Wespen

Heb jij wespen in de tuin? Zolang ze geen overlast bezorgen, hoef je ze niet te bestrijden. Deze insecten hebben namelijk nut: ze eten vliegen en muggen. Ontdek op deze pagina wat je kunt doen als je echt last hebt van deze insecten.

De wespen die in de zomer overlast geven, zijn werksters. Zij vliegen uit om eten te verzamelen als het wespennest is volgroeid, meestal eind juli. Vooral in augustus ontstaat wespenoverlast omdat wespen dan zoeken naar vlees en zoetigheid. Probeer rustig te blijven en maak geen snelle slaande beweging. Een wespensteek is gevaarlijk voor mensen met een allergie, of als je in je mond gestoken wordt.

Tips tegen wespenoverlast

 1. 01

  Blijf uit de buurt van een wespennest en laat wespen zo veel mogelijk met rust. Sla ze niet als ze in de buurt komen, dan worden ze juist agressiever.

 2. 02

  Verjaag een enkele wesp met een plantenspuit.

 3. 03

  Hang horren of vliegengordijnen voor deuren en ramen zodat wespen niet binnenkomen. 

 4. 04

  Lok wespen weg naar een andere plek in de tuin met iets dat ze lekker vinden, zoals een buffetje rottend fruit.

 5. 05

  Jaag wespen weg met een geur die ze vies vinden, zoals munt of rozemarijn.

 6. 06

  Roep de hulp in van een wespenconsulent wanneer een wespennest buiten voor overlast zorgt of binnenshuis op een onhandige plek zit.

 7. 07

  Lukt het niet om de overlast minder te maken en moet het nest echt weg? Roep dan de hulp in van een professionele plaagdierbeheerser.

Sla geen wespen dood

Als er wespen op bezoek komen, is het belangrijk om rustig te blijven. Maak geen snelle slaande beweging en probeer de wesp niet dood te slaan, want dan zal een wesp sneller steken. Bij het steken kan er een stofje (feromoon) vrijkomen waar andere (agressieve) wespen op afkomen, die de wesp in nood willen helpen.

Wespen verjagen met water

Komen er regelmatig wespen op bezoek als je buiten eet of drinkt? Houd dan een plantenspuit bij de hand. Een enkele wesp die op bezoek komt, kun je ermee verjagen. Spuit de wesp nat en deze zal – in ieder geval tijdelijk – afdruipen om ergens anders te gaan opdrogen.

Wespenoverlast voorkomen

Houd wespen buiten de deur met horren of vlieggordijnen

Plaats horren en vliegengordijnen voor de deuren en ramen in je huis. Zo voorkom je dat wespen jouw huis binnenvliegen.

Lok wespen weg met eten

Heb je genoeg ruimte in je tuin? Met een buffetje van rottend fruit kun je wespen naar een door jou gekozen plek lokken. Als ze daar genoeg te eten vinden, vallen ze je minder snel lastig.

Verjaag wespen met geur

Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van munt en rozemarijn. Met een kruidentuin of potjes verse kruiden zou je wespen op afstand kunnen houden van je terras of balkon. Wespen houden ook niet van de geur van kruidnagels en citronella.

Blokkeer toegang tot de spouwmuur

Wespen nestelen graag in spouwmuren. Je kunt voorkomen dat ze hierin gaan door ventilatieopeningen te blokkeren met insectengaas en gaten en kieren dicht te maken. Doe dit alleen bij gaten die lager gelegen zijn dan 2m. Hoger gelegen gaten kunnen namelijk ook door vleermuizen worden gebruikt als ze breder zijn dan 7mm.

Let op: nep-nest leidt wespen waarschijnlijk niet om de tuin

Er zijn ook nep-nesten te koop die wespen op veilige afstand zouden houden en zo zouden voorkomen dat wespen een nest bouwen in je tuin. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de werking van deze nesten. Omdat wespen voornamelijk de weg vinden op geur en veel minder op zicht, ligt het ook niet voor de hand dat deze methode werkt.

Hoe herken je een wespennest?

Een wespennest herken je aan de ronde vorm, de grijzige kleur en het papierachtige materiaal. Soms zit het nest verstopt en valt het nest op door de hoeveelheid vliegende wespen. Je kunt beter uit de buurt van een wespennest blijven. Als de wespen jou als een bedreiging zien, kunnen ze gaan steken.

Last van een wespennest

Zit een nest echt in de weg? Roep de hulp in van een wespenconsulent van de Wespenstichting. Deze zal met jou kijken hoe en of de overlast van het nest kan worden bestreden zonder de wespen te doden, bijvoorbeeld door hun aanvliegroute te verleggen of het nest te verplaatsen. Biedt dit geen uitkomst? Schakel dan een professionele plaagdierbeheerser in.

Probeer dan in ieder geval niet de uitvliegopening dicht te stoppen. De wespen zullen net zolang zoeken of knagen tot ze een andere uitgang hebben gevonden. Als het nest op of aan een gebouw zit, kunnen ze op die manier in grote aantallen binnen terechtkomen. Probeer ook niet zelf het nest te verwijderen. Dat kan gevaarlijk zijn voor jezelf of je omgeving.

Chemische bestrijding

Heb je alles geprobeerd, maar heb je nog steeds last van wespen? Dan kun je overwegen om chemische bestrijdingsmiddelen in te zetten. Vanwege de belasting voor het milieu raden wij het af, maar in het geval van een echte plaag is het soms de enige oplossing.

Vergroot afbeelding
Infographic over gebruik bestrijdingsmiddelen (Klik om te zoomen)

Tegen rondvliegende wespen zijn chemische bestrijdingsmiddelen te koop. Deze middelen zijn doorgaans alleen voor gebruik binnenshuis en niet voor buiten. Ze zijn ook niet bedoeld om een heel nest te doden. Koop alleen middelen met een toelating van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en koop nooit iets waar de ingrediënten niet op staan. Een toegelaten middel herken je op de verpakking aan een nummer dat begint met 'NL', 'EU' of eindigt op een 'N'. Lees meer over toegelaten middelen. Welk middel je mag gebruiken tegen een plaag kun je ook vinden op de toelatingslijst van het Ctgb.

Bestrijdingsmiddelen zijn vaak toegelaten voor specifieke (plaag)dieren. Twijfel je over met welke plaagdier jij te maken hebt? Dan kun je het Kennis- en adviescentrumdeterminatie (KAD) inschakelen om erachter te komen. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

Volg altijd de gebruiksaanwijzing

Dat een middel is toegelaten betekent nog niet dat het milieuvriendelijk is. Sommige stoffen zijn bij verkeerd gebruik schadelijk voor het grondwater, de bodem of voor andere dieren dan het plaagdier. Volg daarom altijd nauwkeurig de gebruiksaanwijzing van een bestrijdingsmiddel. Zo houd je de risico's voor je gezondheid en het milieu zo laag mogelijk.

Negeer vage claims

Soms zie je termen als 'plantaardig', ‘natuurlijk’ of ‘milieuvriendelijk’ op het etiket staan. Dit soort vage kreten zeggen weinig bij een bestrijdingsmiddel: gif is gif. Dat geldt ook voor 100% natuurlijke middelen. Laat je dus niet misleiden door dit soort claims, maar check altijd de kleine lettertjes op het etiket.

Klein chemisch afval

Laat na gebruik de spuitbus of andere verpakking heel en lever restanten in als klein chemisch afval.

Professionele bestrijding

Heb je alles geprobeerd en heb je nog steeds last van het wespennest? Schakel dan professionele bestrijders in. Erkende bestrijders kijken eerst samen met jou wat je aan preventie kunt doen. Pas als laatste redmiddel gebruiken ze gif. Om er zeker van te zijn dat professionele bestrijders niet onnodig gif gebruiken kun je zoeken in het bedrijvenregister van professionals die een KPMB certificaat hebben. Andere manieren waarop je erkende professionele plaagdierbestrijders kunt vinden zijn via het KAD, of via brancheverenigingen NVPB of PLAN.

Tips tegen allerlei plagen

Als je een beestje tegenkomt in je huis betekent dat nog niet meteen een plaag. Door op tijd in actie te komen kun je voorkomen dat ongedierte of een plantenschimmel uitgroeit tot een plaag. En is het al te laat? Zoek eerst naar een milieuvriendelijke oplossing voor je chemische middelen gebruikt. Lees hoe je plagen voorkomt, bestrijdt met hand en vijand en gif gepast gebruikt op beter bestrijden

Infographic met tips tegen plagen. Voorkomen is beter dan bestrijden.
Vergroot afbeelding
Infographic met tips tegen plagen - klik op het vergrootglas voor grote weergave