Milieuvriendelijke verpakking kiezen

Man in de supermarkt staat voor een wijnrek een keuze tussen twee wijnflessen te maken. Vaak staat er op verpakkingen of ze gerecycled zijn, kies altijd de duurzame optie!
Bier in blik of in een statiegeldflesje? Een papieren zakje voor je appels of toch liever plastic? Welke verpakking kies jij als je in de winkel staat?

Een product in de winkel kan in allerlei verpakkingen zitten. Sinaasappelsap kan bijvoorbeeld in een kartonnen pak, glazen fles of plastic fles zitten. Vraag jij je af welke verpakking het milieuvriendelijkst is? Helaas is dat niet goed te zeggen: er spelen heel veel factoren mee. Ook is er vaak niet voldoende informatie om een goede vergelijking te maken. Wel zijn er een aantal vuistregels in de afwegingen die je kunt maken.

We geven veel aandacht aan verpakkingen. Het is goed in gedachten te houden dat een verpakking gemiddeld 10% van de impact van een product is. Nog eens 15% bestaat uit voedselverspilling. Het grootste deel, 75% is de productie en transport van het product zelf. Bewust boodschappen doen en bedenken wat je wanneer consumeert is nog belangrijker dan de verpakking. Kies dus het product dat jij het liefste gebruikt in de juiste hoeveelheid en gooi de verpakking in de juiste bak.

Vuistregels voor een milieuvriendelijke keuze

Voor een paar verpakkingen en producten kan Milieu Centraal je meenemen in de afwegingen. Statiegeld wint van eenmalige verpakkingen en plastic wint vaak van glas, omdat het materiaal veel lichter is.