Wat is je CO2-voetafdruk?

Meet je CO2-voetafdruk

Doe de test Vul de vragen in voor je eigen situatie en ontdek hoeveel CO2 je uitstoot.
Hoeveel broeikasgas stoot jouw huishouden precies uit? Milieu Centraal rekent het je voor! Een huishouden stoot jaarlijks gemiddeld 18.500 kilo CO2 uit. De keuzes die je maakt voor je huis, vervoer, kleding, spullen en voeding hebben impact op je CO2-uitstoot.

Met behulp van de Klimaatklappers kun je je CO2-uitstoot verlagen. Wil je weten of je al goed bezig bent voor het klimaat? Vul de vragen in en ontdek hoeveel CO2 in jouw huishouden per jaar vrijkomt en hoe goed je daarmee scoort voor het klimaat.

Handig bij het invullen

Onderstaande dingen zijn handig om bij de hand te hebben als je de test invult. Als je het niet weet, kun je ook kijken naar de gemiddelden die in de test genoemd worden.

  • Het jaaroverzicht van je energierekening

  • Info over je reisgedrag en vervoer

  • Info over wat je regelmatig koopt

Wat is het verschil tussen CO2-voetafdruk en ecologische voetafdruk?

De tool van Milieu Centraal berekent je CO2-voetafdruk. Er wordt berekend voor hoeveel broeikasgas-uitstoot jouw huishouden per jaar zorgt door bijvoorbeeld je voeding, vervoer en energie in huis. Dat zegt iets over jouw impact op het klimaat. Om klimaatverandering te beperken is het belangrijk om onze uitstoot te verminderen.

Een ecologische voetafdruk wordt vaak niet in CO2-uitstoot uitgedrukt, maar bijvoorbeeld in benodigde aardbollen. De ecologische voetafdruk kijkt naar hoeveel aardoppervlak er nodig is om bijvoorbeeld voedsel en producten te produceren, wegen en huizen te bouwen en afval te verwerken. De uitstoot van broeikasgassen valt hier ook onder. Het gaat dus over de bredere impact op onze planeet en niet alleen het klimaat.

Wat kun je zelf doen

6 Klimaatklappers voor iedereen

Over deze test

In deze test zie je of jouw voetafdruk ‘rood’ (hoog) of ‘groen’ (laag) scoort ten opzichte van een gemiddeld huishouden in Nederland. Misschien scoor jij bijvoorbeeld op eten en drinken al hartstikke groen, maar zie je door deze test dat je wel wat vaker tweedehands kunt kopen.

Ook kun je meteen testen hoe je je voetafdruk verkleint. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je vaker restjes eet? En wat nou als je minder vaak op vliegvakantie gaat?

Tenslotte krijg je praktische tips om jouw groene voornemens uit te voeren. Zo kun je meteen aan de slag!

Test openen in nieuw venster

Is de test niet goed zichtbaar in de pop-up? Open in een nieuw venster/