Muggen in huis
Tips tegen muggen
-
01
Verwijder stilstaande waterplasjes in en om huis en dek de regenton af: dit zijn beruchte muggenbroedplaatsen.
-
02
Zorg voor natuurlijke vijanden van muggen. Bijvoorbeeld door vleermuizen een plek te bieden in je omgeving en waterdieren te lokken naar je tuinvijver.
-
03
Hou muggen buiten met horren en van je lijf met een klamboe.
-
04
Muggen komen af op lichaamsgeur, niet op licht. Het licht uitdoen heeft dan ook weinig zin. Ook geluidssignalen en een ventilator werken niet tegen muggen. Over muggenlampen zijn de meningen verdeeld.
Alleen vrouwtjes steken
Wist je dat in Nederland 35 muggensoorten voorkomen? Daarvan bezorgt slechts een klein deel overlast in huis. Alleen de vrouwtjes steken: zij hebben het bloed nodig om hun eitjes te laten rijpen. Die eitjes leggen ze in stilstaand water, waar de larven ongestoord kunnen opgroeien. Als je overlast hebt van muggen, betekent dit vaak dat er vijvers of plassen in de buurt zijn. Maar ook een schotel met water in de tuin of dakgoot waar water in staat kan de boosdoener zijn.
Grote steekmug is niet Aziatisch
De gewone steekmug is de bekendste en hinderlijkste mug. De grote steekmug wordt wel verward met de Aziatische tijgermug, maar is niet exotisch en brengt geen ziekten over.
Waarom word jij altijd gestoken?
Muggen komen af op je adem (kooldioxide) en op de geurstoffen die jij afscheidt. Die stoffen verschillen per mens. Daardoor hebben sommige mensen meer last van muggen dan andere.
Misleid de mug
Een mug kan jou door je lichaamsgeur en de kooldioxide van je adem tot 30 meter afstand opsporen! Als ze vlakbij je lichaam is, schakelt ze over op warmtewaarneming om te weten wáár ze precies gaat steken. Misleiding is dan ook jouw belangrijkste wapen. Smeer je in met geuren die onaantrekkelijk zijn voor muggen. Houd er bij het gebruik van muggenwerende middelen rekening mee dat deze schadelijk kunnen zijn voor de natuur.
Muggenplaag voorkomen
Heb je erg veel last van muggen, zoek dan in de buurt naar stilstaand water. Dat kan je eigen tuinvijver of regenton zijn, maar ook een verstopte dakgoot of bloembak waar water in staat. Binnenshuis zijn soms laagjes water te vinden in afvoerputjes, kruipruimtes of bloembakken.
Verwijder de bron
Maatregelen zijn vrij eenvoudig: dek de regenton af, ontstop een verstopte dakgoot en verwijder laagjes water in huis en de tuin.
Natuurlijke vijanden
Om muggenplagen te voorkomen zijn natuurlijke vijanden je beste vrienden. Onderzoekers schatten dat een vleermuis gemiddeld zeker 1000 muggen per nacht eet. Vleermuizen zijn een beschermde diersoort in Nederland en je kunt ze helpen door ze een veilige plek te bieden. Door je omgeving vleermuisvriendelijker te maken voorkom je muggenplagen.
Heb je een vijver? Als je voldoende planten in je natuurlijke tuinvijver zet, trekt dat de vijanden van muggen(larven) aan, zoals kikkers, salamanders en libellenlarven. Ook vissen eten graag muggenlarven. Een balans tussen muggen en natuurlijk vijanden kan positief zijn. Door klimaatverandering en milieuvervuiling is er meer algengroei en verdwijnen verschillende planten en dieren. Muggenlarven helpen bij het filteren van algen uit het water en dienen als voedsel voor hun natuurlijke vijanden.
Ook zwaluwen en wespen zijn natuurlijke vijanden van de mug. Met een natuurlijke tuin lok je zoveel mogelijk bestrijders van de mug. Als je zorgt voor voldoende voedsel, schuilplekken en nestmogelijkheden, dan wordt je tuin vanzelf door ze ontdekt.
Muggen buitenhouden
Muggen houd je buiten met horren voor ramen en buitendeuren. De airco of ventilator aanzetten heeft geen zin. Muggen zouden niet van wind of kou houden, en bij een draaiende ventilator niet landen. Maar dat is onzin: een hongerige mug landt desnoods bij tegenwind. En of fel licht muggen tegenhoudt en UV-licht ze juist aantrekt, is onduidelijk. De ‘anti mosquito’ apps of apparaatjes die ultrasone geluiden uitzenden om muggen te weren, werken in ieder geval niet. Onderzoek laat zien dat kattenkruid wel een zekere muggenwerende werking heeft.
Klamboe over je bed
Komen de steekmuggen toch binnen, dan vergroot je de kans op een ongestoorde nachtrust als je een goede klamboe van fijn gaas over het bed hangt. Zo'n klamboe hoeft in Nederland niet geïmpregneerd te zijn: dat is alleen nodig in (tropische) gebieden waar muggen ziekten als malaria en dengue kunnen overbrengen.
Chemische bestrijding
Heb je alles geprobeerd, maar heb je nog steeds last van muggen? Dan kun je overwegen om chemische bestrijdingsmiddelen in te zetten. Vanwege de belasting voor het milieu raden wij het af, maar in het geval van een echte plaag is het soms de enige oplossing. Voor alle chemische bestrijdingsmiddelen geldt: gebruik ze alleen als het echt nodig is. Daarnaast is het belangrijk om de bijsluiter goed te lezen, zodat je weet wat de juiste dosering is en hoe je het middel gebruikt. Wees je ervan bewust dat de middelen schadelijk kunnen zijn voor het milieu als ze in de natuur terechtkomen. Gooi de middelen daarom altijd weg bij het chemisch afval.
Houd in het geval van gebruik van chemische middelen rekening met het volgende:
- Gebruik de middelen alleen binnenshuis en ga niet zwemmen als je een muggenwerend middel op je huid hebt. De middelen kunnen dan terechtkomen in buitenwater en dat is schadelijk voor de natuur. Spuit het middel niet op je handen, anders kan het via je handen in je mond terechtkomen. Voor kinderen geldt vaak een andere dosering dan voor volwassenen.
- Sprays mogen alleen binnenshuis gebruikt mogen worden waarbij ramen en deuren gesloten zijn. Buiten kunnen de sprays schade toebrengen aan de natuur. Spray niet langer dan geadviseerd in de bijsluiter en houd na gebruik de ruimte minstens 10 min gesloten.
-
Elektrische verdampers (vaak in stekkervorm) bevatten giftige stoffen. Vermijd daarom contact met deze verdampers. Gebruik ze niet buitenshuis, in kleine ruimtes, in baby-/kinderkamers en plaats ze ook niet in de keuken of bij de voedselvoorraad. Lees van tevoren goed de gebruiksaanwijzing door: er gelden vaak aangepaste adviezen voor het gebruik van verdampers in de buurt van baby’s, kinderen en huisdieren. Gebruik ze daarnaast niet langer dan aangegeven.
Anderen keken ook naar
Natuurlijke tuinvijver
Een natuurlijke tuinvijver heeft weinig onderhoud nodig, belast het milieu minimaal en is relatief goedkoop. Daarnaast biedt de vijver een prettige plek...
Spinnen
Spinnen zijn onmisbaar voor de natuur. Ook binnen zijn ze te vinden: ze komen in ieder huis voor en veroorzaken meestal geen overlast. Ze zijn juist heel...
Diervriendelijke tuin
Een tuin vol leven is niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook nuttig. Vogels, egels en allerlei insecten helpen je tuin gezond en vrij van plagen...