Ventilatie in huis

Een vrouw zet het ventilatierooster in de keuken open.
Goede ventilatie is belangrijk voor je gezondheid. In een goed geventileerd huis heb je minder last van schimmel, is de lucht schoner en heb je minder warmteverlies, kou en tocht. Hoe zorg je voor slimme en goede ventilatie? Milieu Centraal geeft je alle informatie die je nodig hebt.

Ventilatiecheck

Advies op maat Hoe goed is de ventilatie in jouw huis? Ontdek het en krijg tips hoe je het systeem kan verbeteren.

Ventileren in het kort

Aanvoer van frisse en verse lucht in huis is belangrijk. Het zorgt ervoor dat vochtige lucht het huis uit kan, waardoor je minder last hebt van schimmel en vochtplekken. En met goede ventilatie is de lucht in huis veel schoner en gezonder. Ventileren is dus nodig voor je gezondheid. Verse lucht moet wel opgewarmd worden. Dat kost energie. Milieu Centraal laat zien hoe je slim én toch energiezuinig kan ventileren. Bijvoorbeeld met roosters die op de winddruk reageren, of met een ventilatie-unit in de woonkamer die de koude lucht alvast voorverwarmt met de warme lucht die naar buiten gaat.

Er zijn verschillende manieren om te ventileren. De meeste oudere huizen hebben natuurlijke ventilatie: dat gaat via roosters, klepraampjes of naden en kieren. Deze ventilatie kan je vaak een stuk beter én energiezuiniger maken. Vanaf midden jaren 70 zijn huizen gebouwd met mechanische ventilatie. Zulke huizen hebben afzuigpunten (ventielen) in de badkamer, keuken of wc. In de meeste nieuwe woningen zit balansventilatie. Dat is mechanische ventilatie waarbij de ventilator lucht niet alleen afvoert, maar ook aanvoert. Vaak wordt de inkomende lucht al voorverwarmd door de uitgaande lucht: dat noemen we warmte terugwinning (wtw).

Ventileren is iets anders dan luchten. Ventileren moet dag en nacht, het hele jaar door. En op sommige momenten moet je extra ventileren. Bijvoorbeeld als was hangt te drogen in huis, of als je aan het koken of douchen bent. Lees alles over ventileren en je gezondheid.