Gezinsvakantie met de trein

Een gezin loopt richting een rode trein in de Oostenrijkse bergen. Een gezinsvakantie met de trein is vaak makkelijk en goedkoop.
Reizen per trein typisch iets wat je doet als jongere met een rugzak of met z’n tweeën op stedentrip? Fout! Juist voor gezinnen en groepen is een treinreis leuk en vaak voordeliger, al vergt het een beetje extra planning en uitzoekwerk. Deze slimme tips helpen je op weg.

7 treintips voor gezinnen en groepen

 1. 01

  Reserveer: Wil je zeker weten dat je bij elkaar kan zitten, reserveer dan stoelen als dat mogelijk is. Voor veel langeafstands-, hogesnelheids- en nachttreinen is het verplicht.

 2. 02

  Geen stress: Uit-, over- en instappen duurt nou eenmaal langer met meer mensen of met kinderen, dus stel je daarop in en voorkom te krappe overstaptijden.

 3. 03

  Welterusten: Nachttreinen zijn bij uitstek geschikt voor gezinsvakanties; kinderen slapen meestal prima in een rijdende trein en zo bespaar je meteen een hotelovernachting.

 4. 04

  Privé: Koop voor de nachttrein tickets voor een complete couchette, of meerdere slaapcoupés met tussendeuren, zodat je met je gezin of groep je eigen privéruimte hebt.

 5. 05

  Vermaak: Zorg ervoor dat kinderen tijdens lange treinreizen genoeg te doen hebben; neem stripboeken, tekenspullen, speelgoed en/of spelletjes mee.

 6. 06

  Behapbaar: Maak de reisdagen niet te lang, zo voorkom je dat de kinderen gaan jengelen, en ga niet in een stiltecoupé zitten waar ze zich urenlang moeten inhouden.

 7. 07

  Avontuur: Kinderen van nu weten niet beter dan dat de (vlieg)reis een noodzakelijk kwaad is om op het vakantieadres te komen. Leer ze dat de trein leuk en avontuurlijk is.

Voordeeltickets voor gezinnen en groepen

In veel landen zijn voordeeltickets voor kinderen of groepen te krijgen. Bereid je dus goed voor; dat kan je veel geld schelen. Interrail biedt bijvoorbeeld veel landenpassen aan, waarmee je een bepaald aantal dagen voor een vaste prijs met de trein kunt reizen in dat land. Elke volwassene met zo'n pas mag gratis twee kinderen (tot 11 jaar) meenemen. Tot vier jaar hebben ze geen eigen pas nodig, kinderen van 4 tot 11 jaar krijgen een gratis pas. Je leest alle informatie, ook over andere kortingsmogelijkheden, op de site van Interrail.

Naast onderstaande landen zijn er in veel meer landen kortingskaarten waarmee gezinnen en groepen voordeliger uit zijn dan solo-reizigers of stellen. Bijvoorbeeld in Zweden, Tsjechië en Portugal. Op de websites van de lokale spoorwegmaatschappijen vind je meer informatie.

Klimaatwijs op vakantie

Advies op maat Ben jij benieuwd wat de klimaatimpact van jouw vakantie is en hoeveel verschil de trein als vervoersmiddel maakt? Doe de check