Besparen op stroom: bekijk de tips

Jonge vrouw bij wasmachine, ze kiest een zuinig programma.

Hoeveel energie verbruik je?

Vergelijk je energieverbruik Wie verbruikt er meer energie: jouw huishouden, of dat van de buren? Ontdek het antwoord met deze 5 vragen.
Wil jij besparen op stroom? Naast gas is ook stroom de laatste tijd duurder geworden. Dit komt deels doordat een groot deel van onze stroom wordt opgewekt in gascentrales. Gelukkig kun je vaak op een makkelijke manier stroom besparen en zo de kosten drukken. Ontdek wat jij kunt doen.

Deze besparingen zijn berekend met een stroomprijs van 25 cent per kilowattuur (kWh). Dit is de prijs die voor de lange termijn (2025 - 2040) verwacht wordt. Op dit moment (januari 2024) is de gemiddelde stroomprijs hoger: ongeveer 37 cent. Daarmee bespaar je ongeveer de helft meer. Op Energierekening lees je meer over de stroomprijs.

Milieu Centraal rekent voor de lange termijn met een stroomprijs van 25 cent per kilowattuur. Dit is de gemiddelde prijs die verwacht wordt voor de jaren 2025-2040. We rekenen hiermee omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. Op dit moment (januari 2024) is de gemiddelde stroomprijs ongeveer 37 cent. Daarmee is de besparing hoger: er komt ongeveer de helft bij. Maar de uiteindelijke besparing dit jaar hangt natuurlijk af van jouw stroomprijs.

Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

9 tips om vandaag al stroom te besparen (gratis)

Nog meer besparen met je vaatwasser? Bekijk deze tips.

Zo verspil je geen geld meer bij het wassen

Net zo schoon met minder stroom Bij het wassen verbruikt je wasmachine vaak veel stroom. Zonde, want met minder stroom wordt je was net zo schoon. Bekijk alle tips & tricks voor goedkoper wassen. Geld besparen bij de was

Vind een energiehulp in jouw buurt

Bekijk het overzicht Wil je graag persoonlijk advies of praktische hulp bij energie besparen? Iemand die thuis langskomt en bijvoorbeeld kan helpen met het instellen van de ecostand of gloeilampen vervangen? Vraag het aan een energiehulp!

Stroom besparen op lange termijn

Wil je op lange termijn nog meer stroom besparen? Onderstaande tips kosten je wel wat geld, maar je verdient het uiteindelijk terug, omdat je hiermee stroom bespaart.

Lees alles over besparen met ledlampen.

Ga je een nieuw apparaat kopen? Kijk dan altijd naar het energielabel.

Heb jij een grote energieslurper in huis?

Als je energierekening standaard heel hoog is Heb jij een ongewoon hoge elektriciteitsrekening? Mogelijk komt dat doordat je een enorme energieslurper in huis hebt staan, zoals een elektrische kachel, tropisch aquarium, terrasverwarmer of oude pomp voor je vloerverwarming. Bekijk welke apparaten heel veel stroom verbruiken en wat je eraan kunt doen. Besparen op energieslurpers

Misverstanden over stroom besparen

Er zijn ook een aantal dingen waarvan mensen denken dat ze energie besparen, maar die in werkelijkheid niet zoveel helpen. Bekijk ze hier.

Wat als je de energierekening niet kunt betalen?

Door de hoge energieprijzen hebben veel mensen moeite om de energierekening te betalen. Als jij in deze situatie zit, zijn er instanties die je kunnen helpen. Bekijk op de pagina Energierekening uitgelegd welke instanties dat zijn.

Ook besparen op gas

Nog meer besparen De prijs van aardgas stijgt en veel mensen schrikken van hun energierekening. Hoe kan je op je gasverbruik besparen? Bekijk deze tips: van gratis en snel tot meer ingrijpend en structureel. Vandaag al besparen op je gasrekening

Wil jij anderen helpen energie besparen?

Door de hoge gas- en stroomprijzen hebben veel mensen het financieel moeilijk. Als ‘energiemaatje’ geef je anderen tips om energie te besparen. Zo komen we samen de winter door! Ontdek wat jij kunt doen