Zonnepanelen onderhouden, vervangen of wegdoen

Als zonnepanelen eenmaal op je dak liggen, hoef je weinig te doen aan onderhoud. Milieu Centraal adviseert wel om regelmatig de opbrengst van je panelen te checken: soms loopt die sneller terug dan verwacht.

Zonnepanelen die plat liggen moet je af en toe schoonmaken. Maar wat doe je als je verhuist of als de zonnepanelen aan vervanging toe zijn?

Check regelmatig de opbrengst

Zonnepanelen gaan zo’n 25 jaar mee. In de loop van de tijd neemt de opbrengst van zonnepanelen iets af. Leveranciers garanderen meestal dat de zonnepanelen na 25 jaar nog 80 procent van hun oorspronkelijke vermogen leveren.

Check wel regelmatig of de stroomopbrengst niet sneller of plotseling terugloopt. Neemt de stroomopbrengst af met meer dan 10 procent? Laat dan je zonnepanelen en de omvormer nakijken. Veel voorkomende oorzaken van minder opbrengst zijn een slechter wordende omvormer of vieze panelen.

Er bestaan ook apps en websites die de prestaties van je zonnepanelen laten zien. De omvormer verstuurt dan de gegevens, meestal via je wifi-netwerk. Let wel op: het wachtwoord van de omvormer ingesteld door de fabriek, is voor alle omvormers hetzelfde. Pas dus zelf het wachtwoord van je omvormer aan!

Omvormer

De gemiddelde levensduur van een omvormer is 12 jaar. Soms gaat hij eerder achteruit en leveren je panelen minder stroom op. Aan het groene lichtje op de omvormer kun je zien dat deze actief is. Maar het is verstandig om ook regelmatig naar je meterstanden te kijken en ze te vergelijken met de verwachte opbrengst. Inmiddels kun je bij veel omvormers ook metingen bijhouden via internet. Of je kunt een energieverbruiksmanager gebruiken om de opbrengst van jouw panelen bij te houden.

De kosten voor het vervangen van de omvormer hangen af van het aantal zonnepanelen. Reken bij een set van 10 panelen op zo'n € 1.200.

Tips opbrengst panelen

  1. 01

    Maak de omvormer regelmatig stofvrij. Dan gaat hij langer mee.

  2. 02

    Let op: de opbrengst van zonnepanelen kan flink verschillen per maand. Op Hoe werken zonnepanelen zie je de verdeling per maand.

Schoonmaken meestal niet nodig

Als zonnepanelen onder een hoek van meer dan 20 graden liggen, spoelt de regen ze vanzelf schoon. Schoonmaken is dan in principe niet nodig, tenzij er hardnekkige vlekken op komen, bijvoorbeeld door vogelpoep of algengroei. Dan is een regenbui niet voldoende en kun je beter wel schoonmaken. Bij panelen die (bijna) plat liggen, is het ook aan te raden om ze minstens eens per jaar schoon te (laten) maken.

Verhuizing: meenemen of niet?

Als je gaat verhuizen is het meestal verstandig om je zonnepanelen te laten liggen. De waarde van je huis gaat hierdoor omhoog. Uit verschillende onderzoeken blijkt ook dat kopers een huis met zonnepanelen aantrekkelijker vinden dan een huis zonder. En dat ze bereid zijn om meer geld voor zo’n huis te betalen. Je hoeft de aankoop van zonnepanelen dus niet uit te stellen met een verhuizing in het vooruitzicht.

Het is wel mogelijk om je zonnepanelen mee te verhuizen, maar niet zo gebruikelijk. En er zit een risico aan: in de meeste gevallen vervalt de garantie op de panelen als je ze op een ander huis neerlegt. Bovendien kost het afbouwen en opnieuw installeren van een systeem veel geld als je dit door een installateur laat doen.

Restwaarde zonnepanelen

De waarde van zonnepanelen op het moment van verhuizing (de restwaarde) kun je op verschillende manieren bepalen. Je kunt bijvoorbeeld rekenen met een gelijke (lineaire) afschrijving van 6 procent per jaar. Stel je hebt voor € 2.400 euro aan zonnepanelen gekocht (exclusief installatie), dan verkoop je die na 10 jaar voor € 1.000 euro, of na 15 jaar voor € 240. Als de prijzen van nieuwe zonnepanelen harder zijn gedaald dan de restwaarde van de tweedehands zonnepanelen, dan moet daar uiteraard een correctie plaatsvinden. De verwachting is echter dat de prijs van zonnepanelen de komende tijd minder sterk zal dalen dan in de afgelopen jaren.

Koop je een huis waar al zonnepanelen op liggen en zit er nog garantie op de panelen? Dan is het verstandig om contact op te nemen met de partij die de garantie biedt, om jouw naam op het garantiebewijs te laten zetten. Ook moet je aan jouw netbeheerder en energiebedrijf doorgeven dat jij nu de eigenaar bent van zonnepanelen, zodat de geleverde stroom op jouw energierekening wordt verrekend.

Zonnepanelen wegdoen: inleveren

In Nederland is het verplicht om afgedankte zonnepanelen apart in te zamelen. Als je nieuwe zonnepanelen laat leggen, neemt de installateur de oude panelen mee. Recycling gebeurt door de Stichting OPEN.

Een los paneel kun je zelf naar de milieustraat van de gemeente brengen en inleveren als elektronica-afval. De gemeente zorgt dat het goed wordt gerecycled. Informatie en inleverpunten vind je op Wecycle.nl.

Het grootste deel van de materialen (bijvoorbeeld aluminium, glas, zilver, electronica) kan uit de oude panelen worden gehaald en opnieuw worden gebruikt. Het is nog niet mogelijk om van oude zonnepanelen nieuwe panelen te maken.

Op Duurzaamheid van zonnepanelen lees je meer over de recycling van zonnepanelen.