Volledig elektrische warmtepomp

Binnenunit van een volledige warmtepomp, in kast op zolder. Ernaast haalt een man schoenen uit een kast.

Een warmtepomp in jouw huis?

Handige keuzehulp Is jouw huis klaar voor een volledige warmtepomp? Ontdek of de isolatie van je huis voldoende is, en welk type warmtepomp bij jouw situatie past: eentje met een buitenunit, bodembron of een monoblock.
Helemaal van het aardgas af: dat kan met een volledig elektrische warmtepomp. Hij doet alles wat je oude cv-ketel ook doet: je huis verwarmen én warm water leveren. Maar dan duurzamer, je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met zo'n 50 tot 65 procent. Zo kun je jouw huis heel klimaatbewust all electric maken.
Infographic over verwarmen met een volledig elektrische warmtepomp
Vergroot afbeelding

Een volledig elektrische warmtepomp werkt op stroom. Hij wordt daarom ook wel all-electric genoemd. De warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Hij heeft een voorraadvat voor warm water en is daarom ongeveer zo groot als een hoge koelkast. Bij sommige modellen kun je het voorraadvat ook los plaatsen. Een volledig elektrische warmtepomp is geschikt als jouw huis redelijk tot goed geïsoleerd is. Je combineert hem met vloer- of wandverwarming of radiatoren die voldoende warmte afgeven bij een lage watertemperatuur.

Is je huis matig geïsoleerd, of nog helemaal niet? Ga dan voor een hybride warmtepomp. Die werkt samen met je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten erg koud is. Lees meer over de hybride warmtepomp.

De binnenunit van de warmtepomp staat hier op zolder in een kast.

De buitenunit staat in de tuin tegen het huis.

Laat je inspireren en adviseren

Maak van jouw huis een duurzaam thuis en breng een bezoek aan het Milieu Centraal Adviesplein op de vt wonen&design beurs van 1 t/m 6 oktober in de Expo Greater Amsterdam in Vijfhuizen. Met onze kortingscode MilieuCentraal1624 koop je een voordelig kaartje met korting.

Minstens nodig: redelijke isolatie

Je huis is alleen geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp als het op z'n minst redelijk tot goed is geïsoleerd. Dat wil zeggen: je hebt minstens 8 tot 12 centimeter dak- en vloerisolatie (Rc-waarde 2,5 of meer), een geïsoleerde spouwmuur en HR++ glas. Dit is nodig omdat warmtepompen werken met een verwarmingstemperatuur van maximaal 45 tot 55 graden, terwijl een cv-ketel water van 60 tot 80 graden levert. Een slecht of matig geïsoleerd huis wordt met zo’n lage verwarmingstemperatuur niet warm genoeg, of is dan niet comfortabel.

Welke huizen zijn geschikt?

Huizen met bouwjaar 1992 tot en met 1999 zijn redelijk geïsoleerd. Vanaf bouwjaar 2000 werd de isolatie steeds beter en vanaf 2009 goed tot zeer goed. In deze huizen kun je zonder veel aanpassingen aan de isolatie overstappen op een volledig elektrische warmtepomp. Check wel of jouw huis al HR++ glas heeft, want dit was tot 2000 nog niet standaard. Heb je gewoon dubbel glas, dan moet je dit in elk geval vervangen door HR++ glas in de ruimtes die je verwarmt (woonkamer, keuken, badkamer). En misschien moet je ook zorgen voor 'grotere' radiatoren of convectoren, met meer vermogen (capaciteit). Die kunnen bij de lage watertemperatuur van de warmtepomp toch voldoende warmte afgeven. Lees meer over de manieren hoe je de warmte-afgifte kunt vergroten.

Verder kan het slim zijn om de ventilatie energiezuiniger te maken. Dit kan met een systeem dat de warmte uit de ventilatielucht terugwint. Hierover lees je alles op Slim en energiezuinig ventileren.

Is jouw huis gebouwd vóór 1992, dan hangt het ervan af wat er ná de bouw verbeterd is aan de isolatie. Is de isolatie inmiddels redelijk of goed, dan kun je aan de volledig elektrische warmtepomp. Lees meer over isolatie en bouwjaren op Alles over isoleren.

Heb ik al HR++ glas?

Benieuwd wat voor glas je hebt? Controleer het met een aansteker of lucifer! Houd een aansteker of een brandende lucifer 5 tot 10 cm voor het raam en kijk naar de weerspiegeling van de vlammetjes in het raam. Je ziet 4 vlammetjes. Hebben alle vlammetjes dezelfde kleur? Dan heb je gewoon dubbel glas. Heeft het tweede of derde vlammetje een andere kleur (meestal roze of blauw)? Dan is het HR glas. Die andere kleur ontstaat door de coating van het glas. Met deze truc kun je alleen zien óf je HR-glas hebt, niet welk soort HR-glas.

Infographic Heb jij dubbel glas of HR glas? Doe de test en herken het zelf! Op de pagina staat een toegankelijke uitleg van de informatie.
Vergroot afbeelding
Meer weten over isolatieglas

Isolatie-zelfscan

Advies op maat Weten hoe goed jouw huis is geïsoleerd? Pak een meetlint en ontdek het zelf. Milieu Centraal helpt met foto's, video's en tips. Start de scan

Wat kost een volledig elektrische warmtepomp?

Een volledig elektrische warmtepomp met buitenunit kost zo'n 12.000 euro. Dat is inclusief btw en plaatsen. De subsidie gaat hier nog van af. Een volledig elektrische warmtepomp heeft een vermogen van 6 tot 12 kW. Welk vermogen je nodig hebt, hangt onder andere af van de grootte van je huis en de isolatie. We gaan hier uit van 8 kW, dat vermogen is meestal geschikt voor een tussenwoning, hoekwoning of (kleine) 2-onder-1-kap.

Warmtepomp 8 kW Prijs Subsidie
Volledig elektrische warmtepomp met buitenunit € 12.000 € 3.150

Uitleg

Welke subsidies en leningen zijn er?

 • Gemiddelde kosten voor een warmtepomp met buitenunit met een vermogen van 8 kW. De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, en wordt ook wel lucht-water warmtepomp genoemd.
 • Het getoonde subsidiebedrag is voor een warmtepomp van 8 kW met energielabel A++. Voor energielabel A+++ krijg je nog een klein bedrag extra.
 • De subsidie is afhankelijk van het vermogen en ligt tussen de 1.950 en 3.750 euro.
 • Het subsidiebedrag trek je van de aanschafkosten af.

Extra kosten bij volledige warmtepomp

Met de volledig elektrische warmtepomp zelf ben je er nog niet altijd. Misschien moet je ook de radiatoren aanpassen en de stroomaansluiting verzwaren. Met welke kosten moet je dan rekening houden?

Doe mee met de Verwarmingstest

Hoe goed is jouw huis al geïsoleerd? Wil jij weten of jouw huis al klaar is voor een warmtepomp? Zet je cv-ketel komende winter op 50 graden en ontdek: blijft het warm in huis, of wordt het bibberen? Meer weten en meedoen
Goed voor het klimaat! Met een volledig elektrische warmtepomp met buitenunit, daalt je CO2-uitstoot voor verwarming en warm water met zo'n 50 procent

Wat bespaar je met een volledig elektrische warmtepomp?

Hoeveel je met een volledig elektrische warmtepomp bespaart, hangt af van je woningtype en de isolatie van je huis. Maar in wat voor huis je ook woont, je gaat altijd besparen! We laten het eerst zien voor een gemiddelde hoekwoning met goede isolatie. Wil je weten wat je in jouw type woning bespaart? Bekijk dan de tabellen met besparing per woningtype. We laten het zien voor een huis met matige, redelijke en goede

In een goed geïsoleerd hoekhuis met 2 personen verbruik je jaarlijks ongeveer 1.000 m3 gas voor verwarming en warm water. Met een warmtepomp vervang je het gasverbruik door stroom. Daarmee ben je een stuk goedkoper uit, én het is klimaatvriendelijker. In de tabel hieronder zie je hoeveel je bespaart met een volledig elektrische warmtepomp met buitenunit. Dat is op jaarbasis zo'n 1.000 euro (met de gemiddelde gas- en stroomprijs voor de jaren ). In dit bedrag zit ook het vastrecht voor de gasaansluiting, want die heb je niet meer nodig. 

Apparaat Energieverbruik per jaar voor verwarming en warm water (m3 en kWh) Kosten per jaar bij 1,45 euro/m3 en 0,25 euro/kWh Kosten per jaar bij 1,45 euro/m3 en 0,37 euro/kWh
Hr-ketel 1.010 m3 gas + 180 kWh stroom € 1.510 € 1.530
Vastrecht gasaansluiting   € 290 € 290
Volledig elektrische warmtepomp met buitenunit 3.200 kWh € 800 € 1.180
Je bespaart per jaar   € 1.000 € 640

.

 • Matige isolatie: Er zit overal íets van isolatie: in dak, vloer en buitenmuren is dat matige isolatie. In de ramen dubbel glas.
 • Redelijk isolatie: In dak, vloer en buitenmuren zit redelijke isolatie. In de woonkamer zit HR++ glas en in de slaapkamers dubbel glas.
 • Goede isolatie: In dak en vloer zit goede isolatie, in de buitenmuur matige isolatie (na-isolatie spouw). De ramen in de woonkamer en de slaapkamers hebben HR++ glas.

Milieu Centraal rekent voor de jaren 2025-2040 met een gasprijs van 1,45 euro per kuub (m3) gas, en 25 cent voor een kilowattuur stroom. Dit is de gemiddelde gas- en stroomprijs die voor deze jaren wordt verwacht. Dit doen we omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. Op dit moment (januari 2024) is de gasprijs toevallig hetzelfde, maar de stroomprijs is hoger: 37 cent. Daarom rekenen we in de tabellen ook uit wat in 2024 de besparing wordt met deze hogere stroomprijs. Maar de uiteindelijke besparing dit jaar hangt natuurlijk af van jouw gas- en stroomprijs.

Zie ook: Energieprijzen voor besparingen.

Besparing berekend voor een warmtepomp van 8kW in een goed geïsoleerde hoekwoning met 2 personen. Goed geïsoleerd wil zeggen: in dak en vloer goede isolatie, in de buitenmuur matige isolatie (na-isolatie spouw) en in de ramen in de woonkamer en de slaapkamers hr++.

In de besparing nemen we ook de kosten van de vastrechtaansluiting voor gas mee. We gaan er namelijk van uit dat je elektrisch kookt (of gaat koken) zodat de gasaansluiting weg kan.

Huishouden. We gaan uit van een huishouden van 2 personen. Is jouw huishouden groter, bijvoorbeeld 4 personen? Dan valt de besparing lager uit. Dat komt doordat er in een groter huishouden meer warm water in de keuken en de douche wordt gebruikt. Dit warme water wordt tot hogere temperaturen verwarmd dan het verwarmingswater, en daarvoor verbruikt de warmtepomp meer energie.

Milieu Centraal rekent voor de jaren 2025-2040 met een gasprijs van 1,45 euro per kuub (m3) gas, en 25 cent voor een kilowattuur stroom. Dit is de gemiddelde gas- en stroomprijs die voor deze jaren wordt verwacht. Dit doen we omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. Op dit moment (januari 2024) is de gasprijs toevallig hetzelfde, maar de stroomprijs is hoger: 37 cent. Daarom rekenen we in de tabellen ook uit wat in 2024 de besparing wordt met deze hogere stroomprijs. Maar de uiteindelijke besparing dit jaar hangt natuurlijk af van jouw gas- en stroomprijs.

Zie ook: Energieprijzen voor besparingen.

Besparing per woningtype

"Met onze warmtepomp zijn we van het aardgas af. In combinatie met onze zonnepanelen hebben we al 3 jaar geen energiekosten meer."
- Eigenaar volledige warmtepomp

Een berekening voor jouw huis

Online adviestool Wil je vandaag nog ontdekken wat je in jouw huis bespaart met een warmtepomp? Vul op verbeterjehuis.nl de kenmerken van jouw huis in en ontdek wat een warmtepomp kost én oplevert. En krijg meteen advies voor andere verbeteropties voor je huis. Ja, ga naar verbeterjehuis.nl

In nieuwbouwhuis nog zuiniger

In de tabellen staat het energieverbruik van de warmtepomp in een bestaande woning waarvan de isolatie en installaties zijn verbeterd. In een nieuwbouwwoning verbruikt een warmtepomp nog minder energie: een nieuwbouwhuis heeft namelijk goede tot zeer goede isolatie, ventilatie en vloerverwarming. Daardoor kan de temperatuur van het verwarmingswater lager zijn. En minder stroomverbruik betekent ook: lagere energiekosten per jaar.

Video: Piet over zijn volledige warmtepomp

Met een volledige warmtepomp kon Piet van het gas af. Hij heeft nu niet alleen duurzame verwarming, maar kookt ook op inductie. Piet vertelt waarom hij er zo blij mee is.

Maakt de warmtepomp geluid?

Bij een volledige warmtepomp met buitenlucht als warmtebron hoort een buitenunit. Daar zit een ventilator en compressor in die geluid maken als hij aan staat. Dat is als je de verwarming aan hebt, maar ook als het water voor de keuken of douche opgewarmd wordt. Ook ’s nachts kan de ventilator draaien om de temperatuur in huis op peil te houden of om het voorraadvat met warm water op te warmen. In de praktijk hoef je er niet veel van te merken, maar het kan een nadeel van dit soort warmtepomp zijn.

Uit onderzoek blijkt dat bijna driekwart (72 procent) van de warmtepompbezitters nooit geluidsoverlast ervaart van de warmtepomp. Je kunt geluidsoverlast voorkomen door de buitenunit op een slimme plek neer te zetten en er een kast omheen te plaatsen. Lees de uitgebreide tips om de buitenunit neer te zetten en het geluid te beperken.

Buitenunit van een warmtepomp tegen de muur van het huis. Op het terras erachter zitten mensen.
Buitenunit van de warmtepomp in de tuin tegen het huis.
Onderzoek: hoe tevreden zijn mensen over hun warmtepomp?

De meeste mensen geven hun warmtepomp het cijfer 8 of hoger. Waar zijn ze tevreden over? Hebben zij of hun buren last van het geluid? Is het lekker warm in huis? En zouden ze in een volgend huis weer een warmtepomp nemen? Milieu Centraal heeft er onderzoek naar gedaan. Lees meer over de ervaringen van tevreden én ontevreden warmtepompeigenaren.

Ontdek hoe mensen hun warmtepomp ervaren

Voorraadvat: hoe groot en waar zet je het neer?

Bij een volledig elektrische warmtepomp heb je een voorraadvat nodig voor warm water in de douche en keuken. Dit wordt ook wel het boilervat genoemd. Vaak zitten de warmtepomp en het voorraadvat in één toestel bij elkaar. Maar je kunt ook kiezen voor een los voorraadvat. Dat kan je misschien makkelijker kwijt, bijvoorbeeld liggend onder een schuin dak op zolder. Als je echt geen plek hebt in huis, kan het ook buiten in een schuur of aanbouw staan.

Hoe groot het voorraadvat moet zijn, hangt vooral af van het aantal personen en hoe zuinig je doucht (hoe lang douch je en heb je een spaardouchekop). Heb je een douche-WTW dan hoeft het voorraadvat minder groot te zijn. In de tabel staat een vuistregel op basis van gemiddeld douchegedrag (8 minuten per douchebeurt) en warmwatergebruik.

Aantal personen Volume voorraadvat
2 80 liter
4 150 liter
6 220 liter

Andere warmtebron: de bodem

Een warmtepomp kan ook worden aangesloten op een bodembron. Hij haalt dan de warmte uit de bodem, op tientallen meters diepte. Daarvoor worden met een speciale machine één of meer diepe, smalle gaten (van 13 cm doorsnee) in de tuin geboord. De aanleg van dit type is ingrijpender en duurder dan van een warmtepomp met buitenunit, maar hij heeft ook voordelen:

 • Hij verbruikt minder energie, je bespaart dus meer dan met de buitenlucht als bron. Reden: als het buiten heel koud is, blijft de temperatuur van de bodembron bijna gelijk.
 • Een bodembron zie je niet en hoor je niet: je hebt geen last van geluid.
 • Met een bodembron kun je in de zomer je huis op een energiezuinige manier koelen. Daardoor gaat hij ’s winters ook zuiniger verwarmen.
 • Een bodembron gaat langer mee dan een buitenunit voor een lucht warmtepomp.
Infographic Hoe werkt verwarmen met een volledig elektrische warmtepomp met bodembron? Op de pagina staat een toegankelijke uitleg van de afbeelding.
Vergroot afbeelding

Voordeel bodemwarmtepomp: koelen in de zomer

Een bodemwarmtepomp kun je ook gebruiken om je huis te koelen: handig als het in de zomer warm wordt! Als je dit slim doet, kost het weinig energie. Je laat hiervoor alleen de cv-waterpomp en bodembronpomp draaien, de compressor zet je uit (die heb je niet nodig en kost de meeste energie). Dit heet ‘passief koelen’. Diep in de bodem is het altijd zo’n 12 graden. Het water dat door je verwarming rondgepompt wordt, koelt daardoor af, waardoor ook de temperatuur in huis omlaag gaat. Het heeft nóg een voordeel om op warme dagen te koelen met de bodemwarmtepomp: de bodembron warmt een beetje op, waardoor hij in de winter meer warmte kan afgeven. Voor koelen met een bodemwarmtepomp zijn vooral vloerverwarming en convectoren erg geschikt; radiatoren zijn niet zo geschikt.

Soms kun je ook koelen met een warmtepomp die de lucht als bron gebruikt: de buitenunit werkt dan als een airco. Maar niet alle lucht-water-warmtepompen zijn 'omkeerbaar'. Als het wel kan, weet dan dat het behoorlijk veel energie kost en dat je er niet erg veel mee kunt koelen (hooguit een paar graden). Daarnaast moet ook je verwarming geschikt zijn: er bestaat bij actief koelen namelijk een groter risico op condensvorming en roest. Standaard radiatoren zijn hier niet geschikt voor.

Wat kost een warmtepomp met bodembron?

Warmtepomp 8 kW Prijs Subsidie
Volledig elektrische warmtepomp met bodembron € 30.000 € 4.425

Uitleg

Welke subsidies en leningen zijn er?

 • Gemiddelde kosten voor een warmtepomp met een vermogen van 8 kW. 
 • Het getoonde subsidiebedrag is voor een warmtepomp van 8 kW.
 • De getoonde subsidie is voor een bodemwarmtepomp met een vermogen tot en met 10 kW. Vanaf 11 kW is de subsidie iets hoger.
 • Het subsidiebedrag trek je van de aanschafkosten af.

Wat bespaar je met een bodemwarmtepomp?

Een bodemwarmtepomp verbruikt minder stroom dan een warmtepomp met buitenunit. Hieronder zie je het verbruik en de besparing in een goed geïsoleerde hoekwoning met 2 personen.

Welke warmtepompen zijn er?

Naast de warmtepomp met een buitenunit en een bodembron heb je ook andere soorten (volledig elektrische) warmtepompen. Welke keuzes heb je allemaal? Wat zijn de voor- en nadelen en wat kosten ze? Ontdek het hier

Foto's plaatsen warmtepomp

4 praktische dingen over de warmtepomp

 1. 01

  Een volledig elektrische warmtepomp is net zo groot als een hoge koelkast. Dat komt vooral door het grote voorraadvat voor warm water. Er zijn modellen die je buiten tegen de muur kunt zetten, zodat je binnen geen ruimte verliest. Je verliest dan wel iets meer warmte. Er zijn ook modellen die uit 2 losse delen bestaan: de warmtepompunit en een los voorraadvat.

 2. 02

  Verwarming met een lagere watertemperatuur is comfortabel door de gelijkmatige temperatuur, maar werkt wel trager dan gewone verwarming: je huis warmt minder snel op. Daarom is het verstandig om ’s nachts en als je overdag weg bent de thermostaat hooguit 1 of 2 graden lager te zetten. Daarmee bespaar je een beetje energie, en 's ochtends (of als je thuiskomt) kan de warmtepomp het huis snel en op een zuinige manier opwarmen. Lees hierover meer op lage temperatuur verwarming.

 3. 03

  Houd in de gaten hoeveel stroom de warmtepomp verbruikt en of dit overeenkomt met de inschatting. Dit kun je soms doen met een simpele meetstekker tussen het stopcontact en de warmtepomp, of met een energieverbruiksmanager met een tussenstekker.

 4. 04

  Gemeenten hebben plannen opgesteld hoe hele woonwijken van het aardgas worden gekoppeld. In een deel van die wijken komt er een duurzaam warmtenet in plaats van een ‘all-electric’ oplossing met warmtepompen. Vraag je gemeente welke plannen er voor jouw wijk zijn, en op welke termijn. Het is zonde om nu een warmtepomp te kopen als je over een aantal jaar op een warmtenet wordt aangesloten.

Warmtepomp in een appartement

Ook in appartementen is een warmtepomp soms mogelijk. Bij een benedenappartement kun je de buitenunit bijvoorbeeld in de tuin zetten (als die er is), bij de andere appartementen op het dak. Let dan wel goed op het geluid, en overleg altijd met de VvE.

Lees alles over de geluidsnormen en tips voor het plaatsen van de buitenunit bij appartementen.

Vind een vakkundig bedrijf

Er zijn steeds meer bedrijven die warmtepompen installeren. Je kunt ze vinden via Verbeterjehuis | Vind een bedrijf of op centraalregistertechniek.nl. Let erop dat het bedrijf de juiste certificaten heeft, welke dat zijn vind je op Warmtepomp kopen en installeren.

Door de ontwikkelingen van de afgelopen tijd is de vraag naar warmtepompen in korte tijd enorm gestegen. Hierdoor zijn bij bedrijven in Nederland helaas wachtlijsten ontstaan van enkele maanden. Laat je daardoor niet ontmoedigen en zoek uit welk soort warmtepomp, merk en type bij je wensen past. Zo kun je gericht zoeken naar een aanbieder. Kan je niet direct terecht bij een bedrijf? Vraag dan of je op een wachtlijst kan komen, zodat je als eerste aan de beurt bent wanneer de achterstand is ingelopen. Aanbieders en branches zijn hard bezig om een inhaalslag te maken en beter aan de grote vraag te kunnen voldoen. Zo worden er extra installatiemonteurs opgeleid en komen er extra fabrieken waar warmtepompen worden gemaakt.

Heb (of krijg) jij een warmtepomp?

Om de prestatie van warmtepompen te bestuderen, doen RVO, Techniek Nederland en Netbeheer Nederland een onderzoek: de Installatiemonitor. Iedereen met een warmtepomp en slimme meter kan meedoen. Deelnemen is heel makkelijk: je geeft toestemming om je slimme meter uit te lezen, waarna deze gegevens geanonimiseerd verzameld en geanalyseerd worden. Het onderzoek loopt tot eind juni 2026. Als je wilt, kun je jaarlijks een rapport ontvangen over het energieverbruik van jouw eigen warmtepomp.

Meer weten? Kijk op Installatiemonitor.nl

Warmtepomp kopen en installeren

Wil jij je huis verwarmen met een warmtepomp? Lees op deze pagina waar je op moet letten bij het aanschaffen van een warmtepomp: van wat je vooraf moet controleren tot de vragen die je kunt stellen aan je leverancier. Ontdek het hier

Veelgestelde vragen over de volledig elektrische warmtepomp

Tips om zuinig te verwarmen met een warmtepomp

Ook met een warmtepomp wil je energie besparen. Met deze tips verwarm jij je huis zo zuinig mogelijk.

 1. 01

  Verwarm alleen de ruimtes waar je bent. Draai de verwarming uit in ruimtes waar je niet bent, ook in de slaapkamers. En houd de deuren in huis dicht. Tip: met een deurveer gaan deuren automatisch dicht. En met een kruik of elektrische deken warm je je bed lekker op.

 2. 02

  Zet de thermostaat laag: als je thuis bent op maximaal 19 graden. Heb je het fris? Met extra kleding of een (elektrisch) dekentje op de bank houd je jezelf toch warm. Staat de verwarming al op 19 graden? Probeer dan of hij nog een graadje lager kan.

 3. 03

  Zet de thermostaat 's nachts of als je overdag weg bent hooguit 1 of 2 graden lager. Anders kost het opwarmen van het huis in de ochtend of avond meer energie dan je bespaart. Tip: gebruik een klok- of slimme thermostaat om de temperatuur automatisch te verlagen.

 4. 04

  Monitor het stroomverbruik. Houd bij hoeveel stroom je warmtepomp verbruikt en check op veranderingen of storingen. Tip: gebruik een energiemeter, slimme stekker of energieverbruiksmanager met slimme tussenstekkers.