Subsidie warmtepomp

Buitenunit van een warmtepomp. Op de achtergrond loopt een man met een gieter.

Een warmtepomp in jouw huis?

Handige keuzehulp Ontdek welke warmtepomp bij de isolatie van jouw woning past: een hybride of volledig elektrische. En ook welk type bij jouw huis past: bijvoorbeeld een warmtepomp met buitenunit of bodembron, of een monoblock waarbij alles in één apparaat zit.
Je kunt subsidie krijgen als je een warmtepomp koopt. Let wel op het energielabel: je krijgt alleen subsidie voor een warmtepomp met energielabel A++ of hoger. Met de subsidie wordt een warmtepomp nog aantrekkelijker. Ontdek hoe hoog de ISDE warmtepompsubsidie is en wat de voorwaarden zijn.

De hoogte van de subsidie hangt af van het soort warmtepomp en het vermogen. Om een indruk te geven, laten we hier de bedragen zien voor 3 verschillende warmtepompen met een vermogen dat voor veel huizen geschikt is.

 • Voor een hybride warmtepomp met buitenunit met een vermogen van 4 kW en energielabel A++ krijg je € 2.550. 
 • Voor een volledige warmtepomp met buitenunit met een vermogen van 8 kW en energielabel A++ is het subsidiebedrag € 3.150. 
 • Voor een bodemwarmtepomp met een vermogen van 6 kW en energielabel A++ is de subsidie € 4.425.
 • Er is ook subsidie voor ventilatiewarmtepompen, warmtepompboilers en pvt-panelen.
 • Het precieze subsidiebedrag hangt af van het vermogen en energielabel. 
 • Voor een warmtepomp met energielabel A+++ krijg je in 2024 € 225 extra.
 • De precieze bedragen per apparaat vind je in de meldcodelijst op rvo.nl.

Vanaf 2024 krijg je geen subsidie meer voor warmtepompen met energielabel A+ of lager. Er is een overgangsregel als je de warmtepomp in 2023 hebt gekocht, maar hij pas in 2024 wordt geplaatst: dan krijg je de subsidie nog wel. Lees meer over de wijzigingen op de website van RVO. Let op: de wijzigingen gelden niet voor warmtepompboilers.

Goed om te weten: als je de warmtepomp combineert met een isolatiemaatregel, krijg je de hogere subsidie voor de isolatiemaatregel. Bekijk de voorwaarden voor de isolatiesubsidie.

Voorwaarden subsidie warmtepomp

 1. 01

  De warmtepomp (merk en type) staat in de Meldcodelijst warmtepompen van RVO. 

 2. 02

  De warmtepomp is nieuw (dus niet tweedehands) en geïnstalleerd door een bedrijf (je hebt hem dus niet zelf aangesloten).

 3. 03

  De warmtepomp staat in een huis in Nederland waarvan je eigenaar bent en waarin je zelf woont (of gaat wonen). Het is geen nieuwbouwhuis: de omgevingsvergunning voor het huis is aangevraagd vóór 1 juli 2018.

 4. 04

  De factuur en het betaalbewijs staan op jouw naam. Je kan de subsidie dus pas aanvragen nadat je betaald hebt.

 5. 05

  Je vraagt de subsidie binnen 24 maanden na de installatiedatum aan. 

 6. 06

  Laat je binnen 24 maanden ook een isolatiemaatregel uitvoeren? Dan kan je daarvoor het hogere bedrag van de isolatiesubsidie krijgen. Lees meer op Subsidie voor isolatie.

 7. 07

  Vanaf 2024 krijg je alleen nog subsidie voor een warmtepomp met energielabel A++ of hoger. Er is een overgangsregel als je de warmtepomp (met een lager energielabel) in 2023 hebt gekocht, maar hij pas in 2024 wordt geplaatst.

 8. 08

  Je kan de subsidie aanvragen op rvo.nl. Daar staat ook een handig stappenplan. Je hebt een DigiD nodig.

 9. 09

  Ga voor de officiële voorwaarden naar www.rvo.nl. Die voorwaarden zijn geldig.

Milieu Centraal noemt op deze pagina alleen de belangrijkste voorwaarden en probeert die zo actueel mogelijk te houden. Maar soms verandert er iets; je kunt hier dus geen rechten aan ontlenen. Check altijd de volledige en meest actuele voorwaarden op de website van RVO.

Doe mee met de Verwarmingstest

Hoe goed is jouw huis al geïsoleerd? Wil jij weten of jouw huis al klaar is voor een warmtepomp? Zet de cv-ketel komende winter op 50 graden en ontdek: blijft het warm in huis, of wordt het bibberen? Meer weten en meedoen
Wist je dat Met een warmtepomp bespaar je 25 tot 55 procent op je CO2-uitstoot voor verwarming en warm water.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp zorgt op een milieuvriendelijke manier voor verwarming en warm water. Warmtepompen gebruiken warmte uit de lucht, grond of water en maken daar een bruikbare temperatuur van. Een hybride warmtepomp combineer je met een hr-ketel op gas. Bij een volledig elektrische warmtepomp heb je geen hr-ketel meer nodig. Heeft jouw huis een mechanisch ventilatiesysteem? Dan is een ventilatiewarmtepomp misschien een goede keuze.

Milieu Centraal heeft alles over warmtepompen overzichtelijk op een rij gezet. Bijvoorbeeld:

 • Wat kost een warmtepomp en wat bespaar je ermee?
 • Is jouw huis al geschikt voor een warmtepomp, of moet je eerst nog wat aan de isolatie doen?
 • Hoe werkt verwarmen met een lage temperatuur, en zijn jouw radiatoren al geschikt?
 • Hoe ziet een warmtepomp eruit en hoe zit het met geluid?

Lees meer over de voordelen, kosten en besparingen op Warmtepomp: duurzaam elektrisch verwarmen. Of bekijk het overzicht van verschillende soorten warmtepompen op Welke warmtepompen zijn er?

Verbeter je huis

Is jouw huis al klaar voor een warmtepomp? Bekijk wat jij nog kunt doen om je huis te verbeteren. Doe de check

Meer subsidies en leningen

Wist je dat je ook subsidie kan krijgen voor isolatie of een zonneboiler? Lees meer over de isolatiesubsidie en de subsidie zonneboiler. Of check welke gunstige leningen er zijn.

Subsidies en leningen

Welke subsidies en leningen voor energiebesparing zijn er in jouw woonplaats? Bekijk het overzicht. Check de subsidiewijzer