Subsidies verduurzamen woning

Een vrouw zoekt informatie op op haar tablet.

Welke subsidies en leningen zijn er?

Energiesubsidiewijzer Welke subsidies en regelingen zijn er in jouw woonplaats? De Energiesubsidiewijzer geeft een compleet overzicht. Bekijk de subsidies
Met subsidie wordt isolatie en energie besparen voor jou nog aantrekkelijker. Milieu Centraal zet de landelijke, provinciale en gemeentelijke subsidiepotjes op een rij.

Met dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie en HR++ of triple glas bespaar je veel energie. Goed voor het klimaat, een prettig warm huis en een lagere energierekening! Ook duurzame energie van zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen is goed voor het milieu én voor jouw energierekening.

Subsidies, regelingen en btw-tarief

 1. 01

  Er is een landelijke subsidie voor isolatie van je dak, buitenmuren, vloer en ramen. De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter. Als je 2 of meer maatregelen neemt, is het bedrag per vierkante meter twee keer zo hoog als wanneer je 1 isolatiemaatregel neemt. Voor het hoge bedrag mag je een isolatiemaatregel ook combineren met een warmtepomp of zonneboiler. Er is ook een subsidie voor VvE's.

 2. 02

  Er is een landelijke subsidie voor zonneboilers, warmtepompen of een warmtenet-aansluiting. En vanaf 1 januari 2023 kun je ook subsidie krijgen voor een elektrische kookplaat.

 3. 03

  Voor het arbeidsloon bij isolatie geldt het lage btw-tarief van 9 procent (regeling btw-verlaging). 

 4. 04

  Gemeentes en provincies hebben soms eigen subsidiepotjes. Kijk op Energiesubsidiewijzer welke subsidies er in jouw gemeente en provincie zijn.

 5. 05

  Overweeg je om zonnepanelen op je dak te leggen? Vanaf 1 januari 2023 betaal je geen btw meer over de aanschaf. Dat scheelt meteen al zo'n 21 procent van de kosten. Heb je vóór 2023 al zonnepanelen gekocht, dan mag je de btw terugvragen. Bekijk ons stappenplan btw terugvragen.

 6. 06

  Met een Energiebespaarlening kun je tegen gunstige voorwaarden geld lenen om de maatregelen te betalen. Of kijk of je extra hypotheekruimte kunt krijgen voor energiebesparende maatregelen.

Subsidie voor isolatie van je huis

Er is een landelijke isolatie subsidie voor huiseigenaren: de ISDE-subsidie. Dakisolatie, spouwmuurisolatie, muurisolatie met een voorzetwand of tegen de buitenkant, vloerisolatie en HR++ of triple glas wordt hierdoor een stuk goedkoper.

De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter. Er is een hoog en laag bedrag. Voor het hoge bedrag moet je binnen 24 maanden 2 of meer maatregelen laten uitvoeren. De eerste maatregel moet op of na 1 januari 2022 zijn uitgevoerd. Je laat bijvoorbeeld de spouwmuur en de vloer isoleren. Of je combineert 1 isolatiemaatregel met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Als je 1 isolatiemaatregel neemt, krijg je het lage bedrag. 

Je krijgt alleen subsidie voor maatregelen die je laat uitvoeren door een isolatiebedrijf, dus niet voor doe-het-zelven. Verder moet je eigenaar zijn van de woning en er zelf wonen. 

Op Subsidie voor isolatie lees je alles over de hoogte van de subsidie, de voorwaarden en waar je de subsidie kunt aanvragen. 

Doe mee met de Verwarmingstest

Hoe goed is jouw huis al geïsoleerd? Wil jij weten of jouw huis al klaar is voor een warmtepomp? Zet de cv-ketel komende winter op 50 graden en ontdek: blijft het warm in huis, of wordt het bibberen? Meer weten en meedoen

Subsidie voor zonneboiler, warmtepomp en warmtenet

Kies je in een bestaand huis voor een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet? Dan kun je een aantrekkelijke subsidie krijgen. Check de subsidie voor zonneboilers, subsidie voor warmtepompen en de subsidie voor aansluiting op een warmtenet.

Je krijgt deze subsidie ook als de warmtepomp, zonneboiler of warmtenetaansluiting de enige maatregel is die je neemt. Je hoeft hem dus niet te combineren met een isolatiemaatregel. Maar combineren is wel slim, want dan krijg je voor de isolatiemaatregel een hogere subsidie.

Ben je al aangesloten op een warmtenet? Dan kun je vanaf 1 januari 2023 subsidie krijgen voor een elektrische kookplaat. Voorwaarde is dat de gasmeter definitief wordt verwijderd. Bekijk de voorwaarden op rvo.nl

Laag btw-tarief op arbeidsloon

Voor het arbeidsloon bij isolatie geldt het lage btw-tarief van 9 procent. Milieu Centraal heeft berekend dat dit zo'n € 1.300 kan schelen als je een eengezinswoning helemaal isoleert (vloer, dak, spouwmuur en glas).

Voorwaarden laag btw-tarief

 • Het lage btw-tarief geldt alleen voor het aanbrengen van de isolatie. Voor werkzaamheden daaromheen (bijvoorbeeld sloopwerk) geldt het gewone btw-tarief van 21 procent.
 • Ook voor de materialen geldt het normale btw-tarief van 21 procent.
 • Het lage tarief geldt alleen als de woning ouder is dan 2 jaar, of als het pand al meer dan 2 jaar als woning wordt gebruikt.
 • Het lage tarief geldt niet voor het plaatsen van kozijnen.

Vraag het isolatiebedrijf of ze het lage tarief op de offerte en rekening zetten. Voor meer informatie kan het bedrijf terecht bij de Belastingdienst, kijk voor de voorwaarden op de site van de Belastingdienst.

Geen btw op zonnepanelen

Ben je van plan om zonnepanelen te kopen? Als particulier hoef je vanaf 2023 geen btw meer te betalen op de aanschaf en het plaatsen van zonnepanelen. Dat scheelt 21 procent van de kosten! De factuurdatum is bepalend. Goed om te weten: je hoeft je ook niet meer aan te melden als btw-ondernemer bij de Belastingdienst.

Heb je in 2022 zonnepanelen laten plaatsen? Dan kan je de btw terugvragen van de Belastingdienst. Doe dit binnen 6 maanden na de aanschaf. Terugvragen is eenvoudig met het stappenplan op Btw op zonnepanelen terugvragen.

 

Subsidie groen dak?

Ontdek of je in je gemeente subsidie kunt krijgen voor het vergroenen van je dak of tuin. Groenesubsidiewijzer