Glas: potten, flessen en ander glas

Arm van vrouw gooit glazen fles in een grote glasbak. Glas, potten en flessen kan je bij elkaar in de glasbak doen.

Glasbak, vuilniszak of milieustraat?

Afvalscheidingswijzer In de Afvalscheidingswijzer vind je makkelijk de juiste bak voor jouw glas. Vind de juiste bak!
Glazen potten en flessen (‘verpakkingsglas’) gooi je in de glasbak. Andere glassoorten, zoals drinkglazen en schalen, horen bij het restafval. Spiegels en vensterglas kun je inleveren bij de glashandel of milieustraat.

Glazen flessen en potten worden in Nederland redelijk goed gerecycled: driekwart komt terug voor recycling. Alle glazen flessen, flesjes, potten en potjes waarin drank, eten, babyvoeding, cosmetica, parfum of medicijnen hebben gezeten, mogen in de glasbak.

Glas kan oneindig vaak gerecycled worden. Recyclen bespaart veel grondstoffen en energie. Je helpt het milieu dus als je glazen flessen en potten in de glasbak gooit. 

Tips: welk glas mag waar?

 1. 01

  Vuurvast glas, kristal en vensterglas moeten bij het restafval. Deze glassoorten geven problemen bij recycling omdat hun smelttemperatuur anders is dan die van verpakkingsglas.

 2. 02

  Spaarlampen, ledlampen en tl-buizen horen in de inzamelbak voor lampen. Die vind je vaak bij winkels en supermarkten. Op Wecycle vind je bakken bij jou in de buurt.

 3. 03

  Deksels mogen gewoon mee de glasbak in, maar een losse deksel van blik of van plastic mag ook bij de gescheiden inzameling van plastic en metalen verpakkingen.

 4. 04

  Een klein restje is geen probleem, maar zorg dat de fles of pot zoveel mogelijk leeg is. Omspoelen en afwassen is zonde van het water en de energie. Om bij de laatste restjes te komen kun je een flessenlikker gebruiken.

 5. 05

  Staan er aparte bakken voor wit, bruin en groen glas? Gebruik die dan ook: gooi de juiste kleur in de juiste bak. Rood en blauw glas mag bij het groene glas. Hoe beter het glas gesorteerd is, hoe meer energie en grondstoffen er bespaard worden.

Wel of niet in de glasbak?

De glasbak is alleen bedoeld voor verpakkingsglas (flessen en potten), niet voor drinkglazen, vazen en spiegels. Verpakkingsglas (ook wel holglas genoemd) heeft een bepaalde kwaliteit. Niet-verpakkingsglas kun je niet met verpakkingsglas mengen, omdat het een andere samenstelling heeft. Zo bevat kristalglas lood en is een ovenschaal van vuurvast glas gemaakt met een hoger smeltpunt dan bijvoorbeeld een wijnfles. Als je een ovenschaal in de glasbak gooit, is het mogelijk dat deze niet smelt tijdens het recyclingsproces en dat er nieuw glas ontstaat van een slechte kwaliteit.

Wel: potten en flessen

Glazen potjes en flessen mogen met restjes in de glasbak. Ook kleine flesjes en potjes zijn welkom - bijvoorbeeld medicijnflesjes, parfumflesjes, crème-potjes en potjes waar kruiden of babyvoeding in heeft gezeten. Schoonschrapen is welkom, omspoelen of afwassen is niet nodig. Thuis afwassen kost meer energie dan in de glasfabriek. Doe de dop of deksel weer op de fles of pot, dan wordt je boodschappentas niet vies. Metalen deksels en doppen mogen mee de glasbak in, het metaal wordt later uit het glas gevist en levert het recyclingbedrijf geld op. Plastic deksels kun je ter plekke in de plasticbak gooien.

Niet: glazen en vazen

Ander glas dan verpakkingsglas - zoals theeglazen, wijnglazen, andere drinkglazen, (oven)schalen, vazen en sierflessen - is niet geschikt voor de glasbak, maar hoort in de vuilnisbak bij het restafval. Theeglazen en ovenschalen zijn van hittebestendig glas gemaakt. Dit 'geharde' glas heeft een ander smeltpunt dan verpakkingsglas en verstoort de recycling. Ook kristal hoort niet in de glasbak omdat het een andere samenstelling heeft. Het verschil tussen glassoorten is niet makkelijk te zien. Daarom mogen deze glassoorten niet in de glasbak.

Ook niet: vlakglas

Ook vensterglas, glas van foto- en posterlijsten en spiegelglas (zogeheten vlakglas) horen niet in de glasbak. Vlakglas heeft een andere samenstelling dan verpakkingsglas. Er is er een apart inzamelsysteem voor dit glas. Je kunt het inleveren bij de glashandel of de milieustraat (het afvalbrengstation).

Niet in de glasbak

Niet in de glasbak Waarom niet?
Aardewerk (borden, bekers, kruiken, enz.) Aardewerk is niet van glas gemaakt. Het hoort bij het restafval, of bij het puinafval.
Kristalglas Kristalglas moet bij het restafval, want het bevat loodoxide. Dat zou bij recycling in het nieuwe glas terechtkomen, en dat mag niet.
Lampen Gloeilampen en halogeenlampen hebben gehard glas en horen bij het restafval. Spaarlampen, ledlampen en tl-buizen kun je inleveren in speciale bakken bij de supermarkt. Spaarlampen en tl-buizen bevatten een beetje kwik. Ledlampen mogen ook in de bak bij elektrische apparaten.
Opaal glas (wit, niet doorzichtig) Opaal glas moet bij het restafval, omdat het fluor bevat. Als er opaalglasscherven in het glasafval zitten, komt het fluor bij de productie van nieuw glas in de afvalgassen.
Spiegelglas Spiegelglas is vensterglas met een laagje metaal (vroeger kwik, tegenwoordig aluminium, koper of brons). Het glas heeft een andere samenstelling dan verpakkingsglas. Lever spiegelglas in bij de milieustraat of het afvalbrengstation in de bak voor vlakglas, of bij de glashandel.
Vensterglas (ruiten) Vensterglas heeft een andere samenstelling dan verpakkingsglas. Het kan gescheiden worden ingeleverd in de bak voor vlakglas bij de milieustraat of bij de glashandel.
Hittebestendig of vuurvast glas (voor in de oven) Hittebestendig glas hoort bij het restafval. Het heeft een andere samenstelling dan verpakkingsglas. Daardoor heeft het een hoger smeltpunt dan verpakkingsglas. Als het in de glasrecycling terecht komt, komen er brokjes niet-gesmolten glas in het gesmolten glas terecht.
Drinkglazen Drinkglazen, zoals theeglazen, kunnen van hittebestendig glas, kristal of van ‘gewoon’ glas gemaakt zijn. Hittebestendig glas en kristal verstoren de recycling van verpakkingsglas. Omdat het verschil met het blote oog niet te zien is, moeten alle drinkglazen bij het restafval.
Glazen schalen Glazen schalen kunnen van hittebestendig glas of van ‘gewoon’ glas van verschillende samenstellingen gemaakt zijn. Omdat het verschil met het blote oog niet te zien is, moeten alle schalen bij het restafval.
Glas van (foto)lijsten Glas van (foto)lijsten kan vensterglas zijn, met een andere samenstelling dan verpakkingsglas. Het kan het beste gescheiden worden ingeleverd in de bak voor vlakglas bij de milieustraat of bij de glashandel.
Vazen en sierflessen Glazen vazen kunnen van verschillende soorten glas gemaakt zijn, of van keramiek. Of een vaas gemaakt is van hetzelfde soort glas als ‘verpakkingsglas’ is met het blote oog niet te zien is. Omdat keramiek en verkeerde soorten glas de recycling van verpakkingsglas verstoren, horen alle vazen, sierflessen e.d. bij het restafval.

Wat gebeurt er met het glas?

Deksels, doppen, kurken en etiketten worden eerst uit de glasscherven gehaald. Dat gebeurt met magneten (metalen deksels) en een luchtstroom. Grote verontreinigingen (zoals stukken aardewerk) worden met een laser herkend en eruit gehaald. Daarna wordt het glas in kleinere stukken gebroken en naar de glasfabriek gebracht. De glasfabriek maakt er weer wit, groen of bruin glas van. Het is belangrijk om je glazen potten en flessen in de juiste 'kleur' glasbak te gooien: wit glas kan bijvoorbeeld alleen gemaakt worden van witte glasscherven.

Glasbak spaart energie en nieuwe grondstoffen

Glasscherven smelten bij een lagere temperatuur dan de grondstoffen voor nieuw glas (kwartszand, soda en kalk). Glas kan eindeloos gerecycled worden, wat dus veel nieuwe grondstoffen en energie bespaart. Het gebruik van glasscherven bij de productie van glas bespaart daardoor energie. Bij glas dat uit 100 procent gerecycled glas bestaat, komt dat neer op 25 procent energiebesparing. In de praktijk bestaat ongeveer 70 procent van het glas dat uit de Nederlandse glasfabriek komt uit gerecycled glas. De energiebesparing is dan ruim 17 procent.

Vragen over glas