Bespaartips verwarming

Man met kinderen onder deken op bank. Met een deken verwarm je energiezuinig.

Vergelijk je energieverbruik

Veel of weinig Verbruik jij veel of weinig energie? Vul de vragen in en ontdek hoe je scoort vergeleken met anderen die in eenzelfde soort huis wonen als jij.
Met 4 makkelijke tips verwarm je jouw huis zonder te verspillen. Het kost je niets extra’s, je hoeft alleen maar slim met de verwarming om te gaan. Houd de deuren in huis dicht en zet de verwarming als je thuis bent op maximaal 19 graden. 's Nachts kan de thermostaat op 15 graden.

De besparingen zijn berekend met een gasprijs van 1,45 euro. Dit is de gemiddelde prijs die voor de lange termijn (2025 - 2040) verwacht wordt. Op dit moment (januari 2024) is de gemiddelde gasprijs toevallig hetzelfde, maar het kan natuurlijk zijn dat jij nu meer of minder betaalt. Dan bespaar je ook meer of minder. 

Hoeveel kun je met de tips besparen?

Veel mensen passen wel een paar tips toe, maar meestal niet allemaal en niet altijd. Als je nog helemaal nergens op let, is je gasverbruik hoog. In een matig geïsoleerde hoekwoning kun je dan zo'n 470 kuub gas per jaar besparen. Met de gasprijs van 1,45 euro is dat bijna 700 euro per jaar.

Als je slimmer verwarmt, verbruik je minder gas. Dat is goed voor het klimaat en voor je energierekening. Je hoeft niet bang te zijn dat het minder prettig wordt in huis. Het gaat er vooral om dat je de verwarming lager zet als er niemand thuis is of als iedereen in bed ligt. En dat je de verwarming uitdraait in de kamers waar je niet bent.

De besparingen op deze pagina zijn berekend voor een matig geïsoleerd hoekhuis uit 1970.

Milieu Centraal rekent voor de lange termijn met een gasprijs van 1,45 euro per kuub (m3) gas. Dit is de gemiddelde prijs die verwacht wordt voor de jaren 2025-2040. We rekenen hiermee omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. De gemiddelde gasprijs van dit moment (januari 2024) is toevallig hetzelfde. Maar de uiteindelijke besparing dit jaar hangt natuurlijk af van jouw gasprijs.

Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

4 tips verwarmen zonder verspillen

Wat bespaar je met deze 4 tips? We rekenen het uit voor een matig geïsoleerd hoekhuis uit 1970 met een cv-ketel en 2 personen. In een groot en slecht geïsoleerd huis is de besparing hoger, in een kleine en goed geïsoleerde woning is die lager.

 1. 01

  Verwarm niet je hele huis. Draai de verwarming uit in ruimtes waar je niet bent, ook in de slaapkamers. En houd de deuren in huis dicht. Als je de verwarming op de slaapverdieping helemaal uit zet, dan bespaar je jaarlijks zo'n 90 euro (gasprijs 1,45 euro).

  Tip: met een deurdranger gaan deuren automatisch dicht. En met een kruik of elektrische deken warm je je bed lekker op.

 2. 02

  Zet de thermostaat als je thuis bent niet hoger dan 19 graden. Daarmee bespaar je jaarlijks 180 euro.

  Met extra kleding of een (elektrisch) dekentje op de bank houd je jezelf toch warm. En als je in huis bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg.

  Staat de verwarming al op 19 graden? Probeer dan of hij nog een graadje lager kan.

 3. 03

  Zet de thermostaat 's nachts op 15 graden. Daarmee bespaar je elk jaar 60 euro.

  Let op: heb je vloerverwarming en/of een volledig elektrische warmtepomp? Zet je thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.

 4. 04

  Laat de thermostaat op 15 graden als er overdag niemand thuis is. Het huis hoeft dan in de ochtend niet op te warmen. Als je dit 4 dagen in de week doet, bespaar je jaarlijks zo'n 120 euro.

  Bij vloerverwarming laat je de thermostaat op 17 tot 18 graden staan.

Wist je dat Drie kwart van de huishoudens zet de thermostaat overdag al op 19 graden of lager.

Vind een energiehulp in jouw buurt

Bekijk het overzicht Wil je energie gaan besparen, maar weet je niet hoe? Wil je persoonlijk advies of praktische hulp? Vraag het aan een energiehulp!

Handig: deurdranger of deurveer

Een deursluiter zorgt dat de deuren in huis vanzelf dicht gaan. Handig, want daardoor heb je minder tocht en blijft de warmte in de kamer. Er zijn verschillende soorten deursluiters. Een deurdranger bevestig je meestal bovenaan de deur, een deurveer is een klein dingetje dat je op of naast een scharnier plaatst. De deur valt niet hard dicht: het laatste stukje gaat heel rustig. Je hebt dus geen lawaai van dichtslaande deuren.

Wat kost een deurveer of deurdranger?

Een deurveer koop je al voor € 5 bij de bouwmarkt. Een deurdranger die automatisch sluit, kost per stuk tussen de € 20 en 50, afhankelijk van je wensen, soort deur en sluitkracht.

Hand die deurveer in scharnier van de deur zet. Met een deurveer valt de deur vanzelf dicht.
Deurveer. Deze zet je op het scharnier van de deur.

Slim: automatisch de temperatuur regelen

Met een klokthermostaat kun je instellen wanneer de verwarming in de woonkamer aan- en uitgaat. Zo kun je ervoor zorgen dat het huis al warm is als je opstaat of thuiskomt, en dat de cv vanzelf uitgaat voor je gaat slapen of de deur uitgaat. Je hoeft nergens meer aan te denken, behalve als je iets anders doet dan normaal. Dan schakel je de automatische instelling uit en gebruik je de thermostaat handmatig. Vaak kun je de tijden per dag programmeren, zodat je voor het weekend andere tijden kunt instellen dan voor werkdagen. Bedenk van tevoren wat jouw patroon is en stem de instelling daarop af.

Thermostaatknoppen voor andere kamers

Met thermostaatknoppen kun je de temperatuur per kamer regelen. Dat is bijvoorbeeld handig voor een dichte keuken, badkamer, werkkamer en slaapkamer. Thermostaatknoppen worden ook wel radiatorkranen genoemd. Ze kosten € 30 meer dan standaardknoppen, maar dat verdien je snel terug doordat je gas bespaart. Lees meer op Klokthermostaat en radiatorkranen.

Slimme thermostaat

Slimme thermostaten kunnen je nóg beter helpen om je huis te verwarmen zonder verspilling. Ze zetten bijvoorbeeld de verwarming laag als ze merken dat er al een tijdje niemand in de kamer is. Lees meer op Slimme thermostaat.

6 vragen over verwarmen

Weekendje weg of vakantie

Ben je een paar dagen of langer weg? Zet je thermostaat dan op 10 graden en zet de radiatorknoppen in alle ruimtes open. Laat deuren in je huis open zodat de temperatuur in huis gelijk wordt. Als je een ventilatie-unit hebt, zet die dan op de laagste stand.

Staat bij je combiketel de comfortstand voor warm water aan? In deze stand houdt de ketel steeds een klein beetje water warm. Zet de comfortstand tijdens de vakantie uit. Hoe je dat doe, lees je in de handleiding van de ketel.

Heb je nog een gaskachel of oude ketel met waakvlam? Doe dan buiten het stookseizoen de waakvlam uit. Dat bespaart jaarlijks ongeveer 30 m3 gas. Dat is 45 euro (gasprijs 1,45 euro). Moderne cv-ketels hebben geen waakvlam meer, maar een elektronische ontsteking.

4 extra maatregelen om te besparen

 1. 01

  Staan de radiatoren tegen de buitenmuur of voor het raam? Met radiatorfolie ontsnapt er minder warmte naar buiten.

 2. 02

  Met radiatorventilatoren warmt de kamer sneller op. Daarmee bespaar je gas.

 3. 03

  Cv-leidingen die door een onverwarmde ruimte lopen (bijvoorbeeld de kruipruimte) kan je makkelijk isoleren met een kant-en-klare buis die je om de leiding heen schuift. Dat scheelt weer een paar kuub gas per jaar.

 4. 04

  Verlaag de temperatuur van de cv-ketel als het kan naar 50 of 60 graden. De ketel werkt daardoor zuiniger. Wil je dit uitproberen, doe dan mee aan de Verwarmingstest. Let op: zet de temperatuur van het kraanwater niet lager dan 60 graden in verband met de kans op legionella.

Radiatorfolie tegen warmteverlies

Heb je radiatoren tegen een buitenmuur die niet is geïsoleerd? Plak dan radiatorfolie achter die radiatoren. Er ontsnapt dan veel minder warmte naar buiten via de buitenmuur, waardoor je minder gas verbruikt. Nog beter is trouwens om de buitenmuur te isoleren.

Per vierkante meter radiatorfolie voor een ongeïsoleerde steensmuur levert dit jaarlijks 11 kuub gasbesparing op, dat is 16 euro (gasprijs 1,45 euro). Staat de radiator voor een glazen pui of raam? Dan is de besparing nog veel groter: bij enkel glas 50 kuub gas per m2 folie (75 euro), bij dubbel glas 25 kuub (36 euro). Radiatorfolie voor een geïsoleerde muur maakt minder verschil:

Plaats radiatorfolie Besparing gas per jaar (m3) per m2 radiatorfolie Besparing per jaar bij gasprijs van 1,45 euro/m3 per m2 radiatorfolie
Radiatorfolie achter de radiator voor een ongeïsoleerde steensmuur 11 m3 € 16
Radiatorfolie achter de radiator voor een ongeïsoleerde spouwmuur 7 m3 € 10
Radiatorfolie achter de radiator voor een geïsoleerde smuur 1 m3 € 1,45
Radiatorfolie achter een radiator voor enkelglas  50 m3 € 75
Radiatorfolie achter een radiator voor dubbel glas 25 m3 € 36

 

Er zijn verschillende soorten radiatorfolie: folie die je met tape tegen de muur plakt (knip de folie iets kleiner dan de radiator, anders zie je hem zitten), en folie die je met magneetjes of tape op de achterkant van de radiator bevestigt (je ziet de folie dan helemaal niet). Volg de instructies die bij de folie horen.

Zo breng je radiatorfolie aan

1. Meet de hoogte van de radiator op

2. Meet de breedte van de radiator op

3. Knip de folie op maat af.

4. Bevestig de folie tussen de radiator en buitenmuur, met de reflecterende kant naar de radiator toe

Radiatorventilator bespaart energie

Een radiator ventilator is een simpel apparaatje dat je onder de radiator vastmaakt. De ventilatoren gaan draaien als de radiator warm wordt. Dit zorgt ervoor dat de radiator meer warmte afgeeft aan de kamer. De cv-ketel kan hierdoor zuiniger werken, waardoor je minder gas Hoeveel gas je precies bespaart hangt van de situatie in jouw huis af.

Met een radiatorventilator geeft een radiator zo'n 20 procent meer warmte af!

Doordat de radiator meer warmte afgeeft aan de kamer, is het water dat teruggaat naar de cv-ketel kouder. Als de retourtemperatuur lager is dan 57 graden, werkt de hr-ketel zuiniger. Dit heeft te maken met condensatie in de ketel: daarbij komt warmte vrij. En die wordt weer gebruikt om het verwarmingswater op te warmen. Daardoor heb je minder gas nodig. Hoe lager de temperatuur van het water dat terugkomt in de ketel, hoe zuiniger de hr-ketel werkt.

Vrouw bevestigt radiatorventilator onder de verwarming
Radiatorventilator die je onder de verwarming klikt

Hoe werkt het en wat kost het?

Een radiatorventilator is een smalle, platte plaat met kleine ventilatoren die je aan de onderkant van de radiator vastmaakt. Als de verwarming gaat branden, gaan de ventilatoren draaien. Daardoor verspreidt de warme lucht zich sneller en is de kamer eerder warm. Als de radiator afkoelt, stoppen de ventilatoren met draaien. Je sluit het apparaat aan op het stopcontact, maar het verbruikt weinig stroom (maar een paar kilowattuur per jaar). Ze werken ook met een convector (of in een convectorput).

Er zijn verschillende soorten: sommige apparaatjes leg je bovenop de radiator of convector, andere bevestig je met magneten aan de onderkant. Per stuk kosten ze tussen de € 37 en € 330, afhankelijk van het type en de grootte. Van sommige heb je er meer dan één per radiator nodig. De duurdere zijn op lengte van de radiator te bestellen. Ook goed om te weten: de ventilator maakt wat geluid, wat sommige mensen storend vinden. Je hoort dit geluid alleen als de radiator warm is. Ben je gevoelig voor geluid, probeer er dan eerst één uit.

 • Heb je een werkkamer of hobbykamer die niet of heel langzaam warm wordt? Met een radiatorventilator gaat dat beter.

 • Probeer of je de temperatuur van de cv-ketel op 50 graden kunt zetten. De cv-ketel werkt dan nóg zuiniger. Door de ventilatoren geven de radiatoren meer warmte af en wordt het in de meeste huizen toch lekker warm.

Ook handig met een warmtepomp

Radiatorventilatoren zijn zeker een goed idee als je een warmtepomp hebt en gewone radiatoren. De ventilatoren vergroten de warmte-afgifte van de radiatoren, waardoor de warmtepomp een stuk zuiniger werkt. Dat kan flink schelen in het stroomverbruik van de warmtepomp. En dankzij de radiatorventilatoren wordt het toch aangenaam warm in de kamer. Lees meer op lage temperatuur verwarming.

Maak de radiatoren regelmatig stofvrij, ook tussen de platen. De warmte kan zich beter verspreiden en je hebt minder rondzwevend stof in huis.

Verwarmingsleiding isoleren

CV-leidingen die door onverwarmde ruimtes lopen (zoals de kruipruimte en de zolder), verliezen warmte. Buisisolatie met 20 millimeter dik kunststofschuim bespaart op jaarbasis 3 m3 gas per meter verwarmingsleiding die je isoleert. Er zijn kant en klare buizen van kunststofschuim te koop die je makkelijk om de leiding schuift. Ze zijn er voor verschillende leidingdiktes. Kies een buis die goed om de leidingen sluit en kies de dikste laag schuim die er is. De buizen kosten ongeveer 1 euro per meter en je bespaart per meter jaarlijks 4 euro.

In verwarmde ruimtes hoef je de CV-buizen niet te isoleren, omdat die de ruimte gewoon mee verwarmen.

Isoleer niet de drinkwaterleidingen, om risico op Legionella te voorkomen. Meer daarover op Drinkwater.

Beste tip: isoleren!

Met zuinig verwarmen kun je in een slecht geïsoleerd huis veel gas besparen. Maar je bespaart nog méér met goede isolatie. Het kan bovendien lastig zijn om de bespaartips vol te houden. Met slechte isolatie heb je namelijk meer last van temperatuurschommelingen, tocht en vochtproblemen. In zulke huizen zijn bewoners geneigd de thermostaat juist hoger te zetten in plaats van lager. Isolatie is dus een voorwaarde om comfortabel en energiezuinig te kunnen verwarmen. Lees verder op Isoleren en besparen.

Doe mee met de Verwarmingstest

Hoe goed is jouw huis al geïsoleerd? Wil jij weten of jouw huis al klaar is voor een warmtepomp? Je ontdekt het in de Verwarmingstest. Hierin zet je cv-ketel op 50 graden. Blijft het warm of wordt het bibberen? Meld je nu alvast aan voor komend stookseizoen! Meer weten en meedoen

Besparing per woningtype

Wat kun je besparen in een woning waarin je nog geen enkele tip toepast? We zetten het op een rij voor 3 woningtypes met een verschillende mate van isolatie (van geen tot goed). We gaan ervan uit dat je de benedenverdieping continu verwarmt, en de bovenverdieping af en toe. Ontdek wat je kunt

Milieu Centraal rekent voor de lange termijn met een gasprijs van 1,45 euro per kuub (m3) gas. Dit is de gemiddelde prijs die verwacht wordt voor de jaren 2025-2040. We rekenen hiermee omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. De gemiddelde gasprijs van dit moment (januari 2024) is toevallig hetzelfde. Maar de uiteindelijke besparing dit jaar hangt natuurlijk af van jouw gasprijs.

Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.