De voordelen van zonnepanelen

Zonnepanelen op jouw dak?

Advies op maat Hoeveel panelen passen er op jouw dak? Doe de zonnepanelencheck en ontdek welke voordelen zonnepanelen voor jou opleveren.
60 miljoen zonnepanelen gebruiken we al in Nederland. Ze liggen op meer dan 2 miljoen huizen, maar bijvoorbeeld ook op bedrijfspanden en geluidswallen. Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen op het dak, omdat het zo aantrekkelijk is. Milieu Centraal zet de voordelen op een rij.

Zonnepanelen zijn niet alleen aantrekkelijk voor je portemonnee, maar ook voor het klimaat. De panelen wekken immers elektriciteit op zonder CO2-uitstoot.

Wist je dat Met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks 1.000 kilo CO2

Zonnepanelen: goed voor je portemonnee

Met zonnepanelen kun je honderden euro’s besparen op je energierekening. Een rekenvoorbeeld: een set van 10 zonnepanelen produceert jaarlijks 3.500 kWh. Bij het energiebedrijf zou je daar dit jaar zo’n € 1.300 voor Door het zelf op te wekken, spaar je dit bedrag dus uit! 

Zo’n set van 10 panelen kost ongeveer € 5.000 (prijs december 2023). Dat is inclusief installatie en omvormer. Deze 10 panelen heb je na 5 jaar . Gemiddeld gaan zonnepanelen 25 jaar mee, dus de overige 20 jaar wek je gratis stroom op.

Op Kosten en opbrengst zonnepanelen vind je berekeningen voor een set van 6, 10 of 18 panelen.

Berekend met een stroomprijs van 37 cent per kilowattuur.

We rekenen hier met 25 cent per kilowattuur. Dat is de gemiddelde stroomprijs die verwacht wordt voor de periode 2025 tot 2040.

Let op: bij de berekening gaan we ervan uit dat je kan blijven salderen. We houden hier geen rekening met de terugleverkosten die steeds meer energiebedrijven in rekening brengen. Als we dat wel zouden doen, wordt de terugverdientijd langer.

 • Het prijsverschil tussen leveranciers kan groot zijn. Het is dus verstandig om meerdere offertes te vragen.

 • De precieze terugverdientijd hangt niet alleen af van de prijs van je zonnepanelen, maar ook van de stroomprijs en de ontwikkelingen rond salderen en een terugleverheffing. Op Salderingsregeling voor zonnepanelen vind je meer informatie en een rekenvoorbeeld.

Wist je dat De winst van 10 zonnepanelen kun je vergelijken met tot wel 8% rente op een spaarrekening.

Salderen: vergoeding voor stroom die je aan het net levert

De stroom die je opwekt, maar niet meteen zelf gebruikt, lever je aan het elektriciteitsnet. Daar krijg je geld voor. Het tarief dat je krijgt is net zo hoog als het tarief dat je betaalt aan het energiebedrijf, inclusief de belastingen. Anders gezegd: je mag de stroom die je aan het net levert verrekenen met de stroom die je van het net afneemt. Er waren plannen om deze salderingsregeling af te bouwen, maar dat gaat niet door. 

Zonnepanelen goed voor klimaat

Bij het opwekken van zonnestroom komen geen milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrij. Met een set van 10 zonnepanelen op je dak bespaar je 1.200 kilo CO2 per jaar. Daar staat tegenover dat de productie van de panelen ook voor CO2-uitstoot zorgt. Voor de productie is namelijk energie nodig, en die komt meestal uit fossiele brandstoffen (bijvoorbeeld aardgas of steenkool). Als je die 'productie-CO2' verdeelt over 25 jaar (zolang gaan zonnepanelen mee), kost dat 200 kilo CO2 per jaar. Netto is de CO2-besparing dus 1.000 kilo per jaar.

4 Redenen om zonnepanelen te kopen

 1. 01

  Zonnepanelen kopen is aantrekkelijk, je hebt er 25 jaar profijt van. In die tijd heb je de panelen ruimschoots terugverdiend. Ga je verhuizen? Een huis met zonnepanelen levert meer op. Lees meer over de prijs en opbrengst van zonnepanelen.

 2. 02

  Door zelf stroom op te wekken, word je zelf een klein energiebedrijfje. Daardoor ben je minder afhankelijk van het energiebedrijf en van import van energie uit andere delen van de wereld.

 3. 03

  Over het algemeen liggen zonnepanelen binnen een dag op je dak. En het werk vindt vooral buiten plaats. Lekker overzichtelijk en weinig rommel in huis dus!

 4. 04

  Zonlicht raakt nooit op, dus je kan eindeloos zonnestroom blijven opwekken. En zelfs als er wolken voor de zon schuiven, wekken zonnepanelen gewoon stroom op.

Ontdekken wat zonnepanelen opleveren

Goed idee! De Zonnepaneelcheck geeft je snel inzicht in de voordelen van zonnepanelen op jouw dak. Je beantwoordt een aantal vragen en ontdekt hoeveel panelen er op je dak passen en wat ze kosten en opleveren. 

Doe de check

Totaal aantal panelen stijgt

De laatste jaren stijgt het aantal geïnstalleerde zonnepanelen op huizen en bedrijven flink. In 2013 lag er 650 MW aan zonnepanelen (zo'n 3 miljoen panelen), eind 2022 was dit meer dan 30 keer zo veel: bijna 20.000 MW (60 miljoen panelen, schatting van Milieu Centraal op basis van gegevens van onder andere CBS). Het vermogen per paneel stijgt ook, daarom is het aantal zonnepanelen minder hard gestegen dan het geïnstalleerde vermogen.

Toekomst van zonnepanelen

Het beschikbare dakoppervlak voor zonnepanelen in Nederland is meer dan 400 vierkante kilometer. Dit is voor de komende decennia ruim voldoende om zonnepanelen op daken te kunnen blijven plaatsen. Er zullen ook steeds meer zonnepanelen komen op andere locaties, bijvoorbeeld op geluidswallen, oude vuilstortplaatsen en braakliggende terreinen.