogusprijs (nieuwprijs) tussen de € 12.000 en € 45.000. Bekijk de Autolijst SEPP op de website van RVO voor welke auto's je subsidie kunt krijgen.
  • De auto is volledig elektrisch en heeft een accubereik van minstens 120 kilometer.
  • Voor een koopauto geldt dat de auto 3 jaar op jouw naam moet blijven staan. Verkoop je de auto binnen 3 jaar? Dan moet je een deel van de subsidie terugbetalen.
  • Bij private lease krijg je de subsidie per maand uitbetaald. Als je de leaseauto binnen 4 jaar weer inlevert, stopt de subsidie. Voor een lease-auto krijg je subsidie als de leasemaatschappij het Keurmerk Private Lease heeft.
  • Voor een tweedehands auto (occasion) geldt dat je die moet kopen bij een autobedrijf met RDW-erkenning Bedrijfsvoorraad.

Ga voor alle voorwaarden naar de website van RVO. Daar kan je de subsidie ook aanvragen. Tip: je kunt de aanvraag al doen als de auto nog niet is geleverd of op jouw naam is gezet.

Schoner en duurzamer

Meer weten over de klimaatvoordelen van de elektrische auto? Check alle informatie over duurzaamheid opladen, accu en bereik, en kosten! Elektrische auto

Subsidie voor laadpaal elektrische auto

Wil je een eigen laadpaal? Er is geen landelijke subsidie voor mensen die thuis een laadpaal willen. Er zijn wel een paar gemeentes die subsidie geven voor een laadpaal thuis. Soms stelt de gemeente als voorwaarde dat ook anderen de laadpaal kunnen gebruiken: de laadpaal moet dan openbaar toegankelijk zijn. Informeer bij jouw gemeente wat er mogelijk is. Op laadpaalnodig.nl staat een link naar jouw gemeente waar je de laadpaal kunt aanvragen.

Wil je met de Vereniging van Eigenaren (VvE) een laadpunt aanleggen op het parkeerterrein? De VvE kan subsidie krijgen voor een 'oplaadpuntenadvies'. Lees hierover meer op Opladen elektrische auto. Op deze pagina vind je nog veel meer informatie over opladen en laadpalen.

Belastingvoordelen bij elektrische auto

Behalve de subsidie zijn er ook belastingvoordelen voor elektrische rijders. Die gelden voor ondernemers én particulieren. Je betaalt bijvoorbeeld geen aankoopbelasting en wegenbelasting. En voor zakelijke lease geldt een lagere bijtelling.

Vrijstelling wegenbelasting en bpm

Voor een volledig elektrische auto betaal je tot 2025 geen wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting, MRB). Afhankelijk van jouw auto scheelt dat honderden tot meer dan 1.000 euro per jaar.

Verder betaal je in 2023 geen aankoopbelasting (BPM) voor een nieuwe elektrische auto. Dat geldt voor een auto die gekocht is in Nederland en een auto gekocht in het buitenland.

Lees meer over de maandkosten van een elektrische auto versus een benzineauto.

Lagere bijtelling auto van de zaak

Ben je ondernemer of heb je een leaseauto van de zaak? De bijtelling voor een zakelijke elektrische auto is een stuk lager dan voor een benzine- of dieselauto. Stekkerauto's die in 2023 op de weg komen, hebben een bijtelling van 16% over de eerste € 30.000. Voor het bedrag daarboven geldt de normale bijtelling van 22%. De lagere bijtelling geldt voor 5 jaar. Lees meer over de bijtelling.