Douche wtw

Vrouw lachend onder de douche
Met een douche-wtw gebruik je de warmte van het wegstromende douchewater om het koude douchewater alvast op te warmen. Daardoor verbruik je zo'n 40 tot 50 procent minder gas of stroom voor het douchen. Er zijn verschillende systemen. Voor de meeste douche-wtw's is een kleine verbouwing nodig. Maar er is ook een systeem dat je eenvoudig los in de douche kan plaatsen, zonder verbouwing.

De douche-wtw draagt de warmte over via een warmtewisselaar (wtw staat voor warmteterugwinning). Het wegstromende water wordt dus niet gemengd met het 'verse' water: het stroomt langs elkaar heen. Daardoor wordt het koude water alvast opgewarmd en is er minder gas of elektriciteit nodig om het verder op temperatuur te brengen. En dat maakt de klimaatimpact van douchen een stuk kleiner.

De warmtewisselaar kan op verschillende plekken ingebouwd worden: in de afvoerpijp, in de muur naast de douche, in de douchebak of in goot van de inloopdouche. Of je legt hem los op de vloer van de douchebak of inloopdouche. Wat voor jou het meest geschikt is, hangt af van jouw situatie.

Tips voor een douche-wtw

  1. 01

    Ga je de badkamer verbouwen of koop je een nieuwbouwhuis? Dat is hét moment om een douche-wtw in de afvoerpijp, muur, douchebak of douchegoot te laten installeren. Voor de installatie is een (kleine) verbouwing nodig.

  2. 02

    Voor een losse douche-wtw is geen verbouwing nodig. Een handige doe-het-zelver kan hem zelf plaatsen en aan de mengkraan koppelen.

  3. 03

    Vraag een offerte bij een installateur van Techniek Nederland met ervaring in douche-wtw.

Wat is een douche-wtw?

Wtw staat voor warmteterugwinning. De warmtewisselaar haalt warmte uit wegstromend douchewater, en gebruikt die om koud leidingwater voor te verwarmen. Daardoor is er minder energie nodig om het water verder op te warmen naar de douchetemperatuur. Het voorverwarmde water gaat naar de mengkraan van de douche en/of naar de cv-ketel, boiler of warmtepomp.

Warmtewisselaar draagt warmte over

De warmtewinning gebeurt met een warmtewisselaar. Warm en koud water stromen door de warmte-terugwin unit, gescheiden van elkaar en in tegengestelde richting. Het koude water stroomt dus langs het warme water en kan daarvan veel warmte opnemen. De warmtewisselaar is zo gemaakt dat het wegstromende water niet mengt met het vers aangevoerde water.

Gasverbruik douchen halveren

Door de douche-wtw verbruik je minder gas of elektriciteit voor het douchen. De hr-ketel, warmtepomp of elektrische boiler hoeft immers minder hard te werken als het water al een beetje op temperatuur is. Dat is goed voor je energierekening en voor het klimaat.

Het duurt even voordat de warmtewisselaar en de leidingen zijn opgewarmd en het apparaat zijn volledige rendement heeft. Maar bij een gemiddelde douchebeurt van bijna 7,5 minuut kun je zo'n 40 tot 50 procent besparen op gas of stroom voor het douchen. Een warmtewisselaar in de afvoerpijp of muur (verticale douche-wtw) heeft een wat hoger rendement dan een warmtewisselaar in de douchegoot, douchebak of los systeem (horizontale douche-wtw).

Weinig milieuvervuiling van materialen

Een douche-wtw gaat 30 jaar mee. De materialen (hoofdzakelijk metaal) zijn goed recyclebaar. De milieubelasting daarvan is zeer klein (en minimaal vergeleken met de milieuwinst).

Wist je dat Als je ongeveer 7,5 minuut doucht, bespaar je met een douche-wtw zo'n 40 tot 50 procent op je gas- of stroomverbruik voor het douchen.

Soorten douche-wtw

Er zijn verschillende soorten douche-wtw. De douchepijp-wtw zorgt voor de hoogste energiebesparing en is van de inbouwsystemen het goedkoopst (vanaf € 800). Bekijk de tabellen met kosten en besparing.

Douchepijp-wtw: verticaal

Als de badkamer op een verdieping ligt (dus niet op de begane grond), kan je een douchepijp-wtw nemen. Dat is een ca. 2 meter lange dubbelwandige buis met een koperen binnenpijp, die in de plaats van de gewone afvoerbuis komt. Hij moet zo dicht mogelijk in de buurt van de douche worden geplaatst. Het douchewater stroomt door de binnenste buis omlaag, het schone aanvoerwater stroomt in de buitenste buis omhoog. Voor het plaatsen van de buis is een kleine verbouwing nodig (de afvoerbuis zit namelijk niet recht onder het doucheputje, maar in of langs de muur van de verdieping eronder).

Douche-wtw met opvoerpomp: verticaal

Een alternatief is een verticale douche-wtw met opvoerpomp die in de muur naast de douche wordt ingebouwd. Hij werkt bijna hetzelfde als een douchepijp-wtw, behalve dat een pomp het afvoerwater eerst omhoog pompt. Het rendement is bijna net zo hoog als van een douchepijp-wtw. De pomp verbruikt wel wat stroom, maar dat is verwaarloosbaar vergeleken met de energie die je bespaart. 

Douchegoot- of douchebak-wtw: horizontaal

Zit de douche op de begane grond of woon je in een appartement? Dan is een verticale douchepijp-wtw niet mogelijk (behalve de variant met een opvoerpomp, die kan wel). Je kunt dan een horizontale douche-wtw nemen die is ingebouwd in de douchegoot of douchebak. Het handigste moment hiervoor is als je de badkamer verbouwt.

Losse douche-wtw

Voor bestaande douches is er een 'losse' douche-wtw. Die kan je zonder verbouwing plaatsen. Het is een vlakke plaat die je op de douchevloer legt en aansluit op de mengkraan van de douche. Tijdens het douchen sta je dus op de plaat. 

Kosten douche-wtw

Soort douche-wtw Kosten
Douchepijp-wtw € 800
Douche-wtw met opvoerpomp (verticaal) prijs niet bekend
Douchebak-wtw € 2.000
Douchegoot-wtw € 2.600
Losse douche-wtw € 600

Besparing douche-wtw

Door de douche-wtw heb je minder gas of stroom nodig om het douchewater op temperatuur te brengen. Resultaat: een lagere energierekening! De besparing hieronder geldt voor een huishouden van 3 personen en 7,5 minuten per douchebeurt.

Besparing douche-wtw met hr-ketel

Soort douche-wtw Besparing gas per jaar Besparing per jaar bij gasprijs 1,45 euro/m3
Douchepijp-wtw (verticaal) 65 m3 € 100
Douche-wtw met opvoerpomp (verticaal) 65 m3 € 100
Douchegoot- of douchebak wtw (horizontaal) 50 m3 € 75
Losse douche-wtw 45 m3 € 65

Inbouw-wtw: de kosten zijn inclusief montage, als je de badkamer toch al verbouwt.

Losse douche-wtw: kosten voor een wtw die je zelf plaatst.

Milieu Centraal rekent voor de jaren 2025-2040 met een gasprijs van 1,45 euro per kuub (m3) gas, en 25 cent voor een kilowattuur stroom. Dit is de gemiddelde gas- en stroomprijs die voor deze jaren wordt verwacht. Dit doen we omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. Op dit moment (januari 2024) is de gasprijs toevallig hetzelfde, maar de stroomprijs is hoger: 37 cent. Daarom rekenen we in de tabellen ook uit wat in 2024 de besparing wordt met deze hogere stroomprijs. Maar de uiteindelijke besparing dit jaar hangt natuurlijk af van jouw gas- en stroomprijs.

Zie ook: Energieprijzen voor besparingen.

De besparing geldt bij aansluiting van de voorverwarmde waterleiding op zowel de douchemengkraan, als op de hr-ketel (als het op een van beide is, is de besparing lager).

Nog meer besparen!

Douch je gemiddeld veel langer dan 7,5 minuten, of heb je een groot gezin met veel lange douchers? Dan is de besparing nog hoger. Ook met een regendouche bespaar je meer.

Bij verbouwing of nieuwbouwhuis

Het ideale moment om een douche-wtw aan te leggen, is als je de badkamer gaat verbouwen of als je een nieuwbouwhuis koopt. Een losse douche-wtw kan je ook zonder verbouwing plaatsen. Het rendement van een losse wtw is wel iets lager.

Woon je in een huurwoning? Dan kan je misschien met de verhuurder overleggen of je een losse wtw in de douche mag installeren.

Mengkraan, onderhoud en bad

Met een douche-wtw is een thermostatische mengkraan handig: die zorgt er automatisch voor dat het douchewater een constante temperatuur heeft (bijvoorbeeld 38 graden). Met aparte knoppen voor warm en koud water kan het ook, maar dan ben je de eerste minuten steeds bezig om de temperatuur bij te stellen (de douche-wtw warmt namelijk langzaam op waardoor het water steeds warmer wordt).

Onderhoud: gebruik geen schuurmiddelen

Een douche-wtw heeft geen technisch onderhoud nodig. Schoonmaken doe je zoals je gewend bent, al kan af en toe doorspoelen met een reinigingsmiddel nodig zijn: informeer hiervoor bij de fabrikant.

Gebruik nooit schuurmiddelen om de douche schoon te maken. Dit zijn middelen met kalkdeeltjes (kalk suspensies) en die koeken aan op de wand van de warmtewisselaar.

Geen wtw op wastafel of bad

Een warmte-terugwin unit (wtw) op de afvoer van een wastafel is niet zinvol. De warmwaterkraan staat daar meestal korter open dan de wtw kan opwarmen.

Bad nemen en wtw: verkeerde timing

Als je een bad neemt, heeft een douche-wtw geen zin. Om warmte terug te winnen moet je immers tegelijkertijd warm water afvoeren en aanvoeren. Met de warmte uit het weglopende water wordt het verse water voorverwarmd. Maar als je een bad neemt, laat je eerst het bad helemaal vollopen, en pas als je klaar bent weer leeglopen.

Uitzondering: Gebruik je jouw badkuip om in te douchen? Dan heeft een wtw wél zin.

Meer informatie

Vind installateurs die zijn aangesloten bij Techniek Nederland.